Lekker lyd uten en tråd
Vi vil ha god lyd, men det bør se bra ut også. Her er fem tips til hvordan du får et lekkert og trådløst lydsystem hjemme!
Av
I stadig flere hjem finner vi trådløse høyttalere i alle rom, der hele familien har tilgang til all verdens musikk fra sine telefoner eller nettbrett, om musikken kommer fra Spotify, iTunes eller spennende internettradioer. Det er altså slutt på den tiden da man måtte bli enige om hva som skulle spilles. Nå hører alle det de vil. Når de vil.
Det har skjedd et skifte for alle oss som ikke har bruk for et stort anlegg, elektroniske gulvhøyttalere, kobberkabler og gullkomponenter for å få den ønskede musikkopplevelsen. Det har vært en endring for oss som hater at surroundanlegget fyller stuen med lyd - med trykk på fyller. For oss som gjerne bytter bort litt lydkvalitet for friheten til å lytte til det vi vil, når vi vil, hvor vi vil. Vi blir plutselig tatt på alvor! Livet vårt er blitt mobilt, fritt og trådløst. Nå følger hjemmet etter.
På de neste sidene får du de beste tipsene til hvordan du kommer i gang med å bli trådløs du også!

Vil du ha den ultimate trådløse opplevelsen, skal du skaffe deg et komplett lydsystem som dekker hele huset - og styre musikken til alle rom fra telefonen. B&O har i årevis hatt sitt avanserte Beolink-system, men det krever at man trekker kabler i hele huset, og egner seg derfor best til nybygg. Et lettere tilgjengelig alternativ er Sonos eller Bose SoundTouch som er helt trådløst og fleksibelt - du kan starte med én høyttaler og utvide systemet etter behov og lommebok.
På bildet:
Soundtouch, musikksystem av enkeltstående høyttalere som strømmer via wi-fi eller Airplay. Seks knapper til forhåndsinnstilling gir direkte adgang til dine yndlingsradioprogrammer eller musikklister. Gratis app til udvidet kontroll i flere rom. Fra 3299 kr, Bose.
Beolink, avansert system som styrer alle dine B&O-produkter via wi-fi fra smarttelefon og nettbrett. Krever kabelføring fra en sentral boks til de enkelte enheter. Legg til en Master Link Gateway, og du kan styre alt fra lys til persienner. Pris på forespørsel, B&O.
Sonos, musikksystem av enkeltstående høyttalere som strømmer via wi-fi fra smarttelefon og nettbrett. Av og på-knapp og volum på høyttalerne, gratis app til avspilling, fra 1598 kr, Sonos.

En av de største revolusjonene innenfor lyd i hjemmet de siste årene, er de mange små og smarte trådløse høyttalerne som har dukket opp. Til å begynne med var det dockingstasjoner hvor man plasserte telefonen, men det gikk raskt opp for folk at man da ikke hadde en telefon når man ville bruke den. Derfor er den nye generasjonen høyttalere som spiller via bluetooth eller wi-fi mye mer brukervennlig. Samtidig får mange trådløse høyttalere nå NFC-forbindelse (Near Field Communication), slik at man bare kan holde telefonen nær høyttaleren for å opprette bluetooth-forbindelse. Når forbindelsen er opprettet, kan man spille av alt innhold fra telefon eller nettbrett over høyttalerne. Trådløse høyttalere fås fra et par hundrelapper til mange tusen kroner.
På bildet:
Spark, bluetooth-høyttaler til å legge på bord/hylle, fås i gul, rød og blå, 999 kr, JBL.
Loop, trådløs avspilling via DLNA, Airplay eller bluetooth, optimerer lyden til omgivelsene med gratis app, 3998 kr, Libratone.
A9, gulv- eller vegghøyttaler, tilkobling via Airplay, DLNA eller Spotify Connect, touch-lydkontroll i aluminiumsrammen. Mange kombinasjonsmuligheter av trekk og ben, 14 999 kr, B&O.
np6530, bluetooth-høyttaler med enkel NFC-tilkobling, innebygget telefonfunksjon, 1990 kr, LG.
Mini jambox, lettbetjent bluetooth-høyttaler, fås i mange farger, 1199 kr, Jawbone.
Bem wireless, system av tre bluetooth-høyttalere, for avspilling i flere rom samtidig, 1790 kr, Bem, netonnet.no.
srs-btx 300, bluetooth-høyttaler med enkel NFC-tilkobling, åtte timers batterilevetid, 899 kr, Sony, dustin.no.

Lyden fra de fleste tv-er er så dårlig at de skriker etter eksterne høyttalere. Derfor er det mange av oss som har hevet oss på surroundsound-bølgen og skaffet oss en subwoofer og flere høyttalere i mer eller (oftest) mindre vellykket utforming. Lyden er god, men pent er det ikke. En soundbar er et diskré alternativ, hvor man får en betydelig bedre lydopplevelse av tv-ens innebygde høyttalere, selv om det ikke blir like bra som et skikkelig surroundsound-anlegg. Flere nye soundbarer kan kobles trådløst til tv-en via bluetooth og subwoofer, men dessverre ofte bare til tv av samme merke som soundbaren. Dette er et område i rivende utvikling, der blant annet Samsung har kommet med et produkt med rørforsterker og Philips har laget en soundbar der du kan klikke av endene og bruke dem som eksterne høyttalere for å få full surround-opplevelse.
På bildet:
Lap340n, lydsokkel til å stille tv-en på, trådløs tilkobling til LG-tv, bluetooth-strømming fra smarttelefon, 3490 kr, LG.
Htl 9100, trådløs tilkobling, avtagbare sidehøyttalere kan plasseres etter behov ved ønske om surroundsound, 5799 kr, Philips.
Cinemate 1 sr, kobles til tv med kabel, trådløs subwoofer (ekstra tilbehør), Acoustimass- og Phase Guide-teknologier sikrer optimal lyd, 12 495 kr, Bose.
Hw-f750, trådløs tilkobling til Samsung-tv, trådløs subwoofer, hybrid rørforsterker, 3990 kr, Samsung.
Sbx-n700, kobles til tv med kabel, trådløs subwoofer, 4495 kr, Pioneer.
Playbar, kobles til tv med kabel, strømmer trådløst til og fra smarttelefon, trådløs subwoofer (ekstra tilbehør), 5798 kr, Sonos.

Uansett hvor mange høyttalere vi fyller hjemmene våre med, har vi av og til behov for å lytte til musikk helt alene. Hodetelefoner gir familien ro, selv når du skrur musikken - eller en film - opp på maks volum. Flere og flere hodetelefoner er trådløse og spiller via bluetooth, noe som er smart når du skal bruke dem ute. Men lydkvaliteten lider litt under dette, og den skal jo helst være helt på topp når du lener deg tilbake for å nyte. Parrot Ziks hodetelefoner lar deg gjøre begge deler, altså spille via bluetooth når du er ute og går, og via kabel når du er hjemme. Og så er de designet av Philippe Starck.
På bildet:
Synchros s700, støpt aluminium med øreklokker i lær. Livestage og Purebass forbedrer lydopplevelsen. Fås i svart og hvitt, 2624 kr, JBL, dustin.no.
Aiaiai, TMA 1, øreklokker av minneskum, lyddesign av Young Guru, 1498 kr, Aiaiai.
H6, aluminium med øreklokker i lær, mulig med tilkobling av ekstra hodetelefoner, 2999 kr, B&O.
Parrot zik gold edition, metall og lær, touch-kontroll i hodetelefonen, lydstyring via smartphone-app. Kan anvendes trådløst eller med kabel, design av Philippe Starck, 2799 kr, Parrot.
K 550, med brettefunksjon til transport, aktiv støyreduksjon, fås kun i svart, 1385 kr, AKG, coolshop.com.

Høyttalere som bygges inn i veggen eller taket har hatt et dårlig rykte fordi de ofte lød mer som støyen i en ankomsthall enn et hi-fi-lydsystem. Det er heldigvis lenge siden. I dag får man innbygningshøyttalere med en kvalitet som ikke står tilbake for de tradisjonelle gulv- eller vegghengte høyttalerne. Fordelene ved denne type høyttalere er at man får et «rent» rom uten forstyrrende elementer. Innbygningshøyttalere kan for eksempel monteres i taket på badet, i stuen og soverommet og/eller som skjult surroundsound-system til tv-en. Kombiner for eksempel med Sonos, og få en helt trådløs opplevelse. Ulempen ved innbygningshøyttalere er at de krever en del innstallering og derfor egner seg best når man bygger nytt eller totalrenoverer.
På bildet:
Maestro kitchen 100 sound system, trådløst innebygget lydsystem til kjøkkenet. Bare styringsenheten i form av et glasspanel er visuelt synlig. Kan strømme fra smarttelefon og nettbrett via bluetooth, 11995 kr for styreenhet, bass og to høyttalere, Harman Kardon, Drømmekjøkkenet.
Ccm665, 6”-takhøyttaler, monteres uten bruk av verktøy, 1498 kr per stykk, B&W.
Beolab 15, høyttalernes motoriserte vippe-funksjon sørger for at lyden rettes nøyaktig dit du vil ha den, 12 800 kr per stykk, B&O.
Phantom helicon, vegg- eller takhøyttaler, lukket alu-kabinett, dobbel diskantmodul, 9498 kr, Dali.