Unike løsninger på kjøkkenet

Hver eneste modul på Henriks kjøkken er spesialtilpasset, tegnet og snekret - kun for ham.

Snekkerkunst på kjøkkenet
© Inger Marie Grini

For omtrent ett år siden tok Henrik kontakt med Frode Tingbø for å høre om han kunne omsette tegningene han hadde utarbeidet sammen med arkitektkontoret Superunion til virkelighet. Veggen til stuen var revet, og de hadde jobbet hardt for at det nye kjøkkenet skulle bli så effektivt som mulig, på den åpne plassen. Superunion, som har tegnet oppgraderingen av resten av huset, hadde laget en plan for å binde det åpne kjøkkenet til resten av stuen. Et viktig poeng var derfor å få plass til alt fra benkeplaten og ned. I tillegg til at hver millimeter måtte utnyttes, var det like høye krav til det estetiske. Henrik var fascinert av Arne Munchs geometriske presisjon i designen av Unoformkjøkkenet fra 1968, og ville ha noe av det samme uttrykket, men med fire like store skuffer i hver modul. Det skulle være en u-form og en overgang som definerte skillet mellom kjøkken og stue. Tingbø tegnet og snekret, og sammen googlet de seg frem til spesialkonstruksjoner de måtte få sendt fra Tyskland for å få utnyttet hver kvadratcentimeter av hjørnerommene.

  • Vi har laget løsninger som i utgangspunktet ingen leverte, forteller Henrik. - Jeg er storfornøyd med det treenige samarbeidet. Frode var fabelaktig løsningsorientert og inspirerende.

Se flere bilder på de neste sidene.

Smarte løsninger
© Inger Marie Grini

Marmorplaten er også 20 mm, i likhet med skyggelisten - det mørke rommet mellom den faste eikemodulen og skuffene. Alle plater, hyller og lister har denne samme dimensjonen. Skuffefrontene er laget av ett sammenhengende stykke eikefinér.

Skjærefjøler og bordskånere er ofte vanskelig å plassere eller å få tak i, da de gjerne blir liggende nederst i en skuff eller blir stående opp etter veggen. Derfor fikk Henrik laget en egen slisse i benken til disse - lett tilgjengelig med en hånd når man trenger det.

Fin form gir god arbeidsplass
© Inger Marie Grini

Kjøkkenets u-form danner en god arbeidsplass. Halvøya med hyllevegg på utsiden definerer skillet mot stuen, samtidig som den skaper en overgang ved å være et stuemøbel. Den seks centimeter høye skyggelisten mot gulvet gjør at kjøkkenet nærmest svever.

Spesialtilpasset kjøleskap
© Inger Marie Grini

Fraværet av overskap krever spesialløsninger for kjøleskap og fryser. Henrik har plassert alt skjult bak eikefronter i benken.

Armen på armaturen måtte forlenges for å fungere optimalt i de to store stålvaskene som er nedfelt i marmorbenken.