Under skråtaket

Vanskelige vinkler ingen hindring! Med millimeterpresisjon har arkitektkontoret Jordens arkitekter forvandlet et råloft til et moderne og effektivt kjøkken.

På toppen av en gammel bygård på Södermalm i Stockholm, er et langt og smalt råloft blitt forvandlet til en moderne og lys leilighet på 105 kvadratmeter, hvor form og gode materialer er tildelt hovedrollene. Leiligheten er løst på en ganske spesiell måte, som best kan forklares som et tomt skall der eikemoduler deler inn og former rommene.

– Modulene skiller ikke bare rommene fra hverandre, de er også både dører og innredning, forklarer arkitekten Roberto Dada fra det svenske arkitektkontoret Jordens arkitekter som har stått for designen.

I kjøkkenet er de fleste funksjoner skjult bak skapdørene i eikefiner, og hvitevarer og oppbevaring er som smeltet inn i veggene, slik at linjer og flater er rene og ryddige. Resultatet er et stilrent kjøkken som både er romslig og brukervennlig.

Kjøkkenet i eikefiner er bygget som en boks, som er romdeler, døråpning og kjøkkeninnredning i ett. At det er tegnet uten lister opp mot det skrå taket skaper et moderne og rent uttrykk.

Vinduet ved den ene vasken gir utsikt, ekstra dybde til benkeplaten og plass til urter og diverse objekter, som lysestaken Lantern fra Iittala, klare glassvaser fra Smaelta og vannkanne og krukke fra Kristina Stark.

Tak og alle vegger er malt hvite for å gjøre de skrånende rommene så lyse som mulig, og svarte beslag og lysbrytere er som fine utropstegn som gir rommet karakter. Midt i rommet står en kjøkkenøy med benkeplate i svart granitt, som danner ulike soner i rommet og fungerer som praktisk arbeidsstasjon – med romslige skuffer, koketopp og en vask. Den andre vasken (ja, det er faktisk to vasker her) er plassert inntil veggen under det vertikale takvinduet, noe som gir fin utsikt og godt lys.

At hele leiligheten ligger under skråtak, gjør det utfordrende å få til god møblering og arealutnyttelse, men de plassbygde eikemodulene er blitt en god og stilfull løsning. Proppet fulle av smarte løsninger og oppbevaringsplass sørger de for at hver eneste krik og krok, hver eneste vanskelige vinkel, er
kommet til nytte.

Eikegulvet fra Kährs harmonerer fint med trefrontene i eikefiner, som blant annet skjuler kjøleskapet fra Gaggenau.

Detaljer i keramikk, lin og oliventre kler kjøkkenet godt.