Se hvordan eierne skiftet ut kjøkkenet men samtidig beholdt husets stil

I denne Arne Jacobsen-tegnede villaen har eierne valgt å skifte ut det originale kjøkkenet. Målet var å skape et moderne uttrykk og samtidig være tro mot husets stil. Det greide de!

Det gule mursteinshuset nord for København er tegnet av Arne Jacobsen. Det hører til en type hus den verdenskjente arkitekten og designeren tegnet før funksjonalismen og modernismen gjorde sitt inntog i Skandinavia, og som senere skulle karakterisere hans stramme, hvite villaer.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær

Kunsten at få nytt kjøkken i en mesters hus

I tillegg til monumentale bygninger i dansk arkitektur, som Bellevue Teatret og Danmarks første skyskraper, SAS Royal Hotel, står arkitekten og formgiveren Arne Jacobsen (1902-1971) bak flere villaer. Hans funksjonalistiske strek er gjenkjennelig i nesten alt han har laget, og blant eneboligene i hans portefølje er det nok de modernistiske, hvite villaene som er mest kjent. Men før funksjonalismen og modernismen var blitt toneangivende i Skandinavia, tegnet Jacobsen hus med linjer tilbake til en britiskinspirert cottage-stil. Denne villaen beliggende nord for København er et godt eksempel på denne perioden av arkitektens karriere.

Å skulle introdusere noe nytt i Selveste Mesterens gamle rammer, var en utfordring eierne så på med ærefrykt. Men i samarbeid med Hellerup-firmaet Kitchen Tailor, fant de en fin balanse. Nå rommer det nybygde kjøkkenet både nye og gamle elementer, en kombinasjon av stilarter og farge- og materialvalg.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær

For eiere av en Arne Jacobsen-villa vil det naturlig nok melde seg noen utfordringer når man ønsker å modernisere interiøret. I dette tilfellet ville beboerne bytte ut det gamle kjøkkenet, men samtidig være tro mot det arkitektoniske uttrykket.

Kjøkkenet er malt i en lett grågrønn tone, Touch of Grey fra File Under Pop, som får en fin kontrast i benkeplaten av svart granitt. Håndtakene og Quooker-armaturen av messing tilfører et element av varme til det stilrene kjøkkenet, der moderniteten har sneket seg inn på en diskré måte.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær

For å forene det klassiske og moderne ble en spesialbygget innredning fra Kitchen Tailor løsningen. Hellerup-firmaet løste oppdraget ved å kombinere ulike fronter som refererer til ulike tider, men som bindes sammen av lik fargebruk. Et vitrineskap med dører liggende synlig utenpå rammen, som på skap fra husets byggeår, refererer til husets alder og stiluttrykk, mens skapene med integrerte fronter og messinghåndtak og høyskapene med integrerte grep fungerer som moderne tilskudd. Benkeplatene, som er av svart granitt, skaper en flott kontrast til det lyse uttrykket.

Dørene i vitrineskapet er laget i stilen som heter forramme, der de ligger utenpå skaprammen. Stilen er på vei tilbake i vår tids kjøkkendesign, og i dette tilfellet passer det særlig godt til huset.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær

En plassbygget benk og et moderne spisebord med kryssben står side om side med designikoner fra Arne Jacobsens samtidige, Hans J. Wegner og Poul Henningsen, og selvfølgelig fra Jacobsen selv – med en sømløs miks av nytt og gammelt som resultat.

Innfreste håndtak understreker det moderne uttrykket på høyskapene.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær

Både skodder utenpå huset og innvendige karmer er i teak, som gir lød til både murstein og kjøkkenelementer.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær