Vakkert og bærekraftige kjøkken i utsøkt materialmiks

Forseggjorte detaljer, en nydelig materialmiks og integrerte sittebenker som kronen på verket – på dette kjøkkenet smelter alle ingrediensene perfekt sammen!

I estetisk harmoni med omgivelsene.

I en vakker gammel eiendom på Christianshavn i København, renovert med en stødig hånd, bor sanger Lukas Forchhammer med familien. Kjøkkenet er hjemmets sentrale rom, og det er designet så det elegant smelter sammen med hjemmets øvrige funksjoner og originale detaljer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Skapfronter i fiskebensmønster er behandlet med naturvoksolje, med lange stålhåndtak som en lekker kontrast fra kjøkkenfirmaet Bo-Tikken.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Materialemiks skaper en vakker dynamikk i rommet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Integreret greb med varmvalset stål bag ved træet. Vend fingrene opp for å åpne øverste skuff, og ned for å åpne nederste – logisk, enkelt og lekkert.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lukas Forchhammer og familien ønsket seg et kjøkken som opplevdes mest som et møbel, og fikk hjelp av en arkitekt til å tegne det. De spesiallagede sittebenkene på enden av øya i eikekjøkkenet fra danske Bo-Tikken er godt integrert i innredningen, men kan trekkes ut etter behov. Smart!

Klassisk utenpå, moderne og bærekraftig på innsiden

Lukas Forchhammer og familien elsker å lage mat. Så da de skulle pusse opp hjemmet, et sjarmerende murhus fra 1756, gjorde de seg ekstra flid med kjøkkenet. De ønsket seg et stort, velfungerende allrom som føyde seg naturlig inn blant hjemmets gamle trebjelker og originale detaljer, og ba arkitekt Julie Agerley fra Bo-Tikken om hjelp til å realisere drømmen.

Lukas var opptatt av å bruke bærekraftige materialer i prosjektet, og kjøkkenet er bygget i heltre oljet eik. Det var også viktig for familien at kjøkkenet skulle være flerfunksjonelt og fremstå som en integrert del av inngangspartiet, spisestuen og stuen. Det skulle samtidig være et vakkert møbel i seg selv – gjerne med lange linjer, som underbygget rommets langstrakte form.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Treverket i innredningen spiller nydelig på lag med arkitekturens originale trebjelker – et fint møte mellom fortid og nåtid.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De svarte detaljene i kjøkkeninnredningen går nydelig igjen i glassveggen med smijernsprosser laget av Kvindesmedien. En stålvask med bred kant er frest inn i benkeplaten i massiv eik slik at vann som havner utenfor ikke skal ødelegge treverket.

Harmoni i sentrum

Resultatet er solid og renskåret, hvor benkeplater og skuffer har synlige sammenføyinger, og årringene på treverket er tilpasset designen. Elektronisk utstyr er skjult bak store skuffefronter for å sikre et mest mulig ryddig uttrykk, og sittebenkene i enden av kjøkkenøya er også integrert på smart vis – de kan trekkes ut etter behov, men fremstår ellers som en del av kjøkkeninnredningen.

En endevegg i svart danner et vakkert motspill til det ellers lune treverket. Høye skapfronter i oljet og vokset treverk er kledd i fiskebensmønster, som myker opp den mørke flaten. Oppvaskmaskinen i enden av kjøkkenbenken er dekket av en varmvalset stålplate – et element som bryter opp, og samtidig matcher de mange svarte detaljene. Slik har familien fått et harmonisk kvalitetskjøkken, som sklir naturlig inn i rommet og som er laget for å vare et helt liv – ja, kanskje til og med to.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Rundt et lysegrått Super Ellipse-bord, designet av Piet Hein, Arne Jacobsen og Bruno Mathsson og produsert av Fritz Hansen, står vintagestoler som plukker opp treverket i kjøkkeninnredningen. Furugulvet er behandlet med lut og hvit såpe.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Eikekjøkkenet er satt sammen ved hjelp av sammenføyinger, som vitner om godt og presist håndverk. Eikenisjen på endeveggen bryter nydelig med de svarte høyskapene rundt, står i fin dialog med resten av eikemodulene, og rommer den flittig brukte kaffemaskinen. Hvitevarene er fra Miele.