Rank retro

Kjøkkenet i tomannsboligen er ikke mer enn ett år gammelt, men ser ut som om det har vært en del av huset siden 60-tallet.

 
Nytt retrokjøkken
© Inger Marie Grini

Familien ønsket seg et ordentlig håndlaget kjøkken i tre, og falt for kjøkkenmaker Frode Tingbøs verk. Frontene er i europeisk valnøtt, og håndplukket av Tingbø selv. Han ville finne treverk med mest mulig liv.

Det opprinnelige kjøkkenet lå som en trang tarm innenfor gangen, med en dør man nærmest måtte åle seg gjennom for å passere. Paret hadde bodd i huset en stund med sine to barn, og det tvang seg rett og slett frem et behov for ny planløsning.
Alle lettvegger ble revet, og etasjen speilvendt. Huset er fra 50-tallet, men alt unntatt kjelleren brant ned og ble gjenreist på 70-tallet, slik at grunnflaten hadde den opprinnelige kvadratiske formen fra funksjonalismen. Det var et godt utgangspunkt.

 
Skuffer i valnøtt og ask
© Inger Marie Grini

Den store kjøkkenøya i midten av rommet er høyere enn standardmål. Tanken var at det skulle skjule litt for eventuelt rot på kjøkkenbenken bak, samtidig som det var en ideel arbeidshøyde for far i huset, som er høy.

Bak skuffefrontene i heltre valnøtt er innmaten i oljet ask. Royal Doulton lager en lang skjærefjel i eik, som passer godt til det oljete eikegulvet.

 
Hvit benkeplate
© Inger Marie Grini

Benkeplatene er i helstøpt hvit corian, noe som gir rommet et friskt og delikat uttrykk. I frykt for at det skulle bli for hvitt, malte familien fondveggen og høyskapene i en lys jadegrønn farge som forandrer seg med lyset, noe som passer deres ellers eklektiske utvalg designklassikere og kunsthåndverk.

Familien på fire er utrolig fornøyd med kjøkkenet, som nå er blitt et vakkert møbel og en perfekt integrert del av stuen. De har fått morgensol, og utgang til hagen fra kjøkkenet. Hele ombyggingen var en omfattende prosess, men det har vært vel verdt det, forteller de.

 
Vakre bruksgjenstander på utstilling
© Inger Marie Grini

En gammel skjæreplate i valnøtt står fint til andre nyttegjenstander som korkbrettet fra Ferm Living og eikebrettet fra Hay. Tekannen er bare en av de mange samleobjektene familien har i bruk.