
Kjøkkensjefen guider: Slik bruker du stekepannen riktig
Rustfritt stål, støpejern, belagt eller ubelagt... Det kan være vanskelig å finne frem i pannejungelen. Her forklarer kokk Thomas Alcayaga hvilke stekepanner han bruker til hva, og hva du bør se etter når du skal kjøpe ny panne.
AvStekt sopp, stekt fisk eller en god biff? Vi griper ofte etter den nærmeste stekepannen uten å tenke over om den er egnet til det vi skal lage.
Men hvor mye betyr egentlig valget av panne for kvaliteten på måltidet, og hva bør du se etter når du skal kjøpe ny panne? For å finne ut av dette har vi snakket med kokken Thomas Alcayaga.
Hva er ditt beste råd til andre som skal kjøpe ny panne?
- Kjøp noe som holder lenge. Jeg vil rett og slett ikke kjøpe panner som går i stykker. De må tåle redskaper - i hvert fall ved moderat bruk. Jeg vil heller ikke anbefale å kjøpe noe med teflonbelegg, da holdbarheten er for kort.
Hvilke typer panner har du hjemme?
Jeg har støpejernspanner fra Fiskars Norden-serien og stålpanner med og uten keramisk belegg fra All Steel-serien. Det keramiske belegget gjør at maten løsner lett fra pannen, men det inneholder ikke plast eller PFAS.
Alle har opplevd at stekt fisk setter seg fast i pannen. Det kan være mange grunner til det; for lite fett eller for lav varme. Det er et irritasjonsmoment når du skal lage noe godt og maten setter seg fast i pannen. Men denne pannen er så glatt at maten løsner med en gang.
Hva er de ulike pannene egnet til?
- I gamle dager sa man at non-stick-stekepanner var til mat som skulle tilberedes skånsomt ved lave temperaturer, for eksempel fisk og sjømat. De rene stålpannene tålte litt høyere varme, slik at du for eksempel kunne bruke dem til å steke sopp. Støpejernspannene tålte mer støt og smell. Slik var det før i tiden. Nå har det utviklet seg, og i dag tåler både non-stick-panner med keramisk belegg, rene stålpanner og støpejernspanner høy varme.







