Hangar 5
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene i dette drømmekjøkkenet

Alt fra overflater til dørhengsler og skjøter er gjennomført ned til minste detalj i denne klassiske villaen. Samspillet mellom messing og valnøtt gir de organiske formene et unikt uttrykk.

Møtet mellom valnøttre, marmor og brunert messing

Opplevelsen av gammel og ny tid forenes i det avlange og iøynefallende kjøkkenet i denne klassiske villaen fra 1926.

Et uanstrengte møte mellom valnøtt, marmor og brunert messing gir et elegant inntrykk, og vi må ned i detaljene – i buene, overgangene, håndtakene, stikkontaktene og fargenyansene – for å forstå hva som gir en helhet som hever seg over det normale.

Kjøkkenet er levert av det danske firmaet Hangar 5, og alt, helt ned til det minste hengselet, er håndlaget. Firmaet holder til i en hangar på en nedlagt flyplass, der både designere, arkitekter, smeder, maskinsnekkere og bygningskonstruktører arbeider under ett tak.

– Det at vi har alt fra smeder til arkitekter på samme sted, gjør at vi kan utforske ideer med det samme vi får dem. Dermed har vi også mulighet til å studere alt ned til minste detalj, sier Christian Nielsen, parter hos Hangar 5.

En skreddersydd kjøkkendrøm

Ekspertkompetansen er tydelig i alt fra de spesialdesignede messinghåndtakene og myke overgangene i trearbeidene til den elegante messinglisten som snor seg rundt kjøkkenøya.

Selv de brunerte messingbryterne på koketoppen er spesiallaget til dette prosjektet.

Når man zoomer ut fra detaljene, ser man en gjennomført helhet som er helt etter eiernes drømmer og ønsker. Og fordi leverandøren kan gjøre hele jobben selv, er alt skreddersydd.

Selskapet har i løpet av sine seks år ikke levert to kjøkken som er like. Hvert prosjekt er tilpasset kundens ønsker og budsjett. Dette kjøkkenet ligger i den kostbare enden av skalaen, for det var ingen begrensninger.

Den økonomiske friheten kommer for eksempel til syne i marmorbenkeplater av en helt spesiell type kalkstein.

Gode materialer, fantastisk håndverk og store armbevegelser

Fordi rommet er ganske smalt og syv meter langt, ga plasseringen av kjøkkenøya seg selv. Den er bygget med lameller i valnøtt, og det samme materialet er brukt på kjøkkenskuffene.

På frontene og skapene i resten av kjøkkenet er lamellene lettere og tonet ned med en sart lys gråfarge. Den lyse fargen blir en kontrast til den beroligende tyngden og naturlige gløden i treverket og messingen.

Designen er bundet sammen av elegante messingbånd, sokler og kanter i brunert messing, samt avrundede former, glidende overganger og en endevegg i messing. Alt i alt er kjøkkenet et eksempel på hva man kan få til når gode materialer, dyktige håndverkere og kreativitet møtes.