IKANO IKEA
© IKEA

Handle på IKEA? Velg riktig finansiering!

I forbindelse med små og store oppussingsprosjekter er det naturlig med en tur innom IKEA. Der finner du møbler og interiør til alle boligens rom. Det finnes flere ulike alternativer for hvordan varene skal betales. Hva er beste løsning for å finansiere ditt neste IKEA-kjøp?

Nytt kjøkken, oppussing av bad, smartere oppbevaringsløsninger, oppgradering av spisestue eller bare behov for fornyelse hjemme. De fleste av oss handler på et IKEA-varehus eller på ikea.no ved en rekke ulike anledninger. Vi er vant til at varene er rimelige, men hvordan skal de betales?

Ikano Bank hjelper deg her med tre alternativer, samt når og hvordan du bør bruke dem:

  • Spare opp pengene du trenger
  • Benytte kreditt, som for eksempel IKEA Kort fra Ikano Bank
  • Velge en kombinasjon av sparepenger og kreditt

Når bør du spare?

Gjør en vurdering av hvor viktig det er å få varene raskt i hus. La oss si at du ønsker deg ny sofakrok i TV-stua. Har du noen sittemøbler der fra før, som kan vare i en stund til? Da vil det være smartest å sette av penger på sparekonto, frem til du kan betale for de nye møblene. Da slipper du noen form med rentekostnad i det hele tatt.
Har du først funnet møbler du virkelig liker er det fristende å få dem på plass så fort som mulig. Å spare opp midler krever både selvdisiplin og tålmodighet. Desto bedre føles det hvis du lykkes og kan gjøre investeringen uten en krone i ekstrakostnad. Få med deg alle i husstanden på spareprosjektet, så har dere et felles mål å jobbe mot.

Når bør du benytte kreditt?

Skal du reparere noe som er gått i stykker? Eller kanskje utføre sårt tiltrengt oppgradering? Da kan det gå utover komfort og i verste fall livskvalitet å måtte vente i lengre tid. Dersom et nytt familiemedlem melder sin ankomst trengs gjerne noen tilpasninger og en del utstyr, innenfor et begrenset tidsrom. Kort sagt, det finnes situasjoner der verdien av å få realisert prosjektet overstiger ulempen ved å betale en viss sum i renter og gebyrer.

Det er imidlertid stor forskjell på ulike typer finansiering og hva de koster. Med IKEA Kort fra Ikano Bank kan du få inntil 150 000 i kreditt hos IKEA, enten du vil handle i varehus eller på ikea.no. Når du får fakturaen, har du tre valg:

  • Du kan betale hele beløpet med én gang
  • Du kan dele opp betalingen over tid
  • Du kan utsette betalingen i inntil 12 måneder.
ikano bank
© IKEA

Slik deler du opp betalingen

Vil du fordele kostnaden etter hvordan det passer din private økonomi? Hver måned velger du om du vil betale minimumsbeløpet på fakturaen eller et valgfritt høyere beløp. Priseksempel med IKEA Kort: 35 000 kroner i kreditt over 12 måneder gir en effektiv rente 21,97 % og en kostnad på 4 304 kroner, dermed totalt 39 304 kr å betale tilbake.

Slik utsetter du betalingen

Du kan velge inntil 12 måneders utsettelse for dine IKEA Kort-kjøp over 2 500 kroner. Da betaler du ingen renter; kun et fast gebyr. Gebyret for 12 måneders utsettelse er 560 kroner, uansett kjøpesum. Når utsettelsesperioden er over, har du fortsatt de to andre valgmulighetene: Du kan betale hele beløpet eller dele opp over tid. Priseksempel dersom du velger å dele opp: 35 000 kroner i kreditt over 12 måneder gir en eff. rente 21,97 %, kostnad på 4 304 kroner, totalt 39 304 koner.

Har du ikke IKEA Kort? Les mer og søk her

Når bør du kombinere sparepenger og kreditt?

Kanskje er ikke behovet for nytt kjøkken prekært, men smartere løsninger og bedre arbeidsforhold kan skape økt trivsel og gjøre kjøkkentjenesten mer lystbetont. Da kan familien for eksempel bestemme seg for et kompromiss: Spare penger i en viss periode eller inntil et visst beløp, deretter benytte IKEA Kort for å dekke det resterende beløpet.
For de større investeringene kan det også være aktuelt å vurdere et lån. Et lån uten sikkerhet betaler du ned i løpet av maksimalt 5 år. Rentenivået varierer betydelig, men hos Ikano Bank kan du få nominell rente helt ned i 7,9 % og maksimalt 15,9 %.