Det renoverte kjøkkenet i Asker byr på både kvalitet og enestående utsikt

Da kjøkkenet skulle bygges om, var det materialiteten som overbeviste Helene – resultatet er et kjøkken som tilfører varme til hele huset.

Da Helene og Fredrik skulle renovere kjøkkenet, ønsket de seg et håndlaget kjøkken som skulle være tidløst, varig og kunne stå som et møbel i rommet. Etter et besøk i studioet til Ask og Eng visste Helene at det var det de måtte gå for.

© Foto: Monica Friedrich Johannessen, Styling: Marthe Bergan Osen

En vakker oppgradering

I en enebolig fra 1982 på Sætre i Asker bor keramiker Helene Jørgensen (44) og ektemannen Fredrik Jørgensen (44) sammen med en datter og sønn på 14 og 16 år. Familien kjøpte eneboligen i 2002, og da hun og Fredrik skulle renovere kjøkkenet, var det materialitet og funksjonalitet som sto øverst på ønskelisten.

– Kjøkkenet var over 20 år gammelt, rommet var lite og alt føltes litt trangt, så da vi skulle bygge nytt, ønsket vi oss mer luft, sier Helene.

Ved å flytte kjøkkenet og åpne opp fasaden kan Helene stå og betrakte utsikten mot fjorden mens hun og familien lager mat. Det er Suma Arkitektur som har stått for den nye rominndelingen.

© Foto: Monica Friedrich Johannessen, Styling: Marthe Bergan Osen

Ny planløsning

Løsningen ble å gjøre om på planløsningen og legge kjøkkenet til en annen del av huset hvor det var plass til at det kunne stå fritt i rommet.

– Vi ble rådet til å la øya være fri for steketopp. Det rådet er vi glade for at vi lyttet til, for nå har vi masse benkeplass og plass til at alle fire kan stå å lage mat samtidig, sier Helene.

Det var teksturen og materialet som gjorde at Helene falt pladask for Ask og Eng sine kjøkken i bambus. Benkeplaten i naturstein fra Scan Granit tilfører en kaldere tone til alt det varme, og Helene elsker spillet og fossilene i steinen.

© Foto: Monica Friedrich Johannessen, Styling: Marthe Bergan Osen

"For oss handler det like mye om følelsen ved bruk som hvordan kjøkkenet ser ut"

De mørke tonene i treverket fra Ask og Eng står i fin kontrast til det lyse eikegulvet og de hvitemalte veggene.

– Jeg falt pladask for det taktile i materialet. Treverket har en vakker struktur og forandrer farge med lyset. Det tilfører en varme til hele huset, og på toppen av det hele lukter det til og med godt, sier Helene.

– Vi kunne kanskje valgt å bruke rimeligere stammer og fått spesiallaget noen fine fronter, men for oss handler det like mye om følelsen ved bruk som hvordan kjøkkenet ser ut. Du merker at de som har laget det har en lidenskap og brenner for det de gjør. Du kan kjenne det i teksturen på frontene, høre det i lyden når du åpner skuffene og se det i detaljene. Det er en god følelse at vi har fått et kjøkken laget av noen som bryr seg.

Det enkle, harmoniske og naturlige er sterkt representert i Helenes keramikk. Produktene finner du på helene-jorgensen.com. Der kan du også lese om historien bak og hva som inspirerer henne som kunsthåndverker.

© Monica Friedrich Johannessen

Spisebordet i eik fra Verket Interiør var et av de første møblene Helene og Fredrik kjøpte da de flyttet inn i huset. Serviset i keramikk er det Helene som har laget. Spisestolene heter Pia og er designet av Poul Cadovius for DK3. Stolen i hjørnet er en 3130 Grand Prix av Arne Jacobsen for Fritz Hansen. Begge fra Verket Interiør.

© Foto: Monica Friedrich Johannessen, Styling: Marthe Bergan Osen