Designelskernes IKEA-hackede luksuskjøkken

Anne og Flemming har oppgradert kjøkkenet fra IKEA med nytt frontdesign - og fått sitt drømmekjøkken.

Da Anne Vagner og Flemming Bitsch skulle pusse opp kjøkkenet ble gjenbruk, sunn fornuft og hardt arbeid viktige ingredienser. Drømmekjøkkenet er nemlig basert på skuffer og skap fra IKEA, men med eksklusivt frontdesign fra &Shufl.

Når mørket senker seg om kveldene, er det nesten som å være i en hule på parets minimalistiske svarte kjøkken. Kjøkkenet gikk fra å være oppholdsrom, til 70-talls kjøkken med orangeri, og har nå blitt et eksklusivt og moderne kjøkken med stilfulle messingdetaljer og hvitevarer fra tyske Gaggenau.

― Vi gikk all-in, sier Anne mens hun tapper kokende vann fra Quooker-kranen. Den er i messing, og det er helt bevisst at de ikke pusser den. Paret liker godt når tingene får litt patina.

Les mer om Quookers kokende vannkran her.

Kjøkken som i gamle dager

― Vi skulle flytte sammen og ville gjerne bygge et nytt hus, men falt pladask for dette, sier Anne og begynner på historien om husets forvandling fra gammeldags herskapsleilighet til en moderne villa på 265 kvadratmeter. Til daglig jobber paret i reklamebyrået Wonderfuel, og ellers har de brukt mye av fritiden på oppussing siden de kjøpte huset i 2015.

― Huset var velholdt, men ikke up-to-date. Kjøkkenet var et litt upraktisk rom med pipe og det var opprinnelig ikke tiltenkt som kjøkken, forteller Flemming.

Det svarte kjøkkenet er en del av et større renoveringsprosjekt hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene, og det gjenstår fremdeles en del arbeid.

― Det har vært hardt arbeid, men samtidig en overraskende prosess. Da grunnarbeidet var overstått, gikk selve monteringen av kjøkkenet ganske fort. Snekkeren brukte kun et par dager på å få det på plass, sier Anne som har dokumentert hele prosessen på bloggen sin.

Kjøkkenplanlegging i byggestøv

― I første omgang handlet det om å gjøre kjøkkenet til et ordentlig sted å lage mat og ha det hyggelig, sier Flemming.

Planleggingen og diskusjonene om hvordan kjøkkenet skulle se ut foregikk med støv i nesen og murklosser på gulvet, og startet et helt annet sted enn der det endte.

― Huset er i klassisk stil og vi vurderte det samme uttrykket på kjøkkenet. Men vi vendte hele tiden tilbake til den minimalistiske og moderne kjøkkenløsningen. Vi følte at det var mer funksjonelt og vi ville helst ikke at huset skulle se ut som et museum. Da blir man jo også nødt til å gjennomføre den stilen i resten av huset, forteller Flemming og fortsetter:

― Vi ville gjerne kombinere den gamle stilen med noe moderne, så derfor valgte vi å bryte stilen på kjøkkenet.

10 ting du ikke visste om vannkraner med kokende vann.

Eksklusivt utenpå ― billig inni

Paret lagde tegninger av kjøkkenet og besøkte flere forskjellige kjøkkenleverandører. Valget falt på en løsning fra danske &Shufl, som har spesialisert seg på å bruke IKEAs masseproduksjoner med eget eksklusivt frontdesign.

― Det var ikke avgjørende at det var IKEA på innsiden, selv om vi syntes det var en god idé. Det eneste jeg var i tvil om var fargen, men i dag elsker jeg det, sier Anne.

Materialet er linoleum og håndtakene er integrert i elementene, som hovedsakelig består av skuffer. Kjøkkenøyen har en benkeplate i granitt, og gjennomgående finner man flere lekre detaljer, blant annet Flemmings fliser.

Gjenbruk som prinsipp

― Flisene er 100 år gamle og var opprinnelig på badet, forteller Flemming.

― Først skulle de renses, det gjorde jeg selv. Det var hundrevis av fliser, men vi synes de er utrolig fine, sier Anne og forteller at gjenbruk har vært et viktig prinsipp under oppussingen.

Finn lekker inspirasjon og god veiledning til ditt nye kjøkken her.

― Det vi ikke kunne bruke har vi solgt på nettet, blant annet gamle dører og vinduer. De gamle kjøkkenskapene i mahogni endte opp i en husbåt.

Paret har også fått inn eget design på kjøkkenet. Kjøkkenviften er Flemmings verk og kledd med messing slik at den matcher Quooker-kranen og lampen over kjøkkenøyen.

― Jeg kjøpte en helt vanlig kjøkkenvifte for innbygging og fikk hjelp til å lage messingkassen basert på egne tegninger, sier Flemming.

Innredning på kompromiss

Anne og Flemming har bestemt alt på kjøkkenet selv, men har likevel måttet inngå et par kompromiss underveis.

― På grunn av rommets opprinnelige løsning, som jo ikke var ment til kjøkken, og vårt ønske om en kjøkkenøy, så har vi ikke kunnet få vask, ovn/kokeplate og kjøleskap i den optimale «arbeidstrekanten». Vi løper en del rundt kjøkkenøyen, sier Flemming.

Anne nikker og forteller at det viktigste er at kjøkkenet har blitt et midtpunkt i huset.

― Det innfrir våre behov og forventninger om at det skal være et godt sted å lage mat og samle gjester. Gjestene våre elsker å henge på kjøkkenet, så vi bruker nesten ikke spisestuen. Selv om design spiller en stor rolle, skal det også være praktisk og hyggelig. Da vi valgte lamper var det derfor viktig at de kunne dimmes. Når det er mørkt om kveldene er det så koselig å sitte på det «svarte kjøkkenet» og når barna er hjemme på besøk, elsker de å slenge seg ned på benken i karnappen, sier Anne.

Dette er paret mest fornøyd med:

  • Hvitevarene, de var dyre, men fungerer optimalt, og det er en glede i hverdagen.

  • Quooker-kranen, vi bruker den hele tiden.

  • Vinkjøleskapet, vi elsker vin, og vin skal ha riktig temperatur for å smake godt.

Annonsørinnhold: Vi gjør oppmerksom på at dette er en kommersiell artikkel skrevet av Kontent for Quooker.