© Privat bilde og produsenten

Hjelp! Hvordan får vi bedre plass på soverommet?

En ung familie trenger hjelp til å innrede soverommet, som også brukes som kontor, barnerom og garderobe. Her får de tips til å skape både ro og orden!

VI ER EN LITEN familie på tre: Thomas, Sofie og Theo på fem måneder. Vi bor i en fin, sentral toromsleilighet på 62 kvadratmeter, rett ved universitetet hvor Thomas studerer. Vi bor også nær venner og familie, så beliggenheten er helt topp.

Men etter at Theo kom til verden, har vi noen utfordringer med å få nok plass. Soverommet vårt er blitt et slags alt mulig-rom. Her er Thomas' instrumenter, et stellebord, store skap, vår og Theos seng – alt på relativt liten plass.

Hvordan utnytte rommet bedre?

Vi har lyst til å utnytte rommet bedre og lage et koselig rom hvor det er godt å være, til tross for alle funksjonene det må fylle (musikkrom, kontor, soverom og barnerom). Vi har også problemer med å få nok oppbevaring, og trenger hjelp til å se alternativer og supplementer til de store skapene.

Vi vil fortsatt gjerne bo i leiligheten, men savner å ha litt mer armslag. Nå har vi bodd her i seks år og sett oss litt blinde på innredningen. Det hadde vært supert om dere kunne hjelpe oss, for vi har fortsatt lyst til å bo sentralt, selv om det er litt trangt her.

Hilsen Sofie, Thomas og Theo

Trangt soverom med kontorplass og barneseng.
© Privat

Dette foreslår Bo Bedres ekspert:

Problemet med at soverommet skal brukes til noe mer enn å sove i, er velkjent. Ofte er det oppbevaringen som skaper problemer. Skapet som skal ha plass til klær for mange personer er både høyt, bredt og dypt – og krever ofte en hel vegg. Sengen blir plassert mot en annen vegg, og så er det gjerne ikke flere vegger igjen, uten et vindu eller en dør.

Mitt forslag er derfor å bygge en skapvegg rundt sengen. Samtidig kan dere heve sengen 30–40 cm over gulvet, slik at dere får plass til store skuffer med hjul under den. Da får dere frigitt en vegg til en liten arbeidsplass, barneseng og stellebord eller lenestol.

Det er nok ikke en veldig rimelig løsning, for det lønner seg ikke å gå på kompromiss med snekkerarbeidet. Sørg for å få laget noe skikkelig – det betaler seg i lengden.

© Produsenten

Når sengen skyves inn mellom skapene, får dere en lun liten hule. Nattbordslamper kan monteres på skapsidene, og kanskje er det også plass til små, innebygde nattbord eller hyller. Det blir litt som å sove i en alkove!

Vennlig hilsen Katrine, interiørstylist.

SMÅ HYLLER gir plass til vakre objekter  og grønne planter for koselig stemning,  som i dette miljøet fra House Doctor.
© Produsenten

Detaljer som skaper ro og orden

Kritthvit, lekkert sengetøy og et fint sengeteppe blir prikken over i-en – og hjelper til med å skape ro hvis rommet også skal brukes til å jobbe i. Om dere i tillegg supplerer med et par fine, store puter og kanskje en polstret sengegavl, kan sengen også brukes som en innbydende sofa og lesekrok.

TIPS! For flere gode innredningsideer, meld deg på Bo Bedres nyhetsbrev!

Et annet alternativ er å tapetsere bak sengen. Det er smart å ha mange kroker i soverommet, hvor dere for eksempel kan henge flettede kurver til oppbevaring av leketøy.

© Produsentene

Kjøpetips

En stol er uunnværlig. Easy chair, 12 900 kr, Norrgavel. Vegglampe i messing fra Örsjö, 2295 kr, room21.no. Velursengeteppe, 3500 kr, Oisoioi. Stort gulvteppe, fra kr 15 848, &Tradition.

Uttrekkbar seng som vokser med barnet, Stokke Sleepi, 5999 kr, Stokke. Lekkert tapet, Zoe Vintage Wallpaper, 630 kr for 10 meter, retrovilla.dk. Avlange puter, 819 kr, OyOy. Knagger gir mer oppbevaringsplass på soverommet. 789 kr, Hay.