Moodboard
© Kira Brandt

Guide: Slik lager du ditt eget moodboard

Et moodboard kan hjelpe deg å ta riktige beslutninger for innredningen i hjemmet. Her ser du hvordan du kommer i gang.

Moodboard
© Kira Brandt

Det er en god ide å holde styr på stilen din før du begynner å renovere eller dekorere. På den måten kan du unngå dyre og irriterende feil.

En god måte å visualisere stilen på er å skape et såkalt moodboard. Et moodboard er en oppslagstavle som samler farger, materialer, teksturer og elementer som sammen skaper stilen du ønsker å skape i ditt hjem.

Katrine Martensen-Larsen har skrevet boken Moods, hvor hun går i dybden med hvorfor og hvordan man bruker moodboards når man vil dekorere hjemmet sitt. Her deler hun sine beste råd med oss:

Moodboards - derfor:

Jeg ville gå så langt som å hevde at det er en absolutt nødvendighet å gjøre denne forberedelsen for å sikre den røde tråden i innredningen.

Du kan med stor fordel bruke moodboards både hvis du trenger å bygge et helt nytt hus, renovere noe gammelt eller innrede videre der du allerede bor.

Slik lager du oppslagstavlen:

Før du kan komme i gang med å være kreativ, må du først lage noen oppslagstavler som du kan jobbe med; helst en for hvert rom som skal dekoreres.

Hvis du ønsker å dekorere et helt hus, kan det være en fordel å både lage et stort generelt moodboard på 60 x 70 cm og flere mindre tavler på 30 x 40 cm - ett for hvert rom som skal innredes.

TRINN 1

Kjøp ark av mykt masonitt, svart / hvitt grått stoff, møbelspiker, hammer og saks. Masonite-platene kan kuttes på ditt lokale byggemarked.

Moodboard
© Kira Brandt

TRINN 2

Stryk stoffet og legg platen som skal belegges på stoffet. Klipp til og merk at det må være tilstrekkelig stoff for å dekke ryggen. Det er mest elegant og du vil være lykkeligste i det lange løp.

Moodboard
© Kira Brandt

TRINN 3

Brett stoffet rundt platen på bunnen. Pass på at stoffet er stramt og fest med møbelspiker. Hvis møbelspikerne er for lange, risikerer du å gå gjennom platen. Du kan også investere i en stiftpistol.

Moodboard
© Kira Brandt

TRINN 4

Brett stoffet fra sidene og stram til. La siden med kanten ligge øverst som den synlige enden. Fest med møbelspiker. Hvis stoffet ikke blir helt glatt, kan du stryke det etterpå.

Normalt vil det være fint å kunne henge oppslagstavlene på veggen, men da vil du få problemer med å henge tunge materialprøver som steiner, fliser og tre på brettene - derfor trenger du ikke å montere veggbeslagene på baksiden.

Hvis du fortsatt vil henge dem opp, kan du lime en tynn finérplate på baksiden av den myke trefiberplaten, som du senere kan skru inn.

Moodboard
© Kira Brandt

Hva skal være på ditt moodboard?

Tenk på noe som oser av stemning - det kan være noe så luftig som et minne, en duft, en blomst, et bilde, et sted, et rom, en person, et stykke tøy - alt mulig.

Du vil trenge et utvalg av materialprøver, som fargeprøver, diverse tresorter, steiner, fliser, lær, linoleum, tekstiler, metaller, tepper og tapeter. Så mange materialprøver som mulig.

Finn de materiale- og fargekombinasjonene som fanger stemningen du vil ha og legg dem på tavlen din.

Du kan gjerne blande materialer med dine egne personlige gjenstander - bilder, smykker, blomster eller utklipp fra magasiner. Det bør være noe du bryr deg om og noe som gir deg en fin og behagelig følelse.

Prøv også å ta en tur på loppemarkeder - her finner du mange småting veldig billig. Du kan også rive ut bilder av bøker, kataloger og magasiner, og du kan sikkert også gå ut og finne blomster, kongler, grener, gress, steiner og så videre.

Alt kan legges til ditt moodboard!

Moodboard
© Kira Brandt

Få flere gode råd

Katrine Martensen-Larsen har i boken MOODS samlet en lang rekke gode råd og tips til hvordan du innreder harmonisk og personlig. I boken går hun også i dybden på hvordan du kan bruke moodboards til å skape den stilen man ønsker seg.

Les mere om boken og kjøp den her. OBS! Dansk nettside.