Fliserester: DIY sidebord av fliser
© Anna Løwe

Fliser til overs? Forvandle fliserestene om til gull med disse 5 geniale DIY-tipsene

De færreste klarer seg igjennom en hel oppussing uten restmaterialer. Ikke kast materialene på dør - bruk de heller til noen DIY-prosjekter.

Fliserester: Sånn gjør du maksimalt ut av (alle) flisene

De fleste som har forsøkt å pusse opp har nok opplevd det: Etter ferdigstillelse av byggeprosjektene hoper restmaterialene seg opp, og dette er både irriterende for lommeboken og samvittigheten.

Men! Heldigvis er det noe å gjøre med det. Har du fliserester liggende, kan du enkelt (og relativt beleilig) kaste deg ut i et gjør-det-selv-prosjekt og få et overraskende fint møbel.

Bruker du for eksempel store gulvfliser til et sidebord, skaper du også en rød tråd i innredningen, mens mindre fliser kan brukes som blant annet bordløpere eller underlag for blokklys.

Les med her, hvor vi har samlet 5 kreative måter du enkelt kan bruke overskuddet av fliser på.

Fliserester: DIY sidebord av fliser

DIY sidebord laget av tre fliser i målene 30 x 60 cm.

© Anna Løwe

Sidebord eller pidestall laget av fliser

Er du ferdig med et oppussingsprosjekt med litt større fliser, kan du lage et fint sidebord med kun tre fliser.

Alt du trenger er sterkt monteringslim og 12 timers tørketid - og vips! Da har du et ferdig bord som du kan sette hvor som helst i hjemmet ditt.

TIPS: Hvis flisene har en stygg bakside, kan du bruke fem i stedet for tre. Lim sammen 2 x 2 fliser og bruk disse som bordben. I eksemplet ovenfor er det kun brukt tre fliser, så vær oppmerksom på baksiden så du ikke ender opp med et bord som kun kan stå i bestemte vinkler.

Briketter laget av fliser

Her er et av de virkelig enkle DIY-prosjektene med fliser.

De mest fordelaktige flisene er mindre, gjerne kvadratiske, som passer perfekte til de flotteste glassene dine. Du kan enten lime dem sammen slik at glassbunnen får litt høyde, eller du kan bruke dem som de er.

Du må bare være oppmerksom på baksiden av flisene slik at de ikke riper bordene. Er baksiden grov kan du skjære kork i passende størrelser og lime på.

Det er også lurt å belegge sidene eller pusse dem slik at de får en jevn overflate.

Fliserester: DIY sidebord av fliser

Kvadratisk sidebord laget av MDF og travertinfliser av @annevoigt

© Anne Voigt

Lite nattbord eller sidebord laget av travertinfliser

Du kan bruke alle slags fliser til dette vakre lille bordet, som er laget av 5 MDF-fliser.

Her har designer Anne Voigt selv skåret fem ruter i MDF og limt flisene på utsiden. Akrylfugemasse brukes også i fugene.

Du kan bruke samme fremgangsmåte for å lage et større bord hvis du for eksempel har store gulvfliser til overs – kanskje til et nytt salongbord?

TIPS: Har du ikke utstyret selv, kan du få klippet MDF-platen i mål hos din lokale jernvarehandel - da er det bare å gå hjem og lime flisene på. Smart!

Serveringsbrett eller dekorativt underlag laget av fliser

DIY underlag, serveringsbrett eller dekorativt underlag laget av Christina Blom Monberg. Følg DIY-prosjektene hennes på @christina_blom_monberg

© Christina Blom Monberg

Underlag eller serveringsbrett laget av fliser

Hvis du har overflødig firkantede fliser er et vakkert underlag av fliser en glimrende måte å bruke restene dine på.

Har du forskjellige fargede fliser kan du kombinere dem, eller du kan leke med fargen på fugen for å skape et annet uttrykk, akkurat som Christina Monberg har gjort her.

Slik gjør du det
Smør en MDF-plate i hvilken som helst størrelse (pass på at målene stemmer med flisene slik at du får et enhetlig utseende på toppen) med sterkt lim, for eksempel konstruksjonslim, og lim flisene på.

Bruk et stykke tau eller avstandsstykker slik at mellomrommene mellom flisene er like overalt. Flisene til sidene skjæres til med flisekutter og til slutt fuges hele bryggen hvit.

Voila!

Hylle laget av fliser

Nok en smart måte å bruke overskuddsfliser på - en hylle!

Bruk den på badet, hvor flisene legges på vegger eller gulv, eller heng den opp på kjøkkenet, hvor du kanskje har fått laget en bakplate ved komfyren med fliser.

Fremgangsmåten er den samme som for underlegg over - dekk en MDF-plate med fliser og fugemasse og heng opp hyllen på flotte hylleknagger som matcher fargen på flisene.