© iStock

For mange av disse skadedyrene i din bolig er et dårlig tegn - men på hva?

Har du mange sølvkre, skrukketroll, bananfluer eller edderkopper i hjemmet? Så er det kanskje noe veldig galt i boligen din.

De skumle "indikatorarter"

Det kribler og krabler rundt i huset. Det kan i seg selv både være irriterende og ekkelt når de samme småkrypene som dukker opp overalt.

Etter man har klart å riste den verste skrekken av seg, så er det kanskje på tide med litt ettertenksomhet. For hvorfor er det plutselig så mange edderkopper, sølvkre, skrukketroll eller bananfluer i boligen?

Disse krypene er nemlig også dine venner - og faktisk til tider mer nyttedyr enn skadedyr. Alle disse artene kan nemlig også kalles for indikatorarter. De er en indikator for at det er noe galt i din bolig. Se her hva de fire artene er et tegn på.

Indikatorart - bænkebider
© iStock

1. Skrukketroll - det lille krepsdyret

Mange vil kanskje kalle et skrukketroll for et insekt, men et skrukketroll er faktisk et krepsdyr.

Hvis du har mange av dette krepsdyret i din bolig, så er det et tegn på for mye fukt og en indikator på at muggsopp muligvis er ved å oppstå et sted i huset.

Utenfor huset hjelper skrukketroll med å bryte ned organisk materiale i naturen. Inne i huset lever de av råtnende grønnsaker, frukter og tremateriale som har råte i seg.

Den beste måten å bli kvitt skrukketroll på, er ved å fjerne fukten fra din bolig. Skal det gå raskere, kan du også pudre oppholdsstedene deres med insekt-pudder, som inneholder en gift som virker mot skrukketroll.

Edderkop - indikatorart.
© iStock

2. Edderkopper er ikke insekter

Det kan være vanskelig å omfavne de lumske edderkoppene med stor kjærlighet. Ikke minst hvis man lider av araknofobi - angst for edderkopper.

Kanskje fjerner det litt av frykten for edderkoppene hvis man vet at edderkopper faktisk ikke er insekter men er i familie med midd og skorpioner. Hjalp det?

Edderkopp-år

Hvis det et år henger edderkopper - med eller uten dødningehoder på ryggen - på ethvert gatehjørne i huset ditt, så er det nødvendigvis ikke din bolig det er noe galt med. Noen år er bare edderkopp-år, hvor levevilkårene har vært ideelle for edderkopper i ditt nærområde.

Men mange edderkopper er som regel en indikator på at det er litt for mange revner og sprekker i huset ditt. Hvis du bor i et gammelt hus, så kan det være vanskelig å komme til bunns i problemet. Hvis huset er av nyere dato, så vil du sannsynligvis raskere kunne få overblikk over hvor både edderkoppene og de insektene de lever av kommer inn - for deretter å stoppe hullene.

Vertikal støvsuging

Dersom du vil bli kvitt edderkoppene i hjemmet ditt, så er støvsugeren din venn. Støvsug både vertikalt og horisontalt - også i taket. Gjør det på en tom støvsugerpose, så suget er maksimalt.

Forsøk også å få ryddet opp så det er ikke er alt for mange gjemmesteder hvor edderkoppen kan sette spindelvev opp og ligge på lur.

De tilgjengelige insektmidlene er sjeldent spesielt effektive overfor edderkopper. Dette skyldes dels at edderkopper ikke er insekter og at de derfor har en annen adferd. Mange insektmidler virker ved at insektene trekker deres kropp gjennom giften. Det nytter ikke helt på edderkopper, da de bare ligger oppe i hengekøyen og venter på gevinst.

Bananflue - indikatorart
© iStock

3. Bekjempelse av bananfluer

Bananfluer er dødsirriterende når de svirrer rundt på kjøkkenet. Men de er ikke i seg selv skadelige. De bærer ikke rundt på smitte som flått. De er først av alt bare en indikator på at hygienen ikke er god nok på kjøkkenet ditt.

Det er nemlig som regel på kjøkkenet de holder til og er flest i antall på slutten av sommeren. Deres livrett er gjærende og råtten frukt og grønnsaker samt andre matrester.

Bananfluetips

Når bananfluen har vært så vennlig og markert at det er "something rotten in your kitchen", så er det bare å brette opp ermene. Heldigvis finnes det mange effektive midler mot bananfluer da det er enkelt å lage sine egne feller til bananfluene.

Indikatorart - sølvfisk
© iStock

4. Den såpe-spisende sølvkre

Surprise! Sølvkre er faktisk et insekt i motsetning til både edderkoppen og skrukketrollet. Sølvkreen deler adferd med skrukketrollet. Den foretrekker også fuktige steder.

Dersom du finner en sølvkre på badet, er det i første omgang ingen grunn til å gå i Terminator-mode. Finner du dem i større antall på kjøkkenet eller andre steder i din bolig, så kan det være en indikator på at det er et fukt-problem i boligen din - og da er er grunn til å ta affære. Du kan for eksempel starte med å sørge for litt mer gjennomtrekk i huset. Bare 5-10 minutter i ny og ne. Så begynner sølvkreen å drømme seg bort til mer lune og fuktige omgivelser.

En grundig omgang rengjøring og støvsuging er også effektivt mot sølvkre. Men unngå for mye gulvvask da sølvkreen trives i fukt og såpe tilfeldigvis også er en del av deres kost. Derfor kan du til tider oppleve stor trengsel av sølvkre ved såpekammeret i vaskemaskinen. De spiser nemlig gledelig av vaskepulveret.