Det er nesten så man kan forestille seg det. En mørk kveld i et okkupert Danmark. Familien pakker raskt noen få eiendeler i koffertene sine, knepper jakkene godt om barna og slukker lysene i huset de selv har bygget, bare noen få år tidligere. Foran dem venter en strabasiøs ferd mot det frie Sverige, og de vet ikke når – eller om – de ser hjemmet sitt igjen.
Historien kunne tilhøre mange av de jødiske familiene som måtte flykte fra hjemmene sine under andre verdenskrig. Også familien som bygde dette huset. Heldigvis kom de tilbake etter krigens slutt, og kunne gjenoppta livet i hjemmet sitt.
Huset er bygget i 1934 og er en tidlig modernistisk perle, der detaljene er i fokus. Her er det vinduskarmer i teak, vakre parkettgulv og spesielle art deco-dørhåndtak, hentet hjem fra Berlin. Rommene er lyse og harmoniske, og de store stuene åpner seg mot hagen utenfor. Huset har vært i den samme familiens eie i alle år, helt frem til nå, når en ny familie har satt sine røtter her.
De opprinnelige blomsterkassene i vinduene, tidstypisk for modernistiske hus som dette, er ved hjelp av Frederiksberg Møbelsnedkeri gjort om til radiatorskjulere og dermed også en dypere vinduskarm. Disse er selvfølgelig farget i en rødlig tone, som de originale teakkarmene i hjemmet. Hans J. Wegners Flaglinestol fra PP Møbler, designet i 1950, kler omgivelsene godt – og vice versa.
Les også:Lun minimalisme utenfor Londons travle gater