En modernistisk perle

Villaen fra 1934 skjuler en dramatisk historie, som heldigvis fikk en lykkelig slutt. I dag tar en ny familie vare på hjemmet, og har fylt rommene med kunst, vintageskatter og håndsnekrede løsninger.

© Christina Kaysero

Det er nesten så man kan forestille seg det. En mørk kveld i et okkupert Danmark. Familien pakker raskt noen få eiendeler i koffertene sine, knepper jakkene godt om barna og slukker lysene i huset de selv har bygget, bare noen få år tidligere. Foran dem venter en strabasiøs ferd mot det frie Sverige, og de vet ikke når – eller om – de ser hjemmet sitt igjen.

Historien kunne tilhøre mange av de jødiske familiene som måtte flykte fra hjemmene sine under andre verdenskrig. Også familien som bygde dette huset. Heldigvis kom de tilbake etter krigens slutt, og kunne gjenoppta livet i hjemmet sitt.

Huset er bygget i 1934 og er en tidlig modernistisk perle, der detaljene er i fokus. Her er det vinduskarmer i teak, vakre parkettgulv og spesielle art deco-dørhåndtak, hentet hjem fra Berlin. Rommene er lyse og harmoniske, og de store stuene åpner seg mot hagen utenfor. Huset har vært i den samme familiens eie i alle år, helt frem til nå, når en ny familie har satt sine røtter her.

De opprinnelige blomsterkassene i vinduene, tidstypisk for modernistiske hus som dette, er ved hjelp av Frederiksberg Møbelsnedkeri gjort om til radiatorskjulere og dermed også en dypere vinduskarm. Disse er selvfølgelig farget i en rødlig tone, som de originale teakkarmene i hjemmet. Hans J. Wegners Flaglinestol fra PP Møbler, designet i 1950, kler omgivelsene godt – og vice versa.

Les også:Lun minimalisme utenfor Londons travle gater

© Christina Kaysero

Det originale parkettgulvet er oljet til en dypere nyanse, for å bedre harmonere med det rødlige teaktreet rundt vinduene. Møbleringen, en miks av nåtid og fortid, oppleves som om den alltid har vært slik – samtidig som den føles helt riktig nå. Moderne i sin rette forstand, altså. Marmorpeisen er original, mens skinnsofaen er fra Flexform. Den grå sofaen er fra Eilersen, de røde stolene fra Lauritz.com og bildet på endeveggen er av Maria Marstrand. Store grønne planter bidrar til den litt eksotiske, stedsløse følelsen.

Den nye familien har stor respekt for husets historie, og har bevart det stort sett som det var. De har til gjengjeld brukt tid og krefter på å gå nennsomt til verks med de få forandringene de har gjort.

Ta kjøkkenet, for eksempel. Det er slått sammen med pikerommet og en liten anretning for å gi plass til et mer moderne, åpent kjøkken. Det er snekkerbygget av Frederiksberg Møbel-snedkeri, som også har hjulpet til med å konstruere noen av de andre nye løsningene i huset, blant annet en ny terrassedør, utformet etter de samme prinsippene som de øvrige opprinnelige dørene.

© Christina Kaysero

På palisanderskjenken, funnet på Lauritz.com, står en samling keramikkunst. På veggen bak, et fotografi av Jesper Ray.

Det originale parkettgulvet er lagt i rutemønster, og er som et vakkert møbel i seg selv.

Så du denne? Bokhylle trenden folk elsker og hater

© Christina Kaysero

Spisestuen, med tilgang både til stue og terrasse gjennom doble dører, har vinduer på flere kanter.

Husets fasade er fredet, ettersom den representerer den tidlige modernistiske og funksjonalistiske retningen, som senere er blitt et dansk varemerke. Derfor er de blyinnfattede vinduene urørlige, det samme er de rødlige vinduskarmene i teak. Dette har skapt noen utfordringer i innredningen, men det har familien løst ved å mørkne gulvene med treolje, og har på den måten bare tilført ekstra sanselighet i rommene. Innredningen matcher husets estetikk og gjennomførte løsninger med kunst, vintageklassikere, mettede farger og gode detaljer som snakker med rammene.

© Christina Kaysero

Med store vinduer ut mot hagen, føles spisestuen omtrent som om den er en del av den. Bordet er bygget av Frederiksberg Møbelsnedkeri, mens stolene rundt er en blanding av Charles og Ray Eames, Børge Mogensen og Arne Jacobsen. Pendellampene er Spiral av Verner Panton fra Verpan, mens keramikken på bordet er av Vibeke Fischer og Bjørn Wiinblad.

– Jeg elsker de store rommene og at det samtidig er så
intimt og koselig her, det er som å bo i en hule, sier den nye
eieren. – Det har vært lett å leke med interiøret i dette huset. Rommene tåler godt farger og ulike stilretninger. Dessuten kan man nesten føle at huset har hatt stor betydning for den familien som bodde her i over 60 år. De har virkelig tatt vare på det, og det vil vi også gjøre.

© Christina Kaysero

Kjøkkenet er det eneste rommet som er endret fra det opprinnelige, og det for å få et rom bedre tilpasset en moderne livsstil. Innredningen er snekret av Frederiksberg Møbelsnedkeri i alm, en tresort som passer godt til de øvrige i huset.

Keramikk, jern og glass er flotte materialer mot vintagebordet i palisander av den danske designeren Poul Cadovius, som var samtidig med de mer kjente modernistiske designerne Hans J. Wegner og Arne Jacobsen.

© Christina Kaysero

Store planter har fått innpass også på badet, og gjennomfører det frodige uttrykket. Hvite, malte vegger er helt riktig her, fremfor fliser.

Utenfor soverommet er det innredet en liten arbeidsplass med en loppislampe og en Arne Jacobsen-designet stol.

Få med deg: Slik får du orden i baderomshyllen

Også baderommet er pusset opp med elementer i alm fra Frederiksberg Møbelsnedkeri. Sammen med nye, mørke gulvfliser – som speiler parketten i de øvrige rommene – skaper det en helhet med resten. Dørhåndtaket er originalt, i sin tid hentet hjem fra Berlin.

© Christina Kaysero

På soverommet hersker det ro med mørke gråtoner og mørkoljede gulvplanker. Verket over sengen er av Daniel van der Noon, sengelampene er klassiske Bestlite fra Gubi.