5 gode råd til deg som skal pusse opp et lite bad

Lysreflekterende fliser, et kortere toalett og smarte løsninger har gjort dette lille badet like funksjonelt som om det var mye større.

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen
Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

Praktisk og estetisk

Bjørke Jacobsen jobber med totalrenoveringer av bad, og hadde mange smarte løsninger i ermet til han skulle pusse opp sitt eget. Her har han laget en rekke spesialløsninger som viser hvor mye man kan få ut av få m², hvis man tør å tenke utenfor boksen.

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

Utnytt hver m2

Det gamle badet var både lite og mørkt. Dessuten var dusjnisjen plassert i midten av rommet, noe som var utrolig upraktisk, sier Bjørke.

– Tanken var å jobbe med rommet som det var, men også å få inn luft og lys ved å heve taket og velge materialer og fliser som fikk det til å virke større, forteller han. Han har derfor brukt lange, liggende fliser som gir en optisk illusjon av et større rom, samtidig som de blanke overflatene reflekterer lyset og bidrar til økt romfølelse. Han har også valgt et kortere toalett og bygget sisternen enda lengre inn i veggen.

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

Ikke la seg begrense

– Det handler om å ta centimeter der man kan, slik at alt blir mer funksjonelt, sier Bjørke, som heller ikke har latt seg begrense av det som finnes på markedet, men laget spesialtilpassede løsninger. I prinsippet kan alt la seg gjøre, mener han. – Man kan få utrolig fete løsninger i et rom man i utgangspunktet trodde var et umulig prosjekt!

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen
Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

5 konkrete løsninger til hvordan du kan"forstørre" badet

Fliser
Fliser har en sterk visuell innflytelse på rommet. Her er det valgt lange, liggende på veggene for at badet skal føles lengre, noe også fiskebensmønsteret på gulvet forsterker. Blanke fliser sørger dessuten for at lyset kastes innover i rommet, noe som bidrar til økt romfølselse. Flisene er fra marokk.dk.

Rom
Om du kan, prøv å heve taket. Dette badet fikk 20 centimeter ekstra i høyden etter en omlegging av rørene i leiligheten over. Rommet ble også større ved å «stjele» fra vinduskarmen, noe som gjorde dusjnisjen større.

Interiør
Det lille møbelet under vasken er ekstra smalt og bygget på mål, så det ikke tar for mye av rommet. Dusjveggen er også spesiallaget, for at dusjnisjen skal oppleves større. Veggen stikker akkurat langt nok ut til at det ikke blir vannsøl på toalettet, men er likevel liten nok til at man ikke føler seg innestengt i dusjen. Den svarte rammen tas igjen i toalettrullholder og -børste fra Unidrain.

Porselen
Toalettet er kortere enn standarden, noe som både gir god passering og rom til å sitte. Sisternen er plassert lengre inn i veggen, så den ikke stjeler plass fra rommet. Vegghengte armaturer fra Vola bidrar også.

Lys
Flisene på veggene er holdt i en helblank overflate, noe som reflekterer både det naturlige lyset såvel som det kunstige. På den måten virker rommet større. Det er også skåret ut litt i veggen rundt vinduet, slik at mer lys slippes inn. På samme måte er inngangsdøren gjort bredere, slik at mest mulig naturlig lys strømmer gjennom rommet.