© Getty Images

Slik holder du blomsterbuketten frisk lengst mulig

Opplever du at blomstene dine visner for fort? Her får du 8 tips til hvordan du forlenger holdbarheten.

Guide til et lengre og friskere blomsterliv

Blomsterbuketter er fylt med flotte og fargerike avskårne blomster som tilføyer en masse glede til hjemmet ditt - og som du gjerne vil holde i live så lenge du kan.

Ved å bruke rådene vi gir deg under, unngår du at blomstene dine ser triste ut og falmer etter bare noen få dager.

Blomster klip
© Getty Images

Fjern litt av bladene på stilken

Du skal starte med å plukke av de nederste bladene på stilkene, slik at du forsikrer deg om at bladene ikke er i berøring med vannet. På den måten unngår du at stilken råtner og buketten ikke begynner å lukte dårlig.

Skjær av og skjær på skrå

Skjær minst 2 cm. av stilken med en skarp kniv eller en god hagesaks. En hagesaks er bedre enn en alminnelig saks, da den ikke skader blomsten like mye.

For å holde buketten så frisk som mulig skal du skjære stilken diagonalt.

Det er viktig at du ikke skjærer stilken flat - for hvis det skjer, vil det bli vanskeligere for blomsten å suge vannet opp.

Blomsterbuket i vase
© Getty Images

En ren vase

Det er viktig at du setter blomstene i en vase som er ren og uten såperester. For å få en helt ren vase kan den rengjøres med klor.

Bruk vann, et par dråper klor og vask med en svamp. Skyll deretter vasen med vann.

Til slutt kan du tilsette en enkel dråpe klor til selve blomstervannet - dette vil nemlig holde bakteriene unna.

Vanntemperaturen er avgjørende

Det er alltid vanskelig å vurdere hvilken temperatur vannet skal ha og det med god grunn - for det avhenger faktisk av blomstrene.

Når det er snakk om en bukett med forskjellige blomster, bør den stå i lunkent vann da det vil dekke behovet for de fleste av blomstene i buketten.

Dersom du har en bukett fylt med tulipaner, som er en løkblomst som liljer og hyasinter, så opptar blomstene vannet best hvis de står i kaldt vann.

Hvis det et en bukett med grenede stilker som roser, trives de best i veldig varmt vann.

Buket på bord
© Styling: Pia Olsen/Living Stories, Foto: Anitta Behrendt

Plasseringen er viktig

Det er viktig å ikke stille buketten direkte i solen, for da vil blomstene springe ut fortere. Blomster liker seg ikke i alt for mye varme og derfor skal de heller ikke stå i nærheten av en varmeovn eller en varm lampe.

Det kan være en god ide å stille dem et kjølig sted uten for mye trekk. Det kan også være en løsning å stille dem i et kjølig rom om natten, slik at du forsinker blomstringen.

Blomstene dine skal heller ikke stå i nærheten av en fruktskål, da frukt gir fra seg etylengasser.

Bruk alltid posen med pulver

Når du mottar en bukett, vil det som oftest alltid komme med en pose holdbarhetsmiddel - og det skal du bruke.

Blomster blir klippet fra deres røtter og dermed mister de deres naturlige næring. Blomsterpulveret virker som en erstatning for dette.

© Getty Images

Skift vannet

Skift vannet cirka hver andre til tredje dag. Når du skifter vannet kan det være en god ide å skjære 1 cm. av stilken, og tilføye en ny dråpe klor til vannet - slik at blomstene dine lever lenger.

Gi buketten nytt liv

På samme måte som at det er forskjell på hvordan blomster skal passes, er det også forskjell på deres levetid - selv om du passer godt på dem.

Når du har en vakker bukett hvor kun den ene blomsterplanten har visnet, kan du enkelt skape en helt ny bukett. Spar på de blomstene som fortsatt har mange dager til gode og sett dem sammen med nye friske blomster eller eukalyptusblader.