"Sakte med sikkert tok blomstene over og nå fyller de hele hagen"

Tenk å kunne vandre ut i egen hage og hente egendyrkede blomster til buketter! Med litt hageentusiasme og plan legging kan drømmen om de vakreste vertinnegavene bli en realitet. Hent inspirasjon i Janes hage!

Blomsterhagen

Fra blomsterhagen, som er innrammet av et kastanjegjerde, er det utsikt over åpne åkre. Solsikkene leverer mat til fuglene til langt ut på høsten.

© Pernille Kaalund
Jane i sin hage

Jane høster blomster til en bukett. Hun har en bøtte vann til å sette blomstene i når de er snittet, så de kan holde seg friske lenge. I bøtten sees blant annet Janes yndlingsgeorgine, ‘Peaches and Creme’.

© Pernille Kaalund

Bondens blomsterhage

Duftende erteblomster i alle mulige nyanser snor seg mellom oppstammingspinner i det rustikke og romantiske kastanjegjerdet. Roser blomstrer om kapp med georginer i de nydeligste pasteller, og solhatt i brente nyanser av aprikos, fersken og terrakotta innbyr til å lage forførende buketter.

Blomsterhage

Hagen er anlagt i høybed med brede grusganger mellom. Det er port i begge ender, med en jernbue over, der det med tiden skal gro klatreroser og erteblomster.

© Pernille Kaalund

Et idyllisk sted

En spade hviler seg mot gjerdet i en rad med duftende lavendel, og en gammel trestol lokker oss til å ta en pause i arbeidet under det høye platantreet, mens en flokk kaklende høner spankulerer rundt og kikker fornærmet inn i den store hagen med snittblomster – eller «skærehaven» som det heter på dansk. Den er lukket land for krafsende, skrapende og sultne fjærkre. Idyllen er fullkommen i hagen til Jane Hornbøll Wittrock, med utsikt over gylne enger bak et nydelig hjemmebygget orangeri.

Evighetsblomsten ‘Silvery Rose’

Evighetsblomst eller stråblomst, Helichrysum bracteatum ‘Silvery Rose’ er en fast yndling i blomsterhagen. Den kan tørkes og brukes i buketter og dekorasjoner.

© Pernille Kaalund
Den vakre kremfargede Cosmos

Den vakre kremfargede Cosmos med frynsete blader er Jane spesielt glad i. Sorten heter ‘Snowpuff’.

© Pernille Kaalund
Rød solhatt, Echinacea purpurea

Rød solhatt, Echinacea purpurea.

© Pernille Kaalund

For et par år siden...

...tok blomstergleden helt av, og Jane delte opp hagen med de romantiske kastanjegjerdene og anla bed i trekasser for å få orden og system på den stadig større produksjonen av snittblomster.

Men opprinnelig hadde hun en kjøkkenhage med gulrøtter, salat, erter og poteter i bedene langs nordsiden av huset. Den hadde Jane hatt i mange år, for å dyrke familiens grønnsaker og noen sommerblomster til buketter. Det å gå i hagen var og er som en daglig mental vitaminpille for Jane, som alltid har brukt hagearbeidet til å lade batteriene etter en til tider slitsom jobb som sykepleier.

– En tur rundt i hagen fjerner stresset jeg har tatt med hjem fra jobben når det har vært travle dager. Det å gå rundt i hagen gir en glede og en ro, samtidig med stolthet og mestringsfølelse når jeg lykkes med noe, og begeistring over den skjønnheten blomstene gir meg, forteller Jane, som bruker flere timer om dagen i hagen.

Blomsterhagen

Da Jane begynte å dyrke blomster til bruk i buketter, fikk hun laget mange pallekarmer for å ha oversikt over alle vekstene. En stor del av hagegleden er også å være aktiv på Instagram og inspirere andre til å være kreative med blomster. En godt plassert stol i skyggen av den store platanlønnen blir brukt til en velfortjent hvil etter arbeidet.

© Pernille Kaalund
Det vakre hjemmebyggede orangeri

I det fine hjemmebygde orangeriet på gårdsplassen bruker Jane mye tid på å lage vakre buketter og fine dekorasjoner av alle blomstene hun dyrker i hagen.

© Pernille Kaalund

Fra kjøkkenhagedyrker til blomsterbonde

Sakte, men sikkert begynte blomstene å ta over, mens grønnsakene langsomt forsvant fra kjøkkenhagen.

– Med årene har jeg bare blitt mer og mer betatt av å sette sammen blomster og komponere buketter, forteller hun.

– Da jeg snublet over et par amerikanske Instagram-profiler, med to bønder som hadde gått over til å dyrke blomster på heltid, ble jeg veldig inspirert, forteller Jane om forvandlingen fra kjøkkenhagedyrker til blomsterbonde.

Et utvalg av blomster fra hagen

Et utvalg blomster fra hagen, som til sammen blir en nydelig bukett. Blant annet erteblomst, amarant, hestemynte, blåkorg, sjokolademynte og cosmos.

© Pernille Kaalund
Hønene

Hønene får lov å løpe fritt rundt i det meste av hagen, men ikke i «skærehaven». Jane vil ikke at de skal krafse i stykker bedebe og spise alle blomstene.

© Pernille Kaalund

Forberedelsens tid

For et år siden utvidet hun blomsterhagen med en del høybed i stål, sveiset sammen av mannen Flemming. De fleste av snittblomstene er ettårige sommerblomster, som Jane dyrker fra frø hvert år.

Forberedelsene til vårens og sommerens blomsterflor starter allerede på høsten, da Jane forspirer både hardføre sommerblomster og stauder som overvintrer i drivhuset. Hun legger mengder av tulipan- og pinseliljeløk i jorda, og planter ranunkler i bedene i drivhuset. Riddersporer, jomfruen i det grønne, kniplingskjerm, erteblomster, solhatt, er bare noen få av alle de sommerblomstene som blir satt til spiring tidlig på året sammen med de tomatplantene som nå er det eneste spiselige som er igjen i den blomstrende hagen.

Cosmos

Cosmos er uunnværlig blant snitt blomstene. Her sees sortene ‘Double Click Rose Bonbon’ og ‘Bicolor Rose’.

© Pernille Kaalund
Høybed med georginer

Langs huset har Jane en hel rekke høybed med georginer.

© Pernille Kaalund

En bærekraftig og naturlig blomsterhage

Jane dyrker alt så naturlig og bærekraftig som mulig, helt uten sprøytemidler – til glede for det biologiske mangfoldet og insektene og fuglene i hagen. Og hun har blomster til buketter fra april og helt til den første frosten kommer.

Når våren kommer og frosten har forsvunnet, begynner de travle tidene. Nå skal alle de forspirede sommerblomstene plantes ut, sammen med roser og noen stauder av flerårige planter her og der

– Jeg prøver å holde orden i kaoset med et system, med mange lister og skisser over hva som skal stå hvor. Men det skjer ofte at hagen ikke blir helt som planlagt. Noe sår seg selv, og det får lov til å stå hvis det ser pent ut, men så er det alltid noe som blir litt villere enn jeg hadde tenkt, ler hun.

Tomater fra drivhuset

I drivhuset er det litt plass til å dyrke tomater til daglig forbruk.

© Pernille Kaalund
Vakker solhatt

Den vakre solhatten med brente nyanser er Rudbeckia hirta 'Sahara'. De er veldig populære i bukettene som Jane selger fra boden sin.

© Pernille Kaalund

Et vakkert blomsterhav som tar tid og hardt arbeid

Og plutselig er hagen det vakreste blomsterhav man kan tenke seg, der store, stolte hoder kneiser mot himmelen, mens de kniplingaktige hodene til bakkeknapp svever på lange stilker. Og rosene dufter forførende, mens ringblomster i alle nyanser stråler i det sene ettermiddagslyset.

Å ha en slik blomsterhage er ikke noe man får av å ligge i hengekøya hele sommeren, men dette arbeidet er som en slags terapi for Jane. Hun bruker det meste av fritiden i hagen.

– Det er gleden ved å se alle forandringene, tulipaner og pinseliljer sammen med forglemmegei om våren, de bugnende bedene av sommerblomster midt i sesongen og den fantastiske fargefesten i georginebedene når høsten nærmer seg. Det er alltid noe vakkert å se på. Jeg nyter det når jeg lykkes med noe, en spesielt vakker fargesammensetning eller den fine balansen mellom blader og blomster som kler hverandre. Noen ganger er det jeg som gjør det, andre ganger er det naturen og plantene selv, forteller den blomsterglade sykepleieren.

Blomsterhagen

Blomsterhagens andre del er anlagt i pallekarmer, og det var der alt begynte. Her dyrket Jane opprinnelig grønnsaker og noen få blomster, men stille og rolig tok blomstene overhånd, og nå fyller de hele hagen.

© Pernille Kaalund

En stor inspirasjonskilde

En stor del av blomstergleden er også å inspirere andre til å få sin egen hage med snittblomster, lage buketter og formidle blomster- gleden på Instagram. Ved siden av blomsterhagen har Jane og mannen bygget et 35 m 2 stort orangeri, og her koser Jane seg med å binde buketter mens neste års blomsterflor planlegges. Her tørkes blomster til vinterens dekorasjoner, og det legges mange blomstrende hageplaner.