Det er trendy å tenke økologisk og vi ønsker å leve bærekraftig og selvforsynt. Vi har lyst til å være nær naturen, og vi ønsker å vite hvor ting kommer fra. Vi vil ha håndlagede produkter, kortreist og lokal mat, og stadig flere lager egne grønnsakshager - ja vi går rett og slett tilbake i tid. Har du lyst til å slenge deg på trenden?
Hva med å starte med en egen kjøkkenhage? Å dyrke din egen mat gir deg både sunn mat og den helt unike opplevelsen av å skape noe.
Her får du tipsene som får deg til å lykkes!
Begynn tidlig
Våren kommer fortere enn du tror og allerede nå kan du begynne å så! Frister det med chili- eller paprikaplanter for eksempel? Da må du sette i gang!
- Det virker som om chili begynner å bli veldig populært å ha i kjøkkenhagen. Det ser ut til at folk liker at de kommer i så forskjellige styrker, smaker og farger, sier Tommy Tønsberg, gartner og medeier i Garden Living.
Men ikke glem lyset! Til chili er du avhengig av plantelys. Plantelyset avgir varme og hjelper veksten. Ønsker du ikke å investere i denne lampen, er det bedre å vente og heller kjøpe småplanter og sette de i jord. En enklere, men velfungerende oppskrift.
Er du av typen som ikke liker sterk mat kan du prøve deg på tomater. Tidligere har tomater vært det mest populære å dyrke selv. Kanskje også fordi de ikke er så vanskelige å få til. De vanligste grønnsakene som tomat, vårløk, salat, rødbeter og gulrøtter er ikke så vanskelige å dyrke. For å lykkes med tomatene skal du velge en lun plass med så mye sollys som mulig. Og eventuelt bruke plantelys, hvis du har mulighet.
Forbered deg
Forbereder du jorden før du bruker den kan du forvente et bedre resultat. Tønsberg anbefaler å ikke kjøpe den billigste rene jorden på hagesenteret. Gjør du det, må du tilføre mye næringsstoffer. Velger du en jord med litt bedre kvalitet vil den ikke ha behov for like mye. Men næring må den ha, uansett. Det beste er å tilføre kompost før du planter, enten fra egen hage, fra et lokalt gartneri, eller du kan bruke kugjødsel. Gjødsle før du sår og igjen når det begynner å gro.
TIPS Ikke plant mynte og jordbær sammen. Mynte sprer seg fort og vil etterlate lite plass til jordbærene.
Start med urter
Er du nybegynner bør du starte i det små. Det letteste er å dyrke er urter. Disse har en sterk lukt og alt av skadedyr holder seg unna. Ikke trenger de mye vann heller. Faktisk er det sånn at tørr jord gir urtene bedre smak. Sett urter et sted de kan få mye sollys, men ikke la jorden tørke helt ut.
Føler du for å ta steget videre kan du prøve deg på kålvekster. De kan dog by på noen vanskeligheter. De blir stadig angrepet av skadedyr som spiser dem opp. Skal du unngå dette må du huske å legge over et fiberteppe.
Bonde i byen
Selv med en liten balkong i Oslo kan du få en fin grønnsakshage. Trikset er å kjøpe store potter du kan plante i.
- Det er veldig lett å dyrke grønnsaker i potter. Bruk store potter, da trenger du ikke tilføre vann og næring like ofte. Jo mindre pottene er, jo mer arbeid, tipser Tønsberg.
_SELVFORSYNT __Det skal ikke mer til enn et par kasser eller krukker for å kunne plukke deilige grønnsaker til dagens middag. _
Varig trend
De siste årene har det blitt mer fokus på å leve på en bærekraftig måte og stadig flere velger å stå for dyrking av mat selv. I større eller mindre grad. Om dette bare er en trend, gjenstår å se, men trolig vil denne tankegangen følge oss fram i tid. Skal vi tro Tønsberg er dette en trend som har kommet for å bli.
Flere andre vestlige land har lenge vært bevisste og holdt på med denne "trenden" i flere år, så jeg tror dette er varig, forteller han.
Det har blitt fryktelig enkelt å kaste mat. Jeg håper derfor at trenden med å dyrke selv kan vise hvor mye arbeid som ligger bak, og at det dermed ikke blir like enkelt å kaste en tomat som har blitt litt skrukkete, fortsetter han.
Også Morten Nymoen hos økologisk.no har tro på trenden.
- Når stadig flere ministere snakker om enden av oljealderen og viktigheten av "det grønne skiftet" i norsk næringsliv, er det fristende å tro at dette ikke er en trend, men en ny virkelighet, sier han.
Selv om det foreløpig har vært vanskelig å si noe sikkert om effekten av å velge økologisk, er det noen ting som er helt sikkert;
- De som velger å spise økologisk mat, vet med sikkerhet at de velger bort kunstige tilsetninger, sier Nymoen.
En dansk undersøkelse viser også at de som velger økologiske produkter også har et generelt sunnere kosthold. Dessuten skader det ikke å vite at de seks beste kokkene i Skandinavia, som tilsammen har 9 Michelin-stjerner, sverger til økologiske råvarer!