En vilter hagedrøm

Henrik Hemmingsen har fylt drømmehagen med roseduft, sjarm og franske følelser.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Et sanselig, rolig, avslappende og blomstrende paradis i sommerens vakreste farger, med et rått og maskulint preg. Slik var var hagedrømmen til Henrik Hemmingsen, butikksjef i den franskinspirerte interiørbutikken Fil de Fer i København, og hans kjæreste, Bo. Nå er det 17 år siden paret overtok 30-tallshuset med den tilhørende uinspirerte, flate gressplenen, som de nå har forvandlet til en rik, frodig og variert opplevelseshage.

Inntil husveggen, under taket, fant paret det perfekte stedet for
plantebord og overvintring av krydderurter.

Les også:Flytt stuen utendørs!

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Det første Henrik og Bo gjorde var å ramme inn den 1200 kvadratmeter store tomten med klassisk ligusterhekk og gjerder av stålnett, som etter kort tid ble dekket av klatrevillige blomster som romantiske new dawn-roser, klematis og eføy. Deretter erstattet de deler av gresset med felter av grus og steinheller, for å skape dynamikk og definere ulike soner. Så innredet de med et utekjøkken, en pergola, møbler, vintage-skatter og massevis av planter.

– Det skulle være grønt, velduftende og estetisk. Jeg har fokusert mye på gjentakelser. Som i den gressdekte delen av hagen, der en rekke av paradisepletrær har fått følge av seks gamle vintønner med buksbomtrær – også de plassert på rekke. Det har tatt mange år å skape denne hagen, som oppleves både kontrollert og vill, forklarer Henrik.

To eksemplarer av solsengene OGK Savbriks, designet på 60-tallet for Skovshoved Møbelfabrik, har fått plass på den solfylte, singeldekkede plassen foran den hyggelige pergolaen. Overbygget er laget av en snekkervenn, og har hjørner og tak av armeringsnett som klatrehortensiaen snart skal ta helt over. Over bordet henger en antikk støpejernslysekrone fra Frankrike.

LES OGSÅ: Slik bygger du en pergola

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Langs hekken av New Dawn-roser og eføy står en oppstilt samling gamle sinkkanner som samler opp regnvann.

Les også: Dette er utemøblene vi ønsker oss nå!

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Henrik elsker duften fra de ulike rosene som finnes i hagen, som alle er i hvite og rosa nyanser.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Henrik har sans for tradisjonelle blomster, og velduftende roser er den absolutte favoritten.

Få villainspirasjon: Mellom himmel og hav!

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Den viltre hagen er anlagt med klassiske blomster – stauder som storkenebb, vakre, storblomstrede peoner, klatreroser, høye vingefrøstjerner og høstanemoner. Og rundt omkring står diverse vintageskatter tilsynelatende tilfeldig plassert.

En gammel sinkbalje er blitt vask, og tre østerskasser fra Frankrike er blitt skuffer i utekjøkkenet. Blåmalt porselen fra Royal Copenhagen står i fin kontrast til den rå betongplaten.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Henrik reiser mye i Frankrike, og har latt seg sjarmere av den landlige og rustikke stilen. Og det er ikke vanskelig å forstå at hans kjærlighet for denne stilen er sterk, for her er det mye fransk sjarm å hvile øynene på.

I en rak rekke med gamle vintønner er det plantet buksbom, som Henrik formklipper runde.