BO BEDRE-redaktørens kjøkkenhage

Vår sjefredaktør Grete Sivertsen har anlagt kjøkkenhage på aller enkleste vis. Se hennes fristende hage!

Sjefredaktørens kjøkkenhage
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Grete Sivertsen er sjefredaktør i BO BEDRE, og de siste ukene har vi i redaksjonen fått høre mye om gulrotstiklinger, tomatplanter, og krydderurter. Grete er med andre ord stolt eier av en nyanlagt kjøkkenhage, enkelt oppført med pallekarmer satt rett på plenen. Endelig får vi se det hun har snakket om i ukesvis. Bli med ut i kjøkkenhagen til Grete du også!

Bed av pallekarmer
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Pallekarmene fant Grete og mannen i en kontainer, men du kan få kjøpt dem for returprisen i forretninger som mottar mye varer på paller. Sett to oppå hverandre og fyll med jord, og du har et bed med passe dybde.

  • De er veldig lett å montere. De kommer som en lang planke, og hengslene i hjørnene gjør det mulig å brette dem ut til en firkant. De skal helst ikke fores med plast, på grunn av sneglene som trives mellom treverket og plasten. Så når de en gang råtne, bytter man dem bare ut, sier Grete.
Hold kontroll på mynten
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Mynte er herlig til te, drinker og desserter, men sprer seg som ugress. Grete har derfor plantet den oppi en plastbøtte med avskåret bunn, for at den ikke skal spre seg til hele kassen.

Jordbær og mynte
© Grete Sivertsen/BO BEDRE
  • Jordbær er supert å ha sammen med mynten. Jeg liker å sette sammen ting i plantekassene som også passer sammen i smak, sier Grete. Jordbær med mynte til dessert? Ja takk!
Egen urtehage
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Den ene kassen er plantet med dill, salvie og tomater. Også det er en passende smakskombinasjon

  • Om sommeren spiser jeg knekkebrød med tomater og strimlet salvie. Det er også herlig å ha salviesmør over fylte pastaputer, eller strimle litt til svineindrefilet, pakket inn i parmaskinke. Men man skal ikke spise for mye salvie, det er en medisinsk plante, sier Grete.
Eget urtebed
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Timianen blomstrer vakkert i det grønne urtebedet, og oreganoen i bakgrunnen vokser iherdig videre selv om den har fått seg en knekk.

  • En morgen var oreganoen helt knekt. Jeg så sporene i plantekassen, og mistenkte nabolagets katt. Men så viste det seg å være vår egen hund!
Tråkket i oreganoen
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Oreganodødaren Gioia er en ni år gammel dansk-svensk gårdshund. Hun er oppkalt etter en italiensk gatehund, og tar ikke hensyn til at gressplenen nå er omgjort til kjøkkenhage.

  • Gioia betyr glede, og hun er veldig glad og veldig uoppdragen, sier Grete.
Løk fra torget
© Grete Sivertsen/BO BEDRE
  • Rødløken jeg satte til påske har kommet veldig fort. Jeg kjøpte den på torget i Oslo, den er varmebehandlet for å brukes til dyrking, forteller Grete.
Grillet sellerirot
© Grete Sivertsen/BO BEDRE
  • Jeg bruker mye rotgrønnsaker om vinteren, og elsker sellerirot. Nå har jeg funnet ut at det er godt å grille også, derfor har jeg plantet en hel kasse med det, og håper på en stor avling i august, sier Grete. Hun tilbereder det enkelt på grillen: Skærer den i skiver og har på salt, pepper og olje.
Grafiske pallekarmer
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Pallekarmene som er brukt til bed, er tidligere brukt til forskjellige varer.

  • Jeg vet ikke hva Young Minds er, men jeg synes de forskjellige grafiske merkene på pallekarmene er kule, sier Grete.
Enkel kjøkkenhage
© Grete Sivertsen/BO BEDRE

Grete har plantent en blanding av planter hun har sådd inne fra frø, stiklinger hun har kjøpt på Plantasjen, og varmebehandlet rødløk fra torget i Oslo, til å sette rett ned i jorden.

  • Det er ikke vanskelig, i det hele tatt. Start med de grønnsakene og urtene du liker best, og sett igang, er hennes råd.

Flere av lesere våre på Facebookhar tatt henne på ordet: "Jeg viste Gubben bildene, og så at sånne bed vil jeg ha! Og vips, to timer senere har jeg fått mine første to pallekarmer." "Ok, da gjør jeg sånn jeg også. Vurderte å fjerne gress, legge duk og singel, men utrolig mye jobb."