8 forslag til frukt og grønnsaker du kan dyrke hjemme

Spis hagen din

Det behøver ikke være gartner for å klare å dyrke dine egne frukter og grønnsaker hjemme.

Uansett om du har grønne fingre, en stor hage eller en liten altan finnes det mange muligheter for å kaste seg ut i et grønt eventyr. Og det finnes ikke noe bedre enn å høste frukten av ditt eget arbeid!

© Getty Images

Tomat

Arten Yellow Pear sås innendørs i mars. Fra slutten av mai kan den plantes ut i drivhus eller i en krukke på et lunt og beskyttet sted på verandaen. Planten gir massevis av gule, søte tomater som er ypperlig å dyrke i det norske klimaet. 39 kr, tomatprat.no.

© Getty Images

Squash

Courcourzelle har en nøtteaktig smak og kan brukes i alt fra kaker til salat og gryteretter. De nydelige gule blomstene er også spiselige. Gir avling gjennom hele sommeren. Kan gjerne dyrkes i en stor krukke eller kasse, så lenge de passes godt med vanning og gjødsel. 36 kr, zimtrade.no.

© Getty Images

Solbær

Little Black Sugar er en ny solbærsort som egner seg perfekt til dyrking i krukker takket være den kompakte vekstformen. Planten gir søte, saftige bær. Plantes i vanlig næringsrik jord og plasseres på et solrikt sted. Modning i juli. Pris på forespørsel, veggegard.no.

© Getty Images

Trefarget mas

Painted mountain, også kalt Indianermais, sås inne i potter i april og plantes ut når det ikke lenger er risiko for nattefrost. Alternativt kan de sås direkte på voksestedet under duk i mai. De må stå tett sammen for å fange opp pollen. Høst kolbene når de er unge, og la det være et par stykker på plantene – de kan holde i flere år som pyntemais. 69 kr per frøpakke, plukkselv.no.

© Getty Images

Kål

Greyhound kan brukes fersk i salater eller forvellet. Plantes inne i mars–mai eller ute i april–mai. Dekk til med fiberduk for å unngå angrep av kålsommerfugler. 35 kr per frøpakke, gardenliving,no.

© Getty Images

Ruccola

Eruca sativa er en mellomting mellom salat og krydderurt. De friske bladene har en skarp og pikant smak. Så frø inne og plant ut et par uker etter siste nattefrost. Klipp plantene ned når de begynner å blomstre. Da kommer de igjen. 49 kr per frøpakke, hageland.no.

© Getty Images

Chili

Habanero Limon er en av de sterkeste chiliene som finnes, med mye smak av sitrus. Planten blir ca. 90 cm høy og formes som et vakkert tre. Så frøene inne på et lyst og trekkfritt sted. Kan stå på et lunt sted beskyttet for vind om sommeren, og overvintrer inne på et lyst sted. 36 kr per frøpakke, heatofnorway.no.

© Getty Images

Brokkoli

Brassica oleracea premium crop kan sås inne i februar–mars. Stiklingene plantes ut når de er store nok, etter ca. seks uker. Det er viktig at de har god plass. Høstetid juli–august. 59 kr perfrøpakke, gardenliving.no.