Norske designere selger skatter på nett

Nå kan du sikre deg helt unik norsk design! Prototyper fra Rastad & Rellings sybord fra 60-tallet til nyere design som kaffe- og tesettet til Jenkins/Uhnger kan bli ditt.

Unik sjanse til å få tak i et samlerobjekt
© Falke Svatun & Bjørn van den Berg

Det er Klubben, Designers Saturday Oslo og Blomqvist Nettauksjon som har slått seg sammen og auksjonerer bort 67 unike objekter fra 37 designere og designstudioer, helt fra 1945 og frem til i dag.

Det er mye design som er tilgjengelig hele tiden, men disse objektene er helt unike og det finnes bare denne muligheten for å få tak i dem, forteller designer Bjørn van den Berg som er prosjektleder på vegne av Klubben.

Objektene som auksjoneres bort er valgt ut av en jury og er prototyper, farge- og materialrester, skisser og 0-serier fra eldre kjente designere og yngre designere og designstudioer.

Kriteriene for utvelgelsen har vært at det må være helt unikt og norsk. Halvparten av tingene som auksjoneres bort er laget av designerne selv og har en personlig verdi for dem. Andre ting har vært vist på messer, blitt plukket opp av produsenter, men aldri blitt satt i produksjon. Noe er også satt i produksjon, forteller Bjørn van den Berg.

Bildet viser veggtekstil «Onomik» fra 2016 designet av __Silje Nesdal, prototype av stumtjeneren «Totem» av Hunting and Narud fra 2011, prototype av vasen «Break» av Petter Skogstad fra 2008 og prototype av stol, et elevarbeide fra SHKS, 1980/90-tallet.

Guro Midtun og Siri Line i Studio Føy vant Bo Bedre Designpris i år og går et spennende år i møte.

Stiller ut objektene på Kunsthøgskolen
© Falke Svatun & Bjørn van den Berg

De unike objektene er lagt ut på Blomqvist Nettauksjon og ligger der frem til søndag 10. september, da auksjonen rundes av med en utstilling av objektene på Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO).

– Vi fikk ikke plass til alle objektene, men har tatt et utvalg og viser det frem under Designers Saturday på Kunsthøgskolen. Det blir et møtested der budrundene avsluttes gradvis, forteller van den Berg.

Prototype av sybordet «Cyklus C», fra ca 1962, Rasmus Solbergs Møbelverksted og Rastad & Relling tegnekontor, prototype av Jenkins/Uhngers kaffe- og tesett fra 2016 og fat, bolle og vase «Lined Vessels» av Bjørn van den Berg/Bower NYC fra 2016.

Få design-nyheter sendt direkte til innboksen din og meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Tid for unik norsk design
© Falke Svatun & Bjørn van den Berg

Nettauksjonen heter «Unika Auction 2017» og er en idé av Sverre Uhnger som startet Klubben, som er en forening for unge norske designere. Sammen med Blomqvist Nettauksjon og Designers Saturday har de fått samlet inn de unike objektene som er til salgs.

– Samarbeidet gjør at vi når ut til et bredere publikum og at flere produsenter og folk i bransjen kommer i kontakt med yngre designere. Det har også ført til at samlingen har et så vidt spenn med design fra 40-tallet og frem til i dag. Det føles tidsmessig riktig å tilføre noe unikt til Designers Saturday ettersom at folk ønsker seg unike ting, forteller van den Berg.

Det er ikke nødvendigvis lukrativt å være ung norsk designer i dag. Få Kristine Five Melværs historie om designbransjen!

Prototype av lenestolen «Prop up» designet av designstudioet Vera & Kyte er blant objektene som auksjoneres bort i løpet av uken på Blomqvist nettauksjon.