FANNY BAUER GRUNGS UNIVERS:

Drømmen om utlandet: Fanny Bauer Grung

Vi tar en nærmere kikk på hva som driver dyktige, norske designere i utlandet. Fanny Bauer Grung har gjort suksess med sine norske røtter i Milano!

Fanny er arkitekt, kunsthistoriker og partner i det Milano-baserte arkitektkontoret Quincoces-Dragó, som hun driver sammen med kjæresten David Lopez Quincoces. Hun er født i Paris av norske diplomatforeldre, oppvokst i Roma og Oslo, har studert i England og Sveits, og har pendlet mellom Oslo og Milano de siste seks årene.

ARKITEKT OG KUNSTHISTORIKER:
© Quincoces-Dragó

MESTERLÆRE

– Det var veldig spennende å jobbe for Piero Lissoni. Han er personlig, og spesiell på en morsom måte. Jeg lærte enormt mye av ham!

Det er i grunnen så man kan se det på arbeidene hennes. Norske Fanny Bauer Grung har en fingerspissfølelse og en fornemmelse for materialitet, former, proporsjoner og detaljer som viser at hun har gått i lære hos selveste Mesteren. Likevel har hun og partner – både i arbeid og
i livet – David Lopez Quincoces sin helt egne signatur gjennom sitt Milano-baserte arkitektkontor, Quincoces-Dragó (uttales «kinkåses-dragå»). Mon tro om det har noe med hennes norske røtter å gjøre? Det skal vi komme tilbake til.

29 år gamle Fanny er vokst opp mellom Frankrike, Norge og Italia. Diplomatoppveksten har satt sine spor i form av en skarre-r og en svak – litt fransk, kanskje? – aksent i det østnorske målet. Vi fikk henne endelig på tråden fra Italia, der hun satt på en båt som skulle frakte henne fra det ene prosjektet på Sicilia til det andre.

VARM MINIMALISME:
© Quincoces-Dragó
VIKTIG VINTAGE:
© Quincoces-Dragó
RILLET GLASS:
© Quincoces-Dragó

PANGSTART

– Ting tar laaaaang tid heromkring, forteller hun, lett humrende, lett oppgitt, fra den andre enden av telefonlinjen.

Etter å ha jobbet til og fra Italia i seks år, er hun imidlertid vant til slikt. Og noen fantastiske prosjekter er det blitt, til stor oppmerksomhet. Noe som kom ganske overraskende på henne.

– Jeg forventet ikke at det første prosjektet skulle bli publisert, men det ble plutselig en «viral suksess». Jeg forsto ikke hvorfor, og måtte faktisk få noen andre til å forklare det for meg: De mente det hadde med kvalitet, proporsjoner, modenhet og gode detaljer å gjøre. Det er hyggelig. David har jobbet for Piero Lissoni i 15 år, og har en god blanding av erfaringer. Det gjør at folk synest det er interessant, forteller hun.

Prosjektet som gikk viralt og dermed kick-startet deres felles karriere, var en leilighet i Roma med utsikt over selveste Peterskirken. Her rev de alt, bygget ny planløsning og optimaliserte rommene, samtidig som de repsekterte historikken fra 1920-tallets Roma. De åpnet for lys og luft, og fylte rommene med referanser til italiensk vintagedesign i kontrast med brasilianske stoler og en moderne sofa. Og det er dette som er blitt signaturen deres: Evnen til å skape moderne rom som respekterer fortiden, med en miks av gammelt og nytt interiør.

VIRAL SUKSESS:
© Quincoces-Dragó
POPULÆRT PROSJEKT:
© Quincoces-Dragó

MØBLER TIL BEGJÆR

Faktisk er interiøret en vel så stor del av selve praksisen, som arkitekturen. Til prosjektene sine, som varierer mellom private og kommersielle, leter Fanny og David, og deres åtte ansatte, ofte etter helt unike møbler. Ofte bruker de klassikere av andre designere, ofte designer de møblene helt selv, og ofte avdekker de nesten ukjente vintageobjekter. Som følge av all denne researchen, åpnet paret i fjor galleriet Six, vegg i vegg med arkitektkontoret. Her stiller de ut og selger sin egen møbelkolleksjon, i tillegg til vintagemøbler de har pusset opp og trukket om. Under årets designuke i Milano i april var galleriet et «must-see» blant besøkende, der parets utvalgte design kunne nytes, i selskap med en aperitvo og en liten matbit, i en frodig, stille oase i et rolig strøk av byen. Også galleriet er blitt en suksess, med andre ord.

EGET GALLERI:
© Quincoces-Dragó

EGEN TOLKNING

Det er all denne oppmerksomheten som gjorde at da selveste Vogue Italia skulle redesigne redaksjonslokalene sine til designuken, var Quincoces-Dragó et av kontorene som fikk æren av å, som ett av åtte, tolke lokalene på sin måte – sammen med store navn som Patricia Urquiola, Faye Toogood og Antonio Citterio, blant andre.

LIFE IN VOGUE:
© Quincoces-Dragó

Så hva skyldes det, da, denne fantastiske suksessen til det unge kontoret? Er det disse norske anene?

– Ja, jeg tror det. Jeg tar med meg noe skandinavisk inn i arbeidet mitt. Maksimalismen er stor i Italia for tiden, men vi liker å holde det lettere, enklere, mer upretensiøst. Jeg tror at det gjør at vi skiller oss ut. Det er rent og tidløst, og vil være like aktuelt om ti, femten, tjue år. Det vi gjør er selvfølgelig italiensk, men likevel så absolutt også norsk!

PÅ PRIVATEN:
© Quincoces-Dragó