Design som hjelper

I Nepal møter gamle teknikker moderne skandinavisk design. Til glede for vestlige forbrukere og for lokalbefolkningen i Nepal.

© Menu

Det er ikke bare enkelt å starte en produksjonsbedrift i et nytt land. I hvert fall ikke når landet den ligger i har for vane å selge alt av varer på det lokale markedet. Det har administrerende direktør i Menu, Bjarne Hansen, fått erfare. Nylig startet det danske familiedrevne designfirmaet opp Nepal Projects, en produksjonssatsing med skandinaviske designere og lokal arbeidsstokk. Målet er å løfte lokalsamfunnet der produksjonen foregår. Det syder og putrer fra store gryter, men det dufter likevel ikke mat. I bakgårdene hos de lokale arbeiderne i Nepal både spinnes og farges det garn på tradisjonelt vis.

© Menu

– Hvert eneste år sendes 22 000 nepalske jenter ut av landet, de fleste av dem ender opp som prostituerte i India. Slikt fører jo til at landet på mange måter går i stå, sier Hansen.

I flere år har Bjarne Hansen og hans familie donert ti prosent av Menus overskudd til bistandsprosjekter. Nå nøyer de seg ikke lenger med donasjoner og nødhjelp, de vil skape arbeidsplasser også. For å forhindre at nevnte ungjenter blir lokket eller solgt ut av landet til prostitusjon. Men oppstarten har ikke gått helt uten utfordringer.

Vakkert, håndlaget papir brukes til esker og emballasje.

© Menu

– I begynnelsen holdt ikke kvaliteten våre standarder. Det gikk mye tid til å lære kvinnene å produsere tingene i den kvaliteten vi ønsket oss, sier Jonas Bjerre Poulsen. Han er en del av danske Norm Architects og er sjefsdesigner ved Menus prosjekt i Nepal. For å illustrere startvanskene, trekker han frem ett av produktene fra kolleksjonen, en bamse designet av Stockholm-baserte Afteroom. Den voldte firmaet en del trøbbel i starten. Skittentøyskurven i canvas er av Norm Architects.

© Menu

– De lokale så det ikke som et problem at én bamse hadde store ører, den neste små. For dem spilte det ingen rolle. Men det har løst seg fint. Nå måles hvert enkelt øre opp mot en standardmal, og slik blir produktene ensartet og egnet for salg i den vestlige del av verden også, forklarer han. Under takene er det rom for småsaker. Husene av papp, kledd med tekstil, er av Note Design Studio, og finnes i flere fargenyanser av rødt, blått og grått.

© Menu

Men kunnskapsoverføring gikk også motsatt vei. Slik tilfellet var med skjerfet laget av Kristine Engelbrect fra studioet A Hint of Neon.

– Der tok vi i bruk de lokales egen teknikk. Nepalerne skaper trykk på tekstil ved å skjære mønster inn i små treblokker. Men siden klossene er små, blir alle mønstrene ulike. I stedet for å forkaste metoden, laget vi en større blokk som traff hele skjerfet på en gang. Du kan si at vi tilpasset teknikken for at den skulle passe vår estetikk, sier Bjerre Poulsen. Bamsen, designet av Stockholm-baserte Afteroom, fikk vekselvis små og store ører i begynnelsen av produksjonen. Nå er ørene malstyrt, slik at de håndlagde bamsene blir like hver gang.

© Menu

En av grunntankene i prosjektet er at produktene som lages i Nepal, skal utstråle håndarbeid og tradisjon, de skal speile den virkeligheten de er skapt i. I tillegg skal produktene stå på helt egne ben.

– Tingene skal kunne konkurrere med et hvilket som helst annet produkt i en moderne, toneangivende designvirksomhet. Det som produseres i Nepal, skal fungere og selge på lik linje med alt annet. For om folk kun kjøper av medlidenhet, gjør de det bare én gang. Det holder ikke, forklarer Bjerre Poulsen. Dermed har de håndlagde produktene høy estetisk verdi – tilpasset vår vestlige gane – i tillegg til den viktige sosiale verdien.

Gamle nepalske håndverksteknikker
får nytt liv i Menus moderne design, som i skjerfet av danske Kristine Engelbrect.

© Menu

Kolleksjonen vil løpende bli oppdatert og utvidet etter hvert som ny design blir satt i produksjon. Den selges kun hos utvalgte butikker verden over, og i Norge forhandles den av Kollekted by i Oslo og Atelier Ribe i Kristiansand.

Eskene Modern Houses fra Note Design Studio ser ut som små hus. Når flere er satt sammen blir de som en hel liten by.