Norske Bergskog skaper møbler med mening

Christian Udjus, grunnlegger av møbelsnekkeriet Bergskog, er opptatt av bærekraftig produksjon, og følger kreasjonene sine hele veien – fra trerot til ferdig møbel.

Christian Udjus
Vedlikeholds-kit til treverk
© Produsenten

I 2016 sa Christian Udjus opp kontorjobben i Oslo og flyttet til Telemark, hvor han hogger, designer og bygger i treverk høstet lokalt. // Hvert Bergskog-produkt kommer med et vedlikeholds-kit for at treverket skal kunne pleies og vare i generasjoner.

Byttet brennevin med treverk

Da Christian Udjus og samboeren flyttet fra en liten leilighet på Grünerløkka til et stort hus i Hovin i Telemark i 2016, trengte de flere møbler. Med kunstfaglig bakgrunn og lang tids forkjærlighet for treverk begynte Christian å bygge.

– Folk som kom på besøk ville også ha møblene, og fortalte det til sine venner igjen. Nå bygger jeg møbler på fulltid, sier Christian, som forlot jobben som brennevinsimportør til fordel for høvelbenken.

Næss lenestol i bjørk
© Produsenten

Lenestolen Næss i bjørk og lær var finalist i Nordic Design Competition 2018, konkurransen som kårer Nordens mest bærekraftige stol.

Skreddersyr møbler

Bergskog ble grunnlagt høsten 2018. Christian følger hvert møbel tett, fra huggingen av treet til design og konstruksjon, som utelukkende består av sammenføyinger.

Når han får henvendelser fra kunder jobber han frem et designforslag tilpasset akkurat deres behov. Møbelet kalles opp etter kunden, som en takk for at de har finansiert byggingen av prototypen, som etterpå blir en del av Bergskogs kolleksjon.

Stolen Velde i bjørk
© Produsenten

Den skulpturelle Velde-stolen i bjørk og lær har brede armlener med plass til både bok og glass.

København neste

Sortimentet består i dag av stolene Velde og Næss, og skjenken Rigby.

– Jeg ønsker å holde på måten jeg bygger på i dag, men det kan bli aktuelt å få litt hjelp til selve håndverket på sikt, slik at jeg kan bruke mer tid på tegning og form.

Bergskog har eget visningsrom i Telemark, og møblene kan også oppleves i Oslo når Christian innreder foajeen på Design og arkitektur Norge (DogA) i høst. Et visningsrom i København står også for tur, og litt lenger frem i tid venter Asia.

– Ambisjonen er å bli liten i Japan, smiler han.