© Magnus Nordstrand / Hilde Johnsen

Stine Aas: – Jeg prøver alltid å finne essensen i det jeg jobber med og dyrke den ideen

For Stine Aas handler design fremfor alt om funksjon, men møblene hun designer, skal også gi glede.

Den norske designeren Stine Aas arbeider innenfor flere disipliner og har de siste årene markert seg både nasjonalt og internasjonalt.

I 2019 mottok hun Sheibler-stiftelsens prestisjetunge pris for årets designer, og på årets Norwegian Presence-utstilling under Milan Design Week var hun en av få utvalgte talenter som ble invitert til å stille ut. Hun har designet en stol som har fått plass i samlingen på Nasjonalmuseet, og i september lanserer hun en teppekolleksjon under Designers’ Saturday.

Nevnte vi at hun også driver et studio i Bergen som fronter lokale kunsterne og designere? Vi har tatt en prat med designeren.

Hva jobber du med for tiden?
Jeg har alltid mange prosjekter på gang samtidig, og arbeider både med møbler og interiør. For tiden jobber jeg blant annet med noen tepper som skal presenteres i september under Designers’ Saturday i Oslo. Det er et samarbeid med Polyfloor og Object Carpet, og teppene lanseres under Designers’ Saturday Collab, et prosjekt som har som formål å bringe designere og produsenter sammen. Akkurat nå går jeg og venter på de første prøvene på endesømmer og tekstur-kombinasjoner.

Hvem eller hva inspirerer deg akkurat nå?
Jeg inspireres ofte av materialer og teknikker. For tiden synes jeg det er veldig spennende å jobbe med ull. I år designet jeg en stol til Norwegian Presence-utstillingen i Milano (Milan Design Week, red.anm.) Sammen med Siv Støldal, som er klesdesigner. På setet valgte vi å bruke en type norsk ull som har svært lav verdi i det kommersielle markedet. Ofte er det ikke engang lønnsomt for bonden å sortere den ut og selge den videre, og dette til tross for at den har imponerende materialegenskaper. Vi har filtet ulla selv på Sjølingstad Uldvarefabrik, og fordi den er filtet rett fra klippingen, kan du kjenne igjen hver sau sin individuelle farge og tekstur i filten. Det gir en ullfilt med egenart og en tydelig historie. Nå planlegger vi å utvikle flere produkter med dette materialet.

S C2S-lenestolen som Stine Aas og Siv Støldal designet til årets Norwegian Presence-utstilling i Milano.

© Foto: Magnus Nordstrand

Fortell litt om Kiosken Studio. Hva betyr det for deg?
Jeg startet Kiosken Studio sammen med Ann-Kristin Stølan som er grafisk designer, Siv Støldal som er klesdesigner og kurator Daniela Ramos Arias fordi vi syns det manglet et sted i hvor flere kunstner-grupper var representert. Det finnes flere slike steder i hovedstaden, men her er vi det eneste. Kiosken er et eksperimentelt, tverrfaglig visningsrom hvor vi arrangerer sporadiske prosjekter og utstillinger som viser lokal kunst, design og håndverk. Det gir meg så mye inspirasjon å jobbe med Kiosken, og vi har i tillegg en liten butikk som er åpen hver torsdag og lørdag. I februar hadde vi vår første internasjonale utstilling på Älvsjö Gård under Stockholm Furniture Fair. Vi planlegger en ny internasjonal deltakelse i 2024 med flere spennende kunstnere og designere med tilknytning til Bergen.

Hvordan vil du beskrive stilen din?
Jeg prøver alltid å finne essensen i det jeg jobber med og dyrke den ideen. Det er et stramt, men organisk uttrykk i arbeidet mitt. Jeg er opptatt av hverdagsritualene og finner inspirasjon i å observere hvordan folk bruker tingene de har rundt seg. Et vellykket produkt kombinerer det estetiske, funksjonelle og taktile på en slik måte at alle faktorene har lik verdi og er avhengige av hverandre. Jeg ønsker å lage møbler som gir glede gjennom bruk og funksjon, det er alltid en grunnstein i designene mine.

I butikken til Kiosken Studio i Bergen sentrum kan du se og kjøpe lokal design og kunst.

© Bo Objects / Johanne Karlsru

Hva er du mest stolt over å ha oppnådd som designer?
Jeg er veldig stolt over å ha skapt min egen arbeidsplass, som gir meg mulighet til å jobbe fulltid som selvstendig designer. Det har tatt meg mange år å få nok samarbeidspartnere og arbeid til at det går rundt økonomisk. Det var også et stolt øyeblikk da jeg fikk se Oaki-stolen som jeg designet for Northern i samlingen på Nasjonalmuseet. Det var stas.

Hvem eller hva bør vi holde ekstra øye med fremover?
For tiden er det mange designere og produsenter som jobber med avfall. At det blir brukt som en ressurs, er ikke bare nødvendig, men bidrar også til å skape spennende, uventede muligheter og produkter. Et eksempel er Forite Tiles som Snøhetta designet i samarbeid med Studio Plastique. Det er en kolleksjon fliser laget av resirkulert glass fra elektronisk avfall som komfyrer og mikrobølgeovner. Denne typen glass blir nesten aldri resirkulert fordi det består av så mange ulike overflatebehandlinger og folier, men her har Snøhetta og Studio Plastique utnyttet svakheten i avfallet og gjort det til en styrke. I det endelige produktet er det nettopp dette som gir flisene det karakteris- tiske mønsteret.

Hvordan påvirker bærekraft designene dine?
For meg handler bærekraft om å tenke på produktets livssyklus, alt fra hvilke materialer som brukes og hvilken levetid det skal ha, til hvordan materialene kan gjenbrukes eller resirkuleres. Jeg har hørt at 80 prosent av bærekraftsegenskapene til et produkt blir bestemt i designfasen, så her har designere et stort ansvar, og gode samarbeid er viktig for å lykkes. Jeg tenker at det handler om å skape gode produkter med en tydelig identitet som gjør at de betyr noe for dem som bruker dem – på den måten sikrer vi at de får et langt liv.

Trallen Trifle er et resultat av et designsamarbeid mellom Stine Ass og svenske Tekla Evelina Severin for Bebo Objects. Trifle eren bartralle med tre uttakbare brett i ask. Brettene kan også brukes som serveringsfat.

© Magnus Nordstrand / Hilde Johnsen