© Nils Petter Dale

Johan Verde

Industridesigneren Johan Verde liker å løse oppgaver med hjelp av geometri. Til tross for en tettpakket og allsidig portefølje beskriver han seg selv som en perfeksjonist som aldri blir helt fornøyd.

Sjokolade eller møbler? Ja takk begge deler - og gjerne alt imellom. Johan Verde er en allsidig industridesigner som siden endt utdannelse i 1990, har designeten rekke hverdagsprodukter innenfor et vidt spekter. Han liker konkrete problemstillinger og tar på seg oppdrag hvis han føler han kan løse oppgaven. Porteføjlen hans og de mange prisene han har mottat som designer, er solide bevis på at han evner å treffe forbrukeren med sine produkter. Verde er allikevel sin egen tøffeste kritiker.

  • Jeg blir aldri helt fornøyd. Derfor er det greit å ha en deadline, ellers så kunne jeg vel holdt på i evighet med en og samme ting. Jeg er en perfeksjonist på form.

Industridesign var for Johan en naturlig vei å gå. Formgivning og tegning har alltid falt lett for ham. Gleden ved å bruke hendene sine har han beholdt som etablert designer. Hjemme har han et verksted hvor ting bokstaveligt talt finner sin form mellom designerens hender. For ham er det den beste måten å angrope den kreative prosessen på. Utgangspunktet for alle hans produkter er alltid en geometriskform.

  • Det er ikke sånn at man nødvendigvis ser det, men for meg er det et holdepunkt i prossessen av å utvikle en form. Og grunnen til at jeg jobber fysisk med formen er at det er lettere å se proporsjoner, kurver og overgange og resultatet blir vakrere på den måten, sier han.

Verdens formspråk har blitt beskrevet som personlig, utfordrende og ikke minst nyskapende. Selv er han opptatt av at det han gjør skal være funksjonelt og konsentrerer seg heller om at et produkt skal ha et særpreg fremfor å være trendy. Stolen Loop fra Fora Form trekker han frem som et eksempel på nettopp dette.

  • Loop er kanskjerett og slett litt fremmed i formspråket, men jeg tror at denne typen produkter blir stående igjen i fremtiden.

At stolen som endte opp hos Fora Form etter 10 år med samtaler med Stokke, nå turnerer Europa i selskap med svisker fra Scandinavian Design-perioden synes han selvfølgelig er veldig morsomt. Spesielt i lyset av den lange fødselen den hadde.
Selv er han opptatt av å finne bedrifter som er villige til å gjøre et kommersielt løp med de tingene han tegner - uansett om de er små eller store. Han har opp gjennom årene jobbet tett med norske produsenter som blant annet Figgjo, Fora Form, Magnor Glassverk, Nidar, Norsk Flid og Norsk Stålpress. Hans brede erfaring førte ham nylig til Danmark og til Stelton - som for mange er synonymet med den danske mesteren Arne Jacobsen.

  • Jeg ble kontaktet av Stelton og overlevert et tradisjonelt barneservise. Spørsmålet var om jeg kunne forbedre det? I utgangspunktet var jeg skeptisk og følte at oppgaven var formmessig uinteressant. Men det har vært gøy - barna mine har faktisk vært til god hjelp. Dette er den letteste jobben jeg har gjort med hensyn til at jeg har jobbet med en bedrift som kan jobbe med designere. Hos Stelton har jeg fått konsentrere meg om jobben som designer.

Barnesettet Rebel i porselen og rustfritt stål har fått stor oppmerksomhet i inn- og utland og mottok den prestisjetunge prisen iF product design award.

  • Jeg kommer etter hvert med flere ting for Stelton, men jeg har ikke noe klippekort hos firmaet. Men denn jobben har gitt mersmak. Jeg har lyst til å jobbe med flere utenlandske produsenter og fortsette med å ha stor bredde i det jeg holder på med.