Hurra for Hans J. Wegner

I år er det 100 år siden den anerkjente danske møbelarkitekten Wegner ble født. Vi feirer med å vise deg noen av hans mest kjente stoldesign! Les og lær.

Wegners fineste stoler
© Produsentene

Hans J. Wegner. Ingen over, ingen ved siden. Uten kommersielle interesser og med blikket rettet mot ett bestemt mål, nemlig å lage funksjonelle møbler med stor estetisk verdi og høy kvalitet. Wegner fikk satt nesten 500 produkter i produksjon i løpet av karrieren, og mange av dem lages fortsatt i dag. Med sitt formspråk og sin forkjærlighet for treet var han en foregangsperson for bærekraftighet lenge før det ble et populært ord å bruke i moderne markedsføring.

Wegner har designet møbler til tusenvis av hjem i inn- og utland. Hans aller mest kjente produkt er og blir Y-stolen. Den har bondemøbelets redskapskarakter, men er industriell og uttrykksfull som 1800-tallets wienerstoler fra Thonet. Selv om Wegner selv etterstrebet det essensielle og funksjonalistiske uttrykket, kommer man ikke utenom at hans design, særlig hans enorme stolproduksjon, også var svært sofistikert med sine enkle detaljer. Gjennom hele Wegners lange liv mottok hans design hederspriser av aller høyeste klasse.

Les mer og se de mest kjente stolene på de neste sidene.

Målet var det enkle designet

Wegner tegnet sin første masseproduserte stol i 1940, en gyngestol for Michel Laursen. Han startet sin første selvstendige tegnestue i 1943, mens han i 1946 etablerte seg i København. Det var i årene like etter krigen at Wegner fikk sitt egentlige kommersielle gjennombrudd. De første årene av karrieren var målet ifølge ham selv å «avkle de gamle stolene deres ytre og la dem gjenoppstå i sin rene konstruksjon». Mange stoler senere uttalte han at målet var å gjøre ting så enkle og riktige som mulig. Han ønsket å vise hva man kan lage med sine egne hender, i tillegg til å prøve å gjøre treet levende, gi det ånd og vitalitet.

På bildet sees Wegner med et lite miniatyrutvalg av noen av stolene han designet i løpet av livet.

To om Wegner

Martin Solem (møbeldesigner):

Det er god grunn til å feire Wegner! En av mine store favoritter er loungestolen CH07 fra 1963. Jeg jobber for tiden selv med skallkonstruksjoner i formpresset tre, og synes stolen er et godt eksempel på det å utnytte finermaterialets egenskaper. Stolen er lett og elegant, og ikke minst har den en fantastisk flott konstruksjon. «Design skal se godt ud fra alle vinkler» sa Wegner selv, det gjør denne virkelig!

Andreas Engesvik (designer):

Wegner har betydd mye, han er en formgiver som har fulgt meg hele veien, fra lenge før jeg begynte som formgiver selv. Her i Skandinavia representerer han selve arven vår, og fornyelsen etter 2. verdenskrig. Han hadde en enorm vilje til å lage god kvalitet, og samarbeidet alltid med de beste håndverkerne. Hans standard har påvirket designfeltet på verdensbasis, noe som er enormt imponerende.

Wegners klassikere
© Produsentene
  1. PP503, The Chair (1949)

  2. CH28 (1952)

  3. PP19, Bamsestolen (1951)

  4. PP250, Jakkens hvile (1953)

  5. PP550, Påfuglstolen (1947).

  6. Cirkelstolen ble til rundt 1965 og var da tenkt som en stålstol. I forbindelse med at den skulle i produksjon på PP Møblers verksted i 1986, tegnet Wegner den om i tre.

Wegners klassikere 2
© Produsentene
  1. CH25 (1950)

  2. PP518 Tyrestolen gikk nylig under hammeren for over én million kroner i London!

  3. PP124, Gyngestolen (1984)

  4. Y-stolen fra 1949 er i dag klart den mest solgte Wegner-stolen, og den er solgt i rundt én million eksemplarer. Men det var først etter 1965 at den virkelig ble populær.

  5. PP225, Flagline-stolen (1950)

  6. CH401 (1958)

Wegners klassikere 3
© Produsentene
  1. CH468 (1960)

  2. EJ100, Oksen (1960)

  3. PP524, Dekkstolen (1958)

  4. CH445 (1960)

Smil!
© Produsent

Skallstolen CH07 fikk i 1963 kritikk for at den var for sær og at den tok for stor plass. I dag anses stolen som supermoderne og brukes i mange ulike sammenhenger. Stolen har også fått kallenavnet Smilet, på grunn av seteskallets vennlige fasong.