Fornuft og følelser

Formgiver Andreas Engesvik har et pragmatisk forhold til design, og knytter seg ikke emosjonelt til møbler og objekter. Men han vil gjerne at du skal det.

Andreas Engesvik
© Inger Marie Grini

Andreas bor sammen med kjæresten Jannicke Grung og barna Aksel, Liv og Geir i en leilighet i et funkisbygg fra 1937 på Majorstua i Oslo.

Hva er et godt hjem for deg?

– Et godt hjem for meg handler om overskudd og vennlighet. At noen har tenkt og tatt valg for å skape situasjoner og steder som er gode å være i.

Hva sier hjemmet ditt om deg?

– At jeg er opptatt av kvalitet.

Hvordan velger du ting til ditt eget hjem?

– Det er helt tilfeldig. Som formgiver er det nødvendig å ha et pragmatisk og nøytralt forhold til gjenstander. Det aller viktigste er å forstå ting, forstå gjenstandene, vite hvor de kommer fra, vite hvorfor de ser ut som de gjør.

Andreas Engesvik, Oslo er nominert i kategoriene Årets møbel og Årets designer, i tillegg til Årets leserpris i forbindelse med Bo Bedre Designpris 2018!

Tiki sofa Fogia
© Inger Marie Grini

– Jeg liker de gode materialene i dette hjørnet, sier Andreas Engesvik, og viser til utvalget av skinn, ull, tre, stein og stål i stuen sin, alt i naturtoner. Sofaen Tiki, som han selv har designet for svenske Fogia, har han fått i gave av produsenten. Bordet PK61, av Poul Kjærholm fra Fritz Hansen, har kjæresten Jannicke Grung fått i gave av sin arkitektfar, Geir Grung. Korkkrakken er av Jasper Morrison fra Vitra, lampen er Arco av Achille Castiglioni fra Flos, stolen er CH22 av Hans J. Wegner fra Carl Hansen & Søn, og teppet, Losanges, er av Erwan og Ronan Bouroullec fra Nanimarquina. Maleriet er av Andreas' venn, Tarjei Bodin Larsen.

keramikk
© Inger Marie Grini

Har du et favorittmøbel eller -objekt?

– Nei, egentlig ikke. Jeg har ikke så mange favoritting. Jeg liker jo ting, men jeg er ikke så opptatt av å eie dem. Jeg tror mange formgivere blir nettopp det for å «slippe» å bli utfordret eller angrepet av alle gjenstandene hele tiden. Vi kan lage alt selv, og på den måten tar vi kontrollen. Jeg slapper veldig av med det.

Hvor er ditt favorittsted i leiligheten?

– Det må være sengen.

grønne planter | monstera
© Inger Marie Grini

Hva tenker du om å bo med egen design?

– Jeg tenker at jeg både bryr meg og ikke bryr meg om mine egne produkter. Igjen synes jeg det er viktig å ha et usentimentalt forhold til gjenstander. For meg er det en del av profesjonen.

Hvordan kan design forbedre livet hjemme?

– Design på sitt beste forenkler og forbedrer mye i hverdagen. At ting fungerer og gjør det de skal gjøre, at ting varer så lenge at man som menneske rekker å knytte seg til dem.

– Jannicke er så flink til å få ting til å vokse, sier Andreas om de frodige plantene i hjemmet. Plantebordet er en protoype fra da Andreas jobbet i Norway Says, mens lampen er Tab av Barber Osgerby fra Flos.

peishylle
© Inger Marie Grini

Elefanten på peishyllen lekte Jannickes far med som barn, bronseskålen Vigeland har Andreas selv designet til en norsk utstilling i Milano, mens den lille tinen har han funnet på et loppemarked på Bygdøy. – Den er mest sannsynlig en barneleke og har fantastisk patina. Den er signert og datert i 1838, og har en aura av tid.

glassvaser | Jasper Morrison
© Inger Marie Grini

– Flaskene er vakre, synes jeg. Ved å brette ut kanten på tuten har Jasper Morrison endret det som er «standard» glassflasker til å bli noe helt annet, sier Andreas om objektene fra Cappellini.

marmorbord | tørkede blomster
© Inger Marie Grini

Hva driver deg som designer?

– Nye prosjekter, gode kollegaer og intelligente oppdrags-givere. Jeg liker å tenke, og så liker jeg vanskelige oppgaver. Og så liker jeg selvfølgelig å gi ting form – som jo er det aller viktigste.

Hva er god design?

– Produkter som snakker til hjertet, hjernen, kroppen og hånden.

Hva er din «designsignatur»?

– Formkvalitet, selvstendighet og relevans.

Hva foretrekker du å designe selv?

– Møbler er det mest spennende. Det er med dem man kan jobbe friest, mest fritt med form og funksjon, formuttrykk og følelser. Møbler knytter seg til kroppen og det er veldig spennende hvordan kroppen knytter seg til dem.

Vasen med tørket allium er mest sannsynlig laget i italia på 80-tallet. Den lille vasen er av Gunnar Nylund, mens bronseskulpturen er en avstøpning fra Carl Milles' Egypt-samling.

Lav skjenk
© Inger Marie Grini

Hvor finner du inspirasjon til ny design?

– Overalt. Jeg bruker blikket og tanken både aktivt og passivt hele dagen. Det passive blikket er like viktig som det aktive. Jeg kjenner mye etter på ting – jeg forsøker å lytte frem sterke og selvstendige produkter med relevans og kraft.

Hvorfor designer du?

– Det er det jeg kan og alle må jo ha en jobb!

Skjenken har Andreas snekret selv, av malte hobbyplater og ubehandlede trefiberplater. Den er en fin utstillingsarena for Andreas' kunstsamling, med verk av blant andre Thomas Pihl, Bjørn Ransve, Tarjei Bodin Larsen og Dag Rødsand. – Min far drev litt med kunst, og solgte blant annet verk av Dag Rødsand. En dag besøkte vi ham i atelieret hans, jeg må ha vært 10–12 år gammel. Jeg fikk det av ham, signert med «kjære Andreas». Det er mitt aller første kunstobjekt, forteller han. Lampen er Tizio av Richard Sapper fra Artemide.

Glasskunst
© Inger Marie Grini

– Jeg liker godt tonen i glasset i Benny Motzfeldts design, sier Andreas. Både den og skålen Selena fra Orrefors har han funnet på en av sine mange saumfaringer av bruktbutikker. – Jeg er glad i å handle brukt og liker gamle ting, sier han.