Fargerik forvandling
Restaurantutvikler og gallerist Einar Jone Rønning har ikke spart på noe når han har totalrenovert leiligheten sin – heller ikke på fargene.
Det eneste jeg visste før vi begynte oppussingen, var at vi skulle ha farger, sier Einar Jone Rønning.
For to år siden flyttet galleristen inn i den totalrenoverte leiligheten fra 1890 sammen med kona Siv Eline og sønnen på fire år. Alle rommene i den rundt 200 kvadratmeter store leiligheten er malt i ulike nyanser, alle matchende, men hvert værelse monokromt: Vegger, tak, lysbrytere, stukkatur og øvrige detaljer er kledd i samme tone.
– Slik får fargene hovedfokus og bygningselementene blir sekundære. Det skaper ro i rommene. Opprinnelig hadde disse gamle leilighetene farger, det så vi på lagene med farger og tapet i riveprosessen. Forskning viser dessuten at farger påvirker positivt, det gir noe ekstra. Vi merker det godt i hverdagen.
Einar har fått hjelp av Snøhetta-arkitektene Heidi Pettersvold og Andreas Nygaard til utvikling av både fargepalett og ny planløsning. Venn Vemund Barstad Bermingrud har bidratt i prosessen som prosjektleder og inspirasjonskilde. Selve rehabiliteringen tok to og et halvt år.
Kunst preger hjemmet til gallerist Einar Jone Rønning, eier av TM51 i Oslo. Bak ham henger et verk av Thomas Saenger.
I den totalrenoverte Oslo-leiligheten fra 1890 har Einar Jone Rønning og familien gjort det som før var en stue om til et kjøkken – uten å miste stuefølelsen. Den Tetris-aktige kjøkkeninnredningen tegnet av arkitekt Andreas Nygaard skjuler nemlig alt av hvitevarer, og med skap i ulike dybder og delikate rosanyanser fremstår den mer som en skulptur. Med kjøkkenøy i messing og grønn marmor fra Italia er luksusfølelsen komplett! Over spisebordet kjøpt i Danmark på auksjon henger en lysekrone fra begynnelsen av 1900-tallet. Stolene er fra Lammhults.
– Prosessen har vært kompromissløs. Har jeg gjort en feil, har jeg holdt meg for øynene og sagt «riv det», sier Einar, noe som skjedde flere ganger.
Til gjengjeld er hjemmet blitt moderne og funksjonelt – samtidig som sjelen er bevart. Originale vinduer og dører er restaurert og beholdt, mens vegger er flyttet for å få plass til innebygde oppbevaringsløsninger.
Kjøkkenet fremstår som en stue, med integrerte hvitevarer og hele to oppvaskmaskiner, noe som gjør det enkelt å holde det ryddig. På badet er spafølelsen komplett med høyteknologisk spa-dusj fra Dornbracht og et stort plassbygd badekar. På badet henger også skulpturen Boulder av Aleksander Stav, en av kunstnerne tilknyttet Einars galleri, TM51.
Fargepaletten i leiligheten er utviklet i samarbeid med interiørarkitekt Heidi Pettersvold. Hvert rom er malt monokromt og gir en herlig, huleaktig ro. I stuen står den brunlilla nyansen i sofistikert forlengelse av det rosa kjøkkenet, mens peisen i messing nikker til kjøkkenøya i samme materiale og binder vakkert sammen rommene. Lysekronen i front er designet av Hans-Agne Jakobsson for Markaryd.
– Veggene har integrerte galleriskinner slik at jeg kan skifte ut verkene. Tanken er å kunne ha lukkede åpninger og gallerieventer hjemme.
I tillegg til å inspirere med kunst, har Einar vært med på å utvikle flere av Oslos mest populære barer og restauranter gjennom firmaet sitt, KulturArena. Erfaringene han har gjort seg under renoveringen av leiligheten, har gitt vann på mølla. Nå vil han ta fatt på privatboliger.
Det mangler ikke på lekre detaljer i leiligheten, og Andreas Engesviks Bollo-stol, her i nydelig gul velur, føyer seg elegant inn på listen! Den arkitekttegnede peisen i dekorativ messing står i fin dialog med den skulpturelle lampen fra Italia fra midten av 1900-tallet.
– Jeg tror folk søker etter opplevelser når de er ute på byen, på bar eller restaurant, eller på reise til storbyer, på spa eller velvære. Hvorfor ikke ta med den følelsen hjem?
Med to finskdesignede sofaer fra 1960-tallet plassert overfor hverandre midt i rommet, fremstår stuen ekstra romslig og luftig, noe åpne dører ut mot balkongen forsterker. Sofabordene i svart speilglass er designet og laget av Siv Eline og Einar, og bygger lekkert opp under Tetris-prinsippet på kjøkkeninnredningen i rommet ved siden av. Panthella-lampen er designet av Verner Panton og produseres av Louis Poulsen, mens skjenken er en vintage minibar fra 60-tallet, overtatt etter et hotell.