Spennende og nytt fra norske designere
Norsk design er brennhett! Forventningene er dermed skyhøye når 30 norske designere og kunsthåndverkere stiller ut sine aller nyeste bidrag på verdens viktigste designevent i Milano, i april. Her ser dere alle bidragene!
Av — 20. mars 2017
Live Berg Olsen stiller ut møbler som en del av den norske utstillingen Everything is connected under Milano-messen.
Møbelkolleksjonen har hun kalt Super Normal og består av en stol, en kommode og et bord i eik og polert stål. Designen er helt i tråd med Lives interesse i minimalisme og bærekraftig produksjon. Møblene kan flatpakkes og kan settes sammen uten verktøy. De er også fleksible og er lette å tilpasse i så måte at stolen har en justerbar rygg, og skuffer som kan fjernes slik du kan variere funksjonen fra kommode til bord. Møblene er også satt inn med vakker svart linfrøolje.

Andrea Muribø
Andreas Bergsaker
Anette Krogstad
Ann Kristin Einarsen
Barmen & Brekke
Bjørn van den Berg
Gilles & Cecilie Studio
Falke Svatun
Hallgeir Homstvedt & Runa Klock
Jenkins & Uhnger
Jonas Stokke
Kaja Dahl
Kari Mølstad
Kiyoshi Yamamoto
Live Berg Olsen
Marianne Andersen
Martin Høgh Olsen
Martin Solem
Moa Håkansson
Noidoi
Sara Polmar
Silje Nesdal
Stine Aas & Cecilia Zhang
Vera & Kyte

Når utstillingen Everything is Connected settes opp i Ventura Lambrate i Milano, 4.–7. april, er det et resultat av et storstilt dugnadsarbeid. Klubben for Norske formgivere, Norwegian Crafts, Doga og Jotun har slått sine kreative krefter sammen – støttet av Lundhs, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, Oslo Design Fair, Utenriksdepartementet og Bo Bedre. 30 norske designere og kunsthåndverkere har jobbet ut fra konseptet Everything is Connected, resultatet i sin helhet vises under Salone del Mobile, og på sensommeren også på Oslo Design Fair i Lillestrøm, 30. august –2. september.
Tyske Katrin Greiling har kuratert utstillingen, det vil si at
aktørene som stiller ut, er plukket ut av henne.
Over vises kolleksjonen Make med beholdere i keramikk og treverk av Barmen & Brekke.

Tre ulike glassbeholdere utgjør serien Bror og er en konkretisering av duftene rose, kanel og lavendel. Det er Noidoi som står bak Bror og den norsk-romanske duoen er kjent for å vektlegge brukervennlighet, materialer og håndverk.

Flere godbiter er satt sammen i et vakkert stilleben. Fra venstre står speilet Aase som er et dobbeltsidig bordspeil på tre bein, laget av Andreas Bergsaker. I det speiles beholderen Make, som kombinerer keramikk og norsk treverk fra den norske vestkysten og er designet av Barmen & Brekke. Navnet har de hentet fra det norske uttrykket der to like ting passer sammen.
Duften kanel er konkretisert av en helt unik glassbeholder av Noidoi.
Helt til høyre står treskålene i kolleksjonen Allen Wood av Silje Nesdal. Årets serie består av skåler i fem ulike størrelser der hver enkelt del representerer moderne design gjennom norsk håndverk.

Vasene i Ann Kristin Einarsens serie Fam består av porselen og har forskjellige former og farger. Med samme størrelse på topp og bunn gjør at alle de forskjellige delene kan settes sammen på ulike måter.
Andrea Muribø lager brosjer og objekter av organiske materialer som designeren selv har funnet i naturen, som blant annet reinsdyrhorn og fersken stein. Den er en del av kolleksjonen Core Combination på tre deler som vises på Milano-messen. Alle delene gjenspeiler Muribøs fascinasjon for transformasjonen mellom det nedbrytbare og det permanente, og består av spennende materialsammensetninger.

Brosjen er laget av Andrea Muribø og består av reinsdyrhorn, fersken stein og gullbelagt messing.

Den blå smykkeboksen Skrin er laget i anodisert aluminium og har et moderne og varig uttrykk. Marianne Andersen ble inspirert av et bruktbutikk-besøk til å lage et smykkeskrin som skulle være så fint at det blir en kjær eiendel.
Ved siden av står en rosa glassbeholder som konkretiserer duften rose og er laget av Noidoi. Matchbox er laget av Oslo-baserte Sara Wright Polmar og kan brukes som en hylle på veggen eller som en oppbevaringsboks.

Ved siden av Live Berg Olsens stol står en skulpturell lampe designet av Falke Svatun. Lampehode kan vippes i den retningen du vil ha lys.

Tangent er en serie av lamper med et LED-stripelys som er festet til en sokkel og gjør det enkelt å lage en funksjonell eller estetisk lyseffekt. Lampen er laget av Sverre Uhnger og britiske Thomas Jenkins.
Ved siden av står duft-diffusere laget av Kaja Dahl. I kolleksjon Norwegian notes finnes det både hengende duft-diffusere og stående skulpturer som er satt inn med typiske norske dufter som rose rot, furu og einebær. Tekstilet Gandal +775 er fra Gudbrandsdalen Uldvarefabrik og liten krukke, Make fra Barmen & Brekke.

Objektene i serien Nomad er laget av den fransk-norske duoen Gilles & Cecilie, og er laget for å utforske tanken om at eiendeler kan formidle en følelse av hjem, uansett hvor eieren av objektet befinner seg.

Putene Uld er laget av restmaterialer fra Gudbrandsdalen Uldvarefabrik, og er et samarbeid mellom designer Hallgeir Homstvedt og Runa Klock.

Hylle eller skap? Det er spørsmålet Bjørn van den Berg stiller med Sheet Cabinet som er i galvanisert aluminium og med dører som kan kobles av. Under står bordlampen Lampalu som har lampeskjerm i spunnet aluminium med et magnetisk festet aluminiumpapir som virker som en lysdiffuser.
Martin Solems link til Norsk Hydro knytter designeren spesielt til aluminium og verdsetter materialet for dets solide og smidige egenskaper og letthet.
Ved siden av står et gult objekt i serien Nomad som er laget av fransk-norske Gilles & Cecilie.

Stolen Tjøme har klare referanser til Jonas Stokkes tilfluktsted i Oslofjorden. Formen er inspirert av hagemøbler og er laget av norsk treverk.

Keramikken, designet av Anette Krogstad, består av tallerken og skåler i ulike størrelser. Under Milano-messen henges de opp på en vegg og skal understreke skillet mellom visuell og funksjonell kunst. Krogstads keramikk gjenspeiler den norske naturen med tåke, snølandskap, grønnkledd skog og rosa vinterskyer. Kolleksjonen heter Another Season.

Blue Kill Yellow, Sketch for a Tapestry, er tekstildesigner Kiyoshi Yamamotos bidrag til Milano-messen. Kolleksjonen består av en serie japanske silkemalerier med mønster som reflekterer bevegelse og refleksjon. Fargepaletten er laget i samarbeid med fargeblinde. Treskulpturen er et materialeksperiment laget av norsk og tropisk treverk.

Peak er en del av en kolleksjon med glassbeholdere, laget av Kari Mølstad. Hver beholder er sandblåst og polert for å få en glatt fasettert overflate. Formen er inspirert av norsk skoglandskap hvor designeren selv har levd og bodd.

Stine Aas og Cecilia Zhang har laget teppet The bollard som er inspirert av tauene rundt pullertene i Bergen havn. Det tredimensjonale teppet gjør at det kan brukes på flere måter. Forhøyningen kan brukes som pute, en lav krakk eller som terreng for barnas lek. Tauet er laget av garn fra Hillesvåg ullvarefabrikks ullmølle og bundet av Hardanger Fartøysvernsenter.

Sidebordet Kana er laget av aluminium som er laserkuttet og polert for hånd. Det er Martin Høgh Olsen som står bak sidebordet som er like fint ensomt som i selskap med andre møbler.

Serien Trängd består av flere abstrakte keramiske objekter uten funksjon. Moa Håkansson står bak kolleksjonen som utforsker om et objekt kan ha en følelsesmessig dimensjon når meningen med det er tatt vekk.

Tilt er et nytt sittesystem på fire ulike deler, utviklet av Vera & Kyte. Det består av høye og lave krakker og store og små puffer som fungerer hver for seg og satt sammen i grupper. Det gjør Tilt brukervennlig i offentlig rom og gallerier. Hver del har en metallbase, skumkjerne og et trekk som kan lages i en variasjon av farger. En svak helling på setet gjør møbelet en organisk kvalitet som vokser når setene settes sammen.