intervju med mette hay
© Produsenten og Maria Svanevik

Designstjernen Mette Hay om drømmen hun aldri trodde skulle bli oppfylt

– Jeg får en intens lykkefølelse av god design, sier Mette Hay, en av grunnleggerne av danske Hay. Få hennes beste tips til hvordan du får en unik stil i hjemmet!

– Timingen var riktig for oss, sier Mette Hay om den danske designsuksessen Hay, som hun er en av grunnleggerne av.

På forrige møbelmesse i Milano ble Hay invitert til å lage en gigantisk utstilling på hele 2000 kvadratmeter i det prestisjefylte La Pelota-lokalet.

– Vår største drøm var en utstilling nettopp her. I år ble det virkelighet, og det var en fantastisk opplevelse! Utstillingen var godt besøkt, og jeg måtte nesten felle noen tårer da det var på tide å ta den ned. Dette var en drøm vi aldri trodde kunne gå i oppfyllelse, sier Mette Hay.

På Hay tid
© Produsenten

– Nå er det mye fokus på det vi lager i Skandinavia. Utlandet er svært interesserte i det vi gjør. Etter en lang periode hvor lite skjedde, er det nå en boom av produsenter som gjør det bra. Skandinavia har en lang tradisjon for møbeldesign, og her i Danmark vet selv barn hvem Arne Jacobsen er – det er en viktig del av vår kultur, forklarer Mette Hay.

Få flere designnyheter rett i innboksen med vårt nyhetsbrev!

God design til folket

Med sin enkle, lette og ofte fargerike look har Hay blitt en utbredt merkevare verden over, og nå som de skal samarbeide med Ikea, vil de virkelig få spredt sitt design til massene.

Dansk designer
© Maria Svanevik

– Vi ser på oss selv som en internasjonal bedrift og jobber med designere fra mange land. Vikingene dro ut i verden og tok med seg det beste tilbake – på samme måte drar vi rundt i hele verden for å finne samarbeidspartnere, sier Mette Hay.

Hay har også samarbeidet med norske designere, blant annet Andreas Engesvik og Anderssen & Voll.

– Det er mye spennende på gang innen norsk design. Disse tre har gått foran og satt Norge på designkartet, og gitt unge designere troen på at det er mulig å lykkes, mener Mette Hay.

Norske designere var også i fokus i Milano i vår – se bildene her!

Norsk design
© Produsenten

Tips til en unik stil

Mette Hay har så å si fått interiørinteressen inn med morsmelka: Foreldrene hennes jobbet nemlig i en designbutikk.

– Fra jeg var 15 år, visste jeg at det var dette jeg ville jobbe med. Noen elsker biler, andre har en lidenskap for sport, mens jeg får en intens lykkefølelse av god design. Jeg føler meg heldig som kan jobbe med det!

– Hvor henter du inspirasjon fra?

– Av å dra ut og se nye ting og treffe nye mennesker. Jeg har fått mye inspirasjon på reiser til for eksempel Tokyo og India. Jeg liker også å hente inspirasjon fra andre steder enn der bransjen vanligvis ferdes, enten det er på et loppemarked, en kunstutstilling, en konsert eller klesbutikk, forklarer Mette Hay.

Fargerike møbler
© Produsenten

– Hva er viktigst: Form eller funksjon?

– Jeg vil si en god kombinasjon! De produktene som virkelig gjør det bra, har begge deler. En kopp kan jo gjerne være pen å se på uten å være god å drikke av ...

– Hva er ditt beste tips for å få en unik stil hjemme?

– Innred sakte! Kjøp hver ting for seg, ikke skaff alt på én gang. Og lytt til deg selv – det gjør hele forskjellen. Ting trenger nødvendigvis ikke å passe sammen, bare de betyr noe for deg. Da tror jeg helheten kommer av seg selv uansett, mener Mette Hay.

8 tips til hvordan du innreder med kontraster!

Mettes Hay-favoritter

Enkelt og fargerikt
© Produsenten

– Det er veldig vanskelig å nevne noen favoritter – stort sett blir det de tingene jeg jobber med for øyeblikket. Så nå er mine Hay-favoritter utendørskolleksjonen Palissade, speilene til Inga Sempé og tannbørsten til Andreas Engesvik.

Favoritter
© Maria Svanevik og produsenten

Hvilke trender har du tro på fremover?

– Jeg tror en stor trend blir samarbeid på kryss og tvers – slik vi nå har jobbet med både Ikea og Jordan. Da skaper man noe nytt og uventet.

Denne skal vi ha!
© Produsenten

– Kan du fortelle litt om Ikea-samarbeidet deres?

– Jeg kan si at vi har gjort vårt aller beste! Vårt motto er å lage høy kvalitet til priser folk har råd til, og nå får vi sjansen til å nå ut til enda flere mennesker. Jeg håper masse folk nå får glede av god design! avslutter Mette Hay.

SE MER av hva Hay har designet for Ikea hos BoligPluss!