Lars Beller Fjetland
© Magne Sandnes

Designerprofil: Bli kjent med en taktil type

Produsenter, presse og prisutdelere i både inn- og utland har lagt sin elsk på Lars Beller Fjetlands rene og naturlige designsignatur. Selv vier han sin fulle oppmerksomhet til arbeidet.

Produkter designet av Lars Beller Fjetland
© Hay, Sjur Pollen og Dicsipline

Designer Lars Beller Fjetland pløyde seg gjennom biologistudier og tre år på handelshøyskolen før han havnet på rett karrierehylle.

– Jeg har nok hatt en stor skapertrang uten helt å vite hvordan jeg skulle få utløp for det. Da jeg begynte på Kunst- og designhøgskolen i Bergen følte jeg at alt klaffet. Jeg fikk brukt hodet og hendene ordentlig, alt ga mening. Det var et sterkt øyeblikk.

Ting har gått fort siden Lars forlot klasserommet med en designbachelorgrad i lommen for fire år siden.

God materialmiks og rene linjer gjør at bordlampen Cloche for Wrong for Hay har rukket å bli en klassiker allerede (øverst til venstre). Sidebordet Maya er produsert av italienske Discipline. Monstera-bestikket er tuftet på gamle skisser fra sølvvareverkstedet Arven 1868.

Tips! Les også mer om noen andre talenter, designduoen Kneip.

Fuglefamilien Turned designet av Lars Beller Fjetland for Hem
© Hem

Han har designet for Hay, Discipline og Normann Copenhagen, og mange vil kjenne igjen den yndige trefuglfamilien Turned, som i dag produseres av svenske Hem.

Designeren har vunnet både Årets nykommer og Årets designer i Bo Bedre Designpris, og i fjor trakk magasinet Wallpaper ham frem som en av verdens mest lovende unge designere.

Lars har rett og slett truffet en nerve med sin designsignatur tuftet på enkle linjer og naturlige, taktile materialer.

– Jeg synes det er fascinerende hvordan taktilitet kan brukes som et redskap for å formidle funksjon, historie og strukturelle referanser.

Fuglefamilien Turned er lagd av overskuddsmaterialer og vant prisen for Årets tilbehør under Bo Bedre Designpris 2013. Serien produseres i dag for svenske Hem.

Selvslukkende lysestake, Moment for Hay, designet av Lars Beller Fjetland
© Sjur Pollen

Randaberg-dialekten fra oppveksten i Rogaland sitter fortsatt når han forteller om faren og bestefaren, to oppfinnertyper med en god dose Reodor Felgen i fingrene. Lars følger i samme spor når han i høst er aktuell med en helt ny patentert serie med akustiske veggfliser i kork.

Prosjektet er i samarbeid med amerikanske Spinneybeck, og ble lansert i Knolls showroom under årets NeoCon-messe i Chicago. Han gliser, kaller prosjektet «litt nerdete», men er tydelig begeistret for produktet og mulighetene det har gitt ham til å utfolde seg som designer.

Bli kjent med en annen ung norsk designstjerne: Kristine Five Melvær.

– Prosjektene mine tar som regel alltid utgangspunkt i naturmaterialer og bærekraft. Ideene skapes i krysningspunktet hvor nysgjerrigheten og det rasjonelle møtes. Innovasjonsaspektet er selvsagt også sentralt. En komplett designer skal kunne løse problemer på et teknisk plan.

Godt for øyet og enda bedre for brannsikkerheten! Den selvslukkende lysestaken Moment for Hay er inspirert av gammel norsk design.

Akustiske veggfliser i kork fra Spinneybeck
© Spinneybeck

Han omtaler seg selv som en privat person, og er fraværende fra sosiale medier som fjerner fokus fra designprosessen. Han liker best å jobbe i fred, forklarer han, og heller la produktene sine tale for seg.

Målet har aldri vært å komme opp med flest mulig ideer, men jobbe grundig med ideene som melder seg. Han anslår at cirka halvparten av prosjektene han starter på settes i produksjon.

En lang prosess fører forhåpentligvis til et mer rasjonelt produkt, som er lettere for produsenter å sette i produksjon fordi mange av problemene allerede er løst. Men jeg får masse kjeft av produsenter jeg jobber med for at jeg er så treig med å sende ting ut, sier han og ler litt bak den runde, honninggule brilleinnfatningen.

– Men jeg vil være komfortabel med det jeg sender fra meg. Lysestaken jeg tegnet for Hay, jobbet jeg med i nesten tre år. Jeg lager det, ser på det, endrer litt underveis. Produktet blir som regel bedre av det.

Hold deg oppdatert på hva som rører seg i designverdenen – abonnér på vårt nyhetsbrev!

Hva som ligger på arbeidsbordet for øyeblikket vil han ikke røpe så mye om, annet enn at det er fullt.

– Men jeg jobber med en del tunge prosjekter, så det kommer nok en del uavhengige og spontane prosjekter fremover, litt som med Monstera-bestikket jeg lagde til Structure-utstillingen i Milano.

Siste nytt fra Beller er akustiske veggfliser i kork (over). Prosjektet er i samarbeid med amerikanske Spinneybeck.

Stolen Touchwood (t.v.) var et forsøk på å skape en fleksibel, varig og vakker hverdagsstol strippet for overflødige detaljer. Oppdrag vel utført, synes nå vi! Solid treverk og lune seter i kork er hovedelementene i den taktile møbelfamilien Drifted (t.h.). Serien består av stol, krakk og barstol. Alt produseres av svenske Hem.

Stoler designet av norske Lars Beller Fjetland for Hem
© Hem