© Barbara Gerosa

Daniel Rybakken: – Jeg er veldig bevisst på hva jeg blir inspirert av

Lampene hans er spektakulære og diskré på samme tid. Det er ikke uten grunn at Daniel Rybakken er blitt kalt lyskunstner og mottatt en rekke priser for sin evne til å gi oss poetiske og magiske opplevelser av lys.

Daniel Rybakken liker ikke å tolke egne design, han vil helst la dem snakke for seg selv. Den prisbelønnede norske designeren legger mye tid og omtanke i å gi lyset form. Allerede som ung ble han oppmerksom på mørkets melankoli og dagslysets livgivende kraft. Han bryr seg verken om flyktige trender eller teknologiske finurligheter, som han mener alltid bør være integrert i designen. På den annen side lar han seg begeistre av innovasjon og forklarer at ny teknologi ofte kan være utgangspunktet for en designprosess.

– Mine design avspeiler identiteten og kjerneverdiene mine. Det er viktig for meg at konseptene er gjennomtenkte, har estetiske kvaliteter og rommer litt poesi, forklarer Daniel Rybakken.

"Jeg er veldig bevisst på hva jeg blir inspirert av"

Designene skal være tidløse, men samtidig insisterer Rybakken på at hvert eneste produkt skal ha noe overraskende ved seg, og noe som pirrer sansene. Denne tilnærmingen går som en rød tråd gjennom alt han har gitt seg i kast med.

– Jeg er veldig bevisst på hva jeg blir inspirert av, og streber alltid etter å skape noe nyttig. Tanken kommer alltid før tegning, og i starten av et prosjekt må det alltid være en tydelig idé, utdyper designeren, som har en både intellektuell og emosjonell tilnærming til arbeidsprosessen.

Pendelen Bislet for italienske Luceplan.

Internasjonal anerkjennelse

Daniel Rybakken vedkjenner seg gjerne sine skandinaviske røtter og har dermed en forkjærlighet for det enkle og funksjonelle – et utgangspunkt som likevel ikke hindrer ham i å tenke designene sine inn i en internasjonal kontekst.

– Når det er sagt, er det også et faktum at vi knytter mange følelser til lys. Lys skaper atmosfære, og vi knytter minner og stemninger til det. Lys kan sette scenen – akkurat som på et teater.

Daniel Rybakken er født i 1984 og har vokst opp i Oslo. Han studerte design ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og Högskolan för konst och design i Gøteborg. Det var også i disse byene han etter endt utdanning i 2008 valgte å åpne egne designstudioer. Navnet Daniel Rybakken ble tidlig etablert på den internasjonale designscenen med både «limited design» skapt i skjæringspunktet mellom kunst og design, rene kunstinstallasjoner og masseproduserte produkter for blant annet Artek, Hay, Panasonic, Ligne Roset og e15. Arbeidene hans har blitt belønnet med separatutstillinger, hyllester og priser som Bruno Mathsson Award i 2011, Compasso d’Oro-prisen i 2014 og 2016 og ikke minst en av verdens mest innbringende priser, Torsten og Wanja Söderberg-prisen i 2018.

Daniel Rybakken er en av de mest talentfulle designerne i sin generasjon, ikke minst når det gjelder belysning. Han har alltid vært fascinert av dagslys og forsøker å lage kunstig lys som er tro mot virkeligheten. Alltid i enkle og skulpturelle former. Hans siste design er taklampen Millimetro..

Nytenkende og utfordrende

Noe som for alvor har etablert Daniel Rybakken som en lysets mester, er samarbeidet med italienske Luceplan. For dem har han tegnet en rekke unike lamper. Nå presenterer Luceplan Rybakkens ekstraordinære design Millimetro, som er en mellomting av pendel og taklampe. Lampen består av en tynn, rund og reflekterende skive. Den er bare én millimeter tykk og 85 centimeter i diameter. Den reflekterende overflaten kaster et diffust, jevnt, skyggefritt lys opp i taket, og sprer seg derfra ut i rommet. Han har brukt så lite materialer som overhodet mulig og utfordrer på elegant vis konseptet «lampe».

Daniel Rybakkens andre bidrag til Luceplans nye kolleksjon er pendelen Bislet, som med sin avlange form er inspirert av det ikoniske idrettsanlegget på Bislett. Glasspendelen henger i to flate bånd som kan justeres i høyden. Opalglasset, som gir et mykt lys, står i elegant kontrast til det rustikke opphenget. Til sammen fremstår Bislet som et stille «statement» – stilistisk enkelt, men med et insisterende nærvær. En ekte Rybakken-design.