Her er vinnerne av BO BEDRE Designpris 2020
Den norske designscenen har eksplodert, og det er med stolthet og glede at vi feirer våre fantastiske talenter. Bli kjent med alle vinnerne i årets digitale prisutdeling.
For 12. gang hyller BO BEDRE landets beste designere, kunsthåndverkere og produsenter, i et år som er alt annet enn vanlig. Men før viruset tok overhånd og kansellerte det meste av designeventer på vårparten, rakk vi å se en rekke spennende nyheter. Heldigvis! Prisen er basert på et år med lanseringer, fra 1. mai foregående år til 30. april i inneværende år, og det er disse vi feirer nå.
Ingenting kan hindre BO BEDRE i å oppfylle det som kanskje er vårt viktigste mandat, nemlig å løfte frem, synliggjøre og hylle god design. Alle vinnerne får en statuett utformet i Norges nasjonalstein larvikitt, utformet og donert av Lundhs.
Les videre for å se hvem de velfortjente vinnerne av BO BEDRE Designpris 2020 er!
Juryen består av:
- Dr. Denise Hagströmer, seniorkurator for design og kunsthåndverk på Nasjonalmuseet
- Kirsten Visdal, stylist
- Runa Boman, eier og daglig leder av Norway Designs
- Øystein Austad, tidligere partner og designer i StokkeAustad, nå Design Manager i Flokk
- Cecilie Molvær Jørgensen, redaktør i BO BEDRE
Vi gjør oppmerksom på at Øystein Austad ikke deltar i juryarbeidet knyttet til Årets produsent, ettersom han er inhabil i denne kategorien.
ÅRETS TILBEHØR
KRITERIUM Prisen gis til et produkt som løfter og tilfører interiøret «det lille ekstra» – og som i seg selv har det lille ekstra hva gjelder kvalitet og uttrykk.
I krisetider ser vi på hjemmene våre med nye øyne: Det skal være et trygt og godt sted der vi finner ro og styrke, men også et sted som stimulerer sinnet og sansene. Årets tilbehør gjør nettopp det. Til tross for at det å skape dufter er et eldgammelt håndverk, og at luktesansen i seg selv kanskje er den som lettest frembringer minner, er duftskulpturer en underutviklet produktkategori.
Objektene Krukke og Arch bringer dermed noe nytt inn i hjemmet, de berører tidsånden og oppleves samtidig nyskapende. Duftsprayer og oljebrennere kjenner vi til, men i Kajas skulpturer, utført av dyktige håndverkere i Portugal, får vi ikke bare det fine, dekadente fra duften, men et vakkert, formalt objekt vi gjerne vil se på hver dag.
Prisen går til duftskulpturene Krukke & Arch av Kaja Dahl for Origin.
ÅRETS LAMPE
KRITERIUM Prisen gis til en lampe som forener ny teknologi og materialvalg med god belysning, og som har et karakteristisk formspråk.
Prisen går til en lampe det har tatt mange år å formgi og få i produksjon, noe som peker på kompleksiteten bak den tilsynelatende enkle designen. Inspirasjonen er hentet fra både tradisjonelle japanske rispapirlamper og skandinavisk funksjonalisme. Den er elegant, med et snev av Chanel i sitt svart-hvite utseende, er grafisk i 2D-format, men enda mer spennende i 3D.
Ved første øyekast ser lampen ut som en enkel utelykt, mens størrelsen og tyngden, det munnblåste opalglasset og den pulverlakkerte aluminiumen, gir innelampen en distinkt opplevelse av kvalitet. Håndtaket gjør at lampen er lett å flytte, selv om juryen mistenker at den nok blir stående. Juryen skulle dessuten ønske at lyset var dimbart, for å kunne påvirke omgivelsenes atmosfære i større grad. Men at designen er formal sterk og grundig bearbeidet, med en intensjon om å ivareta både kulturarv og håndverk, er befestet utover enhver tvil.
Prisen går til Terne av Bjørn van den Berg for Skagerak.
ÅRETS MØBEL
KRITERIUM Prisen gis til et funksjonelt og godt møbel med et sterkt formspråk utført i gode materialer, og som har en tiltalende estetikk.
Det er som om den hellige treenighet har smeltet sammen i ett og samme produkt: Dyktige designere, en samvittighetsfull produsent og en kulturinstitusjon uten sidestykke sørger for at Årets møbel også er det mest demokratiske. Flere millioner mennesker vil få glede av sittemøblene Andreas Engesvik og Jonas Stokke har tegnet for det nye Munchmuseet. Og de vil sitte godt.
Benkene, som er utført av foregangsbedriften Vestre i lakkert, svensk stål, oppleves nette og transparente til tross for en tydelig robust konstruksjon, samtidig som det buede formspråket har evnet det umulige: Å gjøre stål mykt. Det harde metallet har endret karakter, og tilbake står et innbydende, godt møbel. Og dessuten: Et som vil vare i generasjoner. Fargene, som er hentet fra Munchs egen palett, gir møblene ekstra karakter, noe som gjør dem like vakre å se på, som de Vatne-produserte polstrede putene vil gjøre dem behagelige å ta (kunst)pauser på.
Prisen går til Munch-benken av Andreas Engesvik og Jonas Stokke, produsert av Vestre for Munchmuseet.
ÅRETS KUNSTHÅNDVERK
KRITERIUM Prisen gis til et produkt som befinner seg i grenselandet mellom design og kunst, og som representerer en stadig større trend: Småskalaproduksjon og unikaprodukter.
Naturen, og dens forfall, står sentralt i Årets kunsthåndverk, men gjennom bearbeiding av det råtnende materialet fremstår det som noe vakkert, dekorativt og taktilt. Fatene Innåt – som betyr noe som ligger inntil hverandre på designerens gudbrandsdalsdialekt – fremkaller dessuten følelsen av noe trygt og sterkt: De to delene er separate, men støtter seg på hverandre, og maner på den måten frem følelser av trygghet og samhold i iakttakeren. Noe vi higer etter nå!
Fatene var utgangspunktet for et større oppdrag for Michelin-restauranten Kontrast i Oslo, noe som bekrefter tiltrekningskraften i det intuitive arbeidet designeren og håndverkeren utfører. Juryen vil dessuten benytte anledningen til å berømme nyutdannede Anna Maria Øfstedal Eng for hennes business-sans og målrettethet, og hennes evne til å bedrive småskalaproduksjon i en krevende oppstartsfase.
Prisen går til fatene Innåt av Anna Maria Øfstedal Eng.