BO BEDRE Designpris 2023: Årets Produsent

Prisen gis til en norsk bedrift som bruker design som et strategisk virkemiddel for å bygge sin profil og forretningsvirksomhet, og som bidrar til å fremme norsk design nasjonalt og internasjonalt.

BO BEDRE Designpris 2023

For femtende år på rad er det igjen tid for å hylle norsk design og norske formgivere. Vinnerne av BO BEDRE Designpris 2023 kåres av en profesjonell, uavhengig jury og avsløres under utdelingen i Oslo den 26. september. Vi har med oss sterke støttespillere som også er opptatt av god design, og er stolte over å ha Polestar med oss som vår hovedsamarbeidspartner. Oslo Design Fair og Lundhs er også med og sammen skal vi sørge for at årets beste norske design får den hederen den fortjener. Her er årets nominerte!

Prisen for Årets Produsent gis til en norsk bedrift som bruker design som et strategisk virkemiddel for å bygge sin profil og forretningsvirksomhet, og som bidrar til å fremme norsk design nasjonalt og internasjonalt.

Figgjo

Som den eneste gjenlevende porselensprodusenten i Norden er Figgjo helt unik. Produksjonen er fri for skadelige stoffer og alle overksuddsmaterialer resirkuleres til nye produkter.

Rogalandsbedriften Figgjo så dagens lys allerede i 1941 og har siden den tid produsert kvalitetsporselen til både norske og internasjonale restaurantbord – og til privatmarkedet. Figgjo produserer fremdeles alt porselenet sitt selv og med kort vei fra tanke til ferdig produkt, state-of-the-art maskineri og dyktige håndverkere, leverer dermed fabrikken servise av knallsterk kvalitet. Design står dessuten i høysetet. Vi hyller at de aldri slutter å fornye seg, og velger å bruke norske designere til å lage nye kolleksjoner – som Skogstad & Wærnes' ferske Frame-serie.

Fora Form

Få norske møbelprodusenter har brukt designere som et strategisk virkemiddel like lenge som Fora Form. Planet stolen ble designet av Sven Ivar Dysthe i 1965.

92 år gamle Fora Form har røttene godt plassert i Sunnmørsbygda Ørsta, der den fortsetter å utvikle seg. Fora ReForm-prosjektet er det første av sitt slag i Norge, og vi syns det er imponerende at en av Norges eldste og største produsenter av kontormøbler har iverksatt et tiltak som kan redusere CO2-fotavtrykket og bidra til en mer bærekraftig tilnærming i møbelbransjen.

Hamran

Sanke er en modulbasert kjøkkenmodell fra Hamran og den første av sitt slag. Det er bygget i sørlandsk eik og designet av Andreas Engesvik.

© Inger Marie Grini

Den sørlandske snekkerbedriften Hamran er fremfor alt kjent for å levere håndverk av høy kvalitet. De har eksistert siden 1930 og de siste 20 årene har de spesialisert seg på kjøkken, bad og garderobeløsninger bygget i sørlandsk eik. I år har Hamran tatt steget videre og i samarbeid med formgiver Andreas Engesvik har de utviklet det modulbaserte kjøkkenet Sanke – et lett og fleksibelt kjøkken som kan flyttes ved behov. Konstruksjonen er tegnet for å redusere både klimavtrykk og materialbruk, og beviser nok en gang at design og bærekraft kan – og bør – gå hånd i hånd.

Innvik

Den familieeide bedriften Innvik har en historie som går 130 år tilbake. Nå satser de på å bli ledende på bærekraftig tekstilproduksjon.

Langt inne i en vestlandsfjord ligger tekstilfabrikken Innvik. Her har de vært helt siden 1880, da Wald P. Skaaden og Andreas Svarstad startet det som den gang het Indvikens Uldspinderi. Siden den gang har fabrikken produsert høykvalitetstekstiler for møbelproduksjon, de siste årene også sammen med Kvadrat. I sommer åpnet Innvik dørene til en helt ny fabrikk som skal gi dem CO2-nøytral produksjon og gjøre dem til en av verdens beste på bærekraftig tekstilproduksjon. Slike ambisjoner stiller vi oss jublende bak!