© Tonje Barstad

BO BEDRE Designpris 2022: Se bildene fra festen

Nok en gang har BO BEDRE samlet Norges fremste designere og produsenter til en spennende prisutdeling og fest med høy stemning! Bli bedre kjent med vinnerne og se bildene fra kvelden.

For fjortende år på rad har BO BEDRE Designpris gått av stabelen! Prisutdelingen ble holdt på Kunstnernes Hus i Oslo og det ble delt ut priser i hele ni kategorier. Sammen med våre samarbeidspartnere Oslo Design Fair og Polestar hyllet BO BEDRE landets beste designere, kunsthåndverkere og produsenter etter alle kunstens regler.

Pre-party i Poletstar Space hvor Vilde Hagelund og Andreas Engesvik deltok i en spennende designtalk med Jonas Stokke som moderator.

© Tonje Barstad

Designer Vilde Hagelund var nominert i hele fire kategorier. Årets Designer, Årets Møbel, Årets Kunsthåndverk og Årets Lampe.

© Tonje Barstad

God stemning hos Polestar! Foran i beige trench står tidligere redaktør i BO BEDRE, Cecilie Molvær Jørgensen.

© Tonje Barstad

Designer Poppy Lawman var nominert i kategorien Årets Kunsthåndverk med bordet Brent. Lawman vant Årets Nykommer i 2019.

© Tonje Barstad

Fra venstre: Vinnerene av Årets Nykommer, Gunnar Eidsvik Tvedt og Marius Angell Søvik i Brave New Lines, ankommer sammen med designer Erik Wester og Lene Kristin Notland Harnes i Minus.

© Tonje Barstad

Årets Tilbehør gikk til vegghyllen Rundkast av Andreas Bergsaker for Fram Oslo.

Juryens begrunnelse lød blant annet: "Prisen går til et produkt som, i en verden av ting, har en tydelig funksjon. Med utgangspunkt i en historisk design har denne formgiveren fortolket det inn i en ny setting og samtid. Med solid håndverk og et stramt formspråk beviser denne formgiveren at av og til er en sirkel nok."

Anette Hoff i Fram Oslo på scenen sammen med designer Andreas Bergsaker.

© Tonje Barstad

Prisen for Årets Møbel gikk til Andreas Engesvik for Fogia med sofaen Velar.

Juryens begrunnelse lød blant annet: "Prisen går til et møbel som er lavmælt og nedskrelt når det gjelder både konstruksjon og materialvalg, men samtidig har et sterkt formspråk. Dens tredimensjonalitet gjør den særlig formmessig interessant og sterk – dette er et møbel du har lyst til å stille midt i rommet."

Designer Andreas Engesvik ble vinner i kategorien Årets Møbel.

© Tonje Barstad

Programleder i Arkitektens hjem på NRK, Charlotte Thiis Evensen, delte ut prisen for Årets Lampe til Danuel Rybakken for Luceplan med lampen Bislet.

Juryens begrunnelse lød blant annet: "Prisen går til en lampe som har en iboende balanse mellom det tekniske og det emosjonelle. Designen er sterk og grundig bearbeidet, og det poetiske uttrykket gjør at den, utover å oppfylle dens primære oppgave med å gi lys, nærmest blir en lysskulptur som svever poetisk i rommet."

Fra ventre: Redaktør i Bo Bedre, Tonje Madsen, prisutdeler Charlotte Thiis Evensen og designer Daniel Rybakken.

© Tonje Barstad

Årets Kunsthåndverk gikk til Tron Meyer med vasen Mare.

Juryen fremhevet at prosjektet speiler ønsket vårt om det håndlagede og nære. "Med utgangspunkt i et norsk naturmateriale har denne formgiveren skapt et produkt som er så vakkert og skulpturelt at funksjonen nesten
blir sekundær. Designen er skapt i en interaksjon mellom det positive og negative rommet, og resultatet er superpresist. Formgiveren har brukt vannkutting for å utforme produktet, en metode som i seg selv er ekstremt hard, men som i dette tilfellet har gitt et mykt og delikat resultat."

Vinneren av Årets Relansering er Venezia 01 av Sverre Fehn, relansert av Fjordfiesta.

Juryens begrunnelse var som følger: "Prisen går til et produkt som først og fremst er utrolig ambisiøst. Grunnet datidens produksjonsutfordringer kom dette møbelet aldri lenger enn til prototypen, men nå, nesten 60 år senere, er det satt i produksjon og symboliserer derfor selve essensen av hva en relansering kan være. Årets relansering ble opprinnelig tegnet til den nordiske paviljongen i Venezia, og er dermed også et symbol på den evnen design kan ha til å skape dialog på tvers av landegrenser."

Redaktør Tonje Madsen og prisutdeler Jarl Bomann deler ut pris til vinner av Årets Relansering.

© Tonje Barstad

Prisen for Årets Produsent gikk til Odd Standard.

Juryen var imponert over evnen Odd Standard har til å produsere i stor skala og øke produksjonen uten å ta steget bort fra dreiebenken.

– Denne produsenten tar et grunnleggende materiale og bruker sin kunnskap til å skape produkter som er på grensen til kunsthåndverk. De var blant de første til å utvikle egne konsepter innen sitt felt, og med sin unike tilnærming har de markert seg både nasjonalt og internasjonalt. Produsenten har funnet sin nisje og skapt noe særegent, og juryen er imponert over deres evne til å arbeide kontinuerlig med nye måter å utvikle seg på, og kaller det en genuin masseproduksjon.

Odd Standard vant i kategorien Årets Produsent.

© Tonje Barstad

Prisen for Årets Designer gikk til Hallgeir Homstvedt, som dermed kunne dra hjem med en Polestar 2 i tre måneder fra vår hovedsponsor Polestar.

Juryen begrunner valget med at prisen går til "en stødig og erfaren formgiver som de siste årene har satt et tydelig preg på den norske designscenen. Vedkommende har markert seg både nasjonalt og internasjonalt, og hatt flere spennende designsamarbeid. Produktene er representert i et bredt antall kategorier og materialiteter og selges i store mengder. Formgiveren beveger seg med letthet mellom flere disipliner og har en helt særlig lekenhet."

Designer og vinner i kategorien Årets Designer, Hallgeir Homstvedt, ankommer Kunstnernes Hus i en Polestar 2.

© Tonje Barstad

Prisen for Årets Nykommer gikk til designduoen Gunnar Eidsvik Tvedt og Marius Angell Søvik i Brave New Lines.

Kreativ leder ved Oslo Design Fair, Kathrine Tillnes Jansen, delte ut pris – og hele 100 000 kroner til nykommerne. Oslo Design Fair initierte den rause gaven i nykommerkategorien i 2015, og tradisjonen er blitt fulgt opp i alle år siden, til alle nykommeres store glede!

Begrunnelsen fra juryen er at dette er en nykommer som er innovative og eksperimentelle. "Designen oppleves uventet og vågal, og juryen omtalte materialvalget i deres siste design som nådeløst. Årets nykommer har en interessant sans for materialitet og form. De skiller seg ut i mengden, og til tross for deres korte fartstid har de allerede vist seg frem på en verdens største arenaer for design."

Gunnar Eidsvik Tvedt og Marius Angell Søvik i Brave New Lines med direktør for Oslo Design Fair, Kathrine Tillnes Jansen.

© Tonje Barstad

Alle gjestene samlet på Kunstnernes Hus i Oslo for å feire det beste av norsk design!

© Tonje Barstad

Årets jury besto av

  • Dr. Denise Hagströmer, seniorkurator for design og kunsthåndverk på Nasjonalmuseet
  • Reiulf Ramstad, arkitekt og grunnlegger av Reiulf Ramstad arkitekter
  • Kirsten Visdal, stylist
  • Runa Boman, eier og daglig leder av Norway Designs
  • Øystein Austad, Design Manager i Flokk
  • Tonje Madsen, redaktør i Bo Bedre

LES OGSÅ