“Vi bringer litt av Los Angeles til Humlebæk”
Los Angeles’ bulevarder, menneskemylder og palmer virker uendelig langt borte idet man går fra stasjonen i Humlebæk og nedover en smal sykkelsti langs et klassisk dansk villastrøk. Blader virvler i luften, vimpler blafrer i blesten og utenfor et gult boligbygg peker en hjelpsom nabo oss mot riktig dør.
Vi er på vei til det unge dansk-amerikanske ekteparet Caroline Appel og Mikey Estrada, begge i 20-årene, som holder til på 69 kvadratmeter her.
Med stramme linjer forankret i gråtoner har Caroline Appel og Mikey Estradas leilighet et tydelig snev av brutalisme over seg. Den kremfargede sofaen er svensk vintage fra 30-tallet, mens pidestallen er Mikeys egen kreasjon.
En liten designperle
Fra en smal mørk entré åpner stuen seg som en designmessig liten perle, som speiler hjemmets kreative eiere. Caroline jobber som designer, syerske, modell og stylist, Mikey som fotograf, stylist og kreativ konsulent innen mote og innredning. Sammen med en kollega driver de også klesmerket Garçons Infidèles, med kunder som Gigi Hadid, Machine Gun Kelly og Gucci Mane.
Den lille stuen er fylt med en blanding av ny dansk design og eldre skandinavisk vintage. Den gamle lenestolen av Søren Hansen er fra 1939 for Fritz Hansen, mens sofaen av A. J. Iversen er kjøpt på auksjon i Stockholm. Det svarte XL bordet er fra Kristina Dam Studio, taklampene Formakami er av Jaime Hayon for &Tradition og den skulpturelle Roly Poly-stolen er av Faye Toogood for Driade. Plakatene på veggen er fra Atelier Cph.
De gjør tingene på sin egen måte
Paret tilhører generasjonen som er oppvokst med Instagram som et vindu mot verden, hvor kjendiser og stjerner kun er et klikk unna. Som Mikey understreker flere ganger, drives de frem av en sterk lyst til å utvikle seg, lage nye prosjekter og lære nye mennesker å kjenne. De vet hva de vil, og de har visst det lenge.
Paret har valgt en dempet fargepalett, som gir desto større rom for eksperimentering med form. Jaime Hayons store Formakami-taklamper for &Tradition definerer rommet, og i vinduet skimtes en Surface Sconce-lampe av Studio Henry Wilson. Den svarte Studio-gulvlampen er designet av Laura Bilde for Händverk, mens skulpturene er fra 101 Copenhagen.
En tidlig interesse for design og fotografi
– Allerede fra jeg var ni-ti år ble jeg med på byggeplassene hvor faren min jobbet. Her ble jeg eksponert for fantastisk arkitektur og interiør. Jeg begynte å snu møblene på hodet for å se hvilket merke de var, og gikk hjem og leste alt om designerne, produsentene og historiene bak møblene, forteller Mikey, som også kastet seg over fotografering i tidlig alder.
– Gjennom skateboarding oppdaget jeg fotografen Ed Templeton. Jeg elsket hvordan han evnet å fange skateboardkulturens ånd i sine bilder. Jeg var cirka
ti år gammel da jeg selv begynte å ta svarthvitt-bilder på film, forteller Mikey.
Den gamle lenestolen av Søren Hansen for Fritz Hansen er et av de første møblene Mikey kjøpte etter at han kom til Skandinavia. Pidestallen har han selv laget.
Kjærlighet ved første blikk
Mikey og Caroline møttes i Los Angeles mens hun bodde der for å starte en karriere som modell. De fant hverandre på Instagram og da de møttes var det kjærlighet ved første blikk. Da Caroline oppdaget Mikeys interesse for design begynte hun å peke ut danske eksempler i L.A., og plutselig så Mikey dansk design overalt.
– Da jeg møtte Caroline lærte jeg navnet på alt jeg hadde sett i USA hundrevis av ganger, men som jeg ikke visste hva var: Hans J. Wegner-stolen i Det hvite hus og Louis Poulsen-lampene man ser i alle større organisasjoner i New York. Da vi flyttet til Danmark tok Caroline meg med til Louisiana-museet. Der hadde de masse Arne Jacobsen, som jeg også kjente igjen hjemmefra.
Denne villaen glir nydelig inn i det nordsjællandske landskapet og minner umiskjennelig om det danske kunstmuseet Louisiana.
Ved skrivebordet står Poul Kjærholms PK1-stol for Carl Hansen & Søn. Skulpturen i Ikea-hyllen er fra 101 Copenhagen.
Fra Instagram til det virkelige liv
Mikey leste alt om de danske modernistene fra 50-tallet og frem til i dag, og la sin elsk på nye designfirmaer som Frama, Kristina Dam, Louise Roe og Oliver Gustav.
– Jeg fant også ut at det jeg har gjort i USA og på Instagram var ting jeg kunne overføre til livet mitt i Danmark. Jeg kunne koble min evne til å møte nye mennesker til fotograferingen min og interessen for interiør, forklarer Mikey.
Soverommet er en stilmessig forlengelse av resten av leiligheten, med mineralsk maling på veggene som kan minne om brutalistiske betongbygninger. Taktile overflater, vakkert lysinnfall og skulpturelle elementer gir den spartanske innredningen en delikat karakter.
"Jeg synes at designindustrien burde investert litt mer i unge mennesker"
Han håper at måten han og Caroline lever på kan inspirere andre til ikke å være så redde for å våge og gå sine egne veier.
– Vi vil gjerne vise at det er okay å være ung og vise stolthet rundt arbeid sitt. I L.A. er det større åpenhet på det området. Der kan du gå inn i et stort galleri og si, hey, dette kan jeg. Så sier de, la oss jobbe sammen. Vi vil gjerne bringe litt av den mentaliteten til Skandinavia, avslutter Mikey.
TIPS! Abonnerer du på vårt nyhetsbrev, får du shoppingtips og designnyheter på mail fra oss hver uke.