© Styling: Stine Kirchheiner, Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I Julie og Mads sin leilighet er det kunst i alle rom - også barneværelset

Hjemme hos Julie og Mads Tvillinggaard Bonde er kunst en uhøytidelig og humoristisk del av familielivet, og den er alt annet enn høyttravende. Det er så mye å se og oppdage i leiligheten at man ikke har lyst til å gå derfra.

Julie og Mads Tvillinggaard Bonde og de to barna deres bor i en leilighet med utsikt over København. Hun er kunsthistoriker og rådgiver og han bioingeniør med eget firma.

Tidligere bodde de i tredje etasje i samme oppgang i boligkomplekset, men for et par år siden flyttet de til toppetasjen. Leilighetene i øverste etasje skiller seg fra de under, forklarer Julie. De første som flyttet inn der på slutten av 1930-tallet, kunne nemlig selv velge hvordan de ville ha det.

– Bygningen er fra en tid da man var forberedt på krig, derfor er oppgangene litt forskjellige ettersom de er bygget med det de fikk tak i av materialer. I denne leiligheten er for eksempel håndtakene av messing, mens de er i bakelitt i etasjene under. I tredje etasje var vinduskarmene laget av stein, her er de i grønn marmor. Det å bo i et stykke kulturhistorie har verdi i seg selv. Hver minste detalj er tenkt inn i en større helhet, og det merker vi. Arkitekturen har på en måte en egen vilje som preger oss som bor her, sier Julie.

Interiøret i leiligheten er også helt spesiell. Paret har en eklektisk kunstsamling spredt utover alle de 170 kvadratmeterne. Det er kunst overalt – i vinduskarmene, på pidestaller, peishylle, vegger og gulv, og på både soverommet, barnerommene og badet. Likevel er det ikke et utstillingshjem med hvite vegger og gjenklang. Tvert imot. Her er det familieliv med alt som hører til når man har en 14-åring og en 10-åring og to travle karrierer.

– Barna erter meg noen ganger og spør: Mor, er dette kunst, eller er det bare en sjakkbrikke? ler Julie. Denne typen misforståelser skjer også i dag da vi skal ta bilder. Vi må flytte noen blomster og plasserer dem i noe som egentlig er en installasjon av Tue Greenfort.

– Siden jeg jobber med kunst, får jeg sett mye

Julie og Mads har vært sammen i 19 år. De var bare åtte første gang de traff hverandre, og i tenårene ble de kjærester. I begynnelsen var det bare Julie som hadde interesse for kunst, men hun beskriver det som en lidenskap det har vært lett å dele. Mot slutten av studietiden begynte hun å legge 500 kroner til side hver måned for å bygge opp et kunstfond. Første gang hun kjøpte et verk til seg selv, var på Kunstakademiets julemarked, og det ble startskuddet for samlingen.

– Siden jeg jobber med kunst, får jeg sett mye. Jeg har også fått låne direkte fra kunstnere og tar gjerne med meg hjem kunst som er til overs fra prosjekter jeg har jobbet på. Og etter hvert som vi har fått råd, har vi kjøpt mer selv. Slik tror jeg det er for alle som samler, samme hva du interesserer deg for, sier Julie om den økende kunstmengden i hjemmet. Det er ikke noe statisk over kunsten hjemme hos Julie og Mads. Før et verk finner plassen sin, står det ofte på gulvet en stund. Julie liker godt effekten kunstverkene har på hverandre. Når hun legger til noe nytt i samlingen, får de eksisterende verkene en annen kontekst og betydning. Paret er alltid enige når de kjøper noe nytt, og noen ganger har smaken et felles tema som de ikke er helt klar over selv. Som den gangen Julie oppdaget at de fire verkene hun hadde kjøpt, alle inneholdt fugler. Men akkurat som kunsten i hjemmet ikke står stille, endrer og utvikler også Julies interessefelt seg.

– Kunsten fanger alltid opp de første følsomme vibrasjonene av samtiden. Tidsånden blir filtret gjennom kunsten før den blir en del av det vi snakker om i hverdagen. Som for eksempel klimaspørsmålet det er på ingen måte nytt og har vært en del av kunsten de siste 20 årene.

– Det er viktig at kunsten får meg til å tenke

Julie har alltid hatt en forkjærlighet for skulpturelle, mer tredimensjonale verker. Det er kanskje grunnen til at hun trives med å jobbe med offentlige rom, enten som kurator eller prosjektleder. Jobben består i alt fra å utvikle kunstprosjekter til å gi råd til kunstnere om et bestemt prosjekt.

– Det som er fint med tredimensjonale objekter, er de kan bidra til å understreke eller løse opp i et rom. Det er også grunnen til at vi har så mange her hjemme. Arkitekturen i leiligheten er jo et stykke kunst i seg selv, og det er et privilegium å bo i en kulturarv som man skal ta vare på og forsøke å gjøre til sitt eget i den grad det er mulig. Bygget og leiligheten ble nemlig fredet i 1994. Når jeg setter inn kunst her, er det både kuratoren og privatpersonen i meg som gjør det, konkluderer hun.

I tillegg til at hennes indre kompass er stilt mot kunst, har Julie et annet kriterium hun navigerer etter når hun anskaffer noe nytt: Det er viktig at det kan lokke frem et smil eller få henne til å tenke.

Julie Tvillinggaard Bondes tips for å starte en samling

  1. Sett av en sum penger hver måned.
  2. Begynn med å kjøpe noe som ikke krever store økonomiske investeringer.
  3. Husk at du ikke nødvendigvis må samle for alltid.
  4. Ved å se mye kunst, finner du ut hva du liker.
  5. Gallerister vet hva de snakker om: Still spørsmål. Det flotte med kunst er at det ikke finnes noe som er feil. Selv som ekspert har du noen ganger ikke muligheten til å forstå alt som foregår i et verk, uten å få litt innsikt fra noen som vet noe om det.
  6. Ta en titt på utstillinger fra kunstutdannelsene når studentene er ferdige.

Kunstnere som opptar Julie Tvillinggaard Bonde akkurat nå

  1. Marguerite Humeau, fordi hun skaper store verk som både ligner blomster og fremmede kadavere samtidig.
  2. Kaja Lahoda for hennes skulpturelle arbeid og klassiske relieffer som endrer farge når man berører dem.
  3. Tue Greenfort, fordi man alltid blir klokere av hans kunst.
  4. Sylvie Fleury, som rett og slett lager vakker kunst.