© Foto: Birgitta Wolfgang

Bli med inn i et av verdens minste hotell hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene

Se det luksuriøse minihotellet i hjertet av København, innredet som en ode til dansk kunst og design.

Ett enkelt soverom

Københavns gamle, grønne kobbertak i regnvær … Det poetiske synsinntrykket er inspirasjonen bak en av veggfargene på The Darling Design Guest House i den danske hovedstaden. Ingenting er overlatt til tilfeldigheter på et av verdens minste hoteller – eller gjestehus, som eierne foretrekker å kalle det. Minste, ettersom det kun har ett soverom. Til gjengjeld får gjesten mange kvadratmeter med utsøkt dansk kunst og design å boltre seg på.

Tapetet i entreen er spesialdesignet av Helene Blanche fra Tapet-Café.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Trine Søndergaards fotokunst fyller spisestuen med en Vilhelm Hammershøi-aktig stemning, kledelig innrammet av den grønne veggfargen utviklet i samarbeid med File Under Pop.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Uffe Buchard og Jens Løkke driver studioet Darling Creative Studio sammen, og har begge tidligere erfaring fra hotellbransjen. I et bygg fra 1400-tallet midt i København har de oppfylt drømmen om et eget gjestehus fylt med dansk design og kunst

© Foto: Birgitta Wolfgang

Tilbake til 1400-tallet

Jens Løkke og Uffe Buchards gjestehus ligger midt i sentrum, med utsikt til Strøget og Helligåndskirken. Atmosfæren er sjarmerende med paneler, tregulv og stukkatur, og på kort tid er lokalene blitt pusset opp med tapeter og spesialdesignede farger. Som i alle gamle bygninger er det meste skjevt, og gulvene, veggene og vinduene vinner raskt over øyets intuitive forsøk på å finne rette linjer. Og det er ikke så rart – fundamentet dateres tilbake til 1400-tallet og deler av bygningen er fra 1720-årene

Poul Henningsens ravfargede bordlampe i vakker komposisjon med vaser av Arne Bang og Pettersen & Hein.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Formene i det dekorative barskapet av Kurt Østervig fra Klassik hentes nydelig opp i Anders Scrmn Meisners verk over. Til høyre, et metallverk av August Hugo.

© Foto: Birgitta Wolfgang

I stuen står klassikene på rekke – Poetsofaen av Finn Juhl, Den spanske stol av Børge Mogensen fra Fredericia og Poul Kjærholms sofabord fra Fritz Hansen. Mot den lune, bruntonede veggen skinner verk av Erik A. Frandsen, Sophie Klerk, Mathias Malling Mortensen og Jørgen Haugen Sørensen, som har laget skulpturen på bordet avJacob Mathias Egeberg. Ringkrone-pendelen er av Vilhelm Lauritzen for Louis Poulsen.

© Foto: Birgitta Wolfgang

En hyllest til dansk design

Vi møter duoen i dagene før åpningen. De to grunnla Darling Creative Studio sammen i 2014, selskapet som i dag tar oppdrag for mote- og designbransjen – alt fra motearrangementer til kommersielle fotoprosjekter. Mens firmaet har flyttet til nye lokaler, realiseres hotelldrømmen i de gamle. Visjonen har vært å skape en hyllest til dansk design, hvor man kan leie seg inn for å oppleve danske møbelklassikere og ny dansk kunst tett på.

The Darling skal være et sted for kvalitetsbevisste turister som ønsker seg et helt spesielt opphold – og som er villige til å betale godt for opplevelsen, en overnatting koster i overkant av 10 000 kroner. Og har man fortsatt penger igjen på kontoen og faller for et eller flere av objektene i interiøret, kan man kjøpe det med seg hjem. Alt i gjestehuset er nemlig til salgs.

Oppholdsrommene på rekke demonstrerer nydelig de gjennomtenkte veggfargene, utviklet i samarbeid med File Under Pop. I stuen står Arne Jacobsens Egget-lenestol fra Fritz Hansen som selve flaggskipet av dansk design, i godt selskap av Peter Bondes gule maleri. Sofabordet er fra Klassik, den pelskledde Sequoia-puffen er signert Space Copenhagen for Fredericia, og Michael Anastassiades står bak den runde høyttaleren fra Bang & Olufsen.

© Foto: Birgitta Wolfgang

"Vi har ganske enkelt en lidenskap for hoteller og gode opplevelser"

– Vi flørtet begge med hotellbransjen i starten av karrierene våre, sier Jens. – Jeg har jobbet både på D’Angleterre i København og hoteller i London, og Uffe har blant annet arbeidet på et badehotell i Sør-England. Vi har ganske enkelt en lidenskap for hoteller og gode opplevelser. Summen av disse erfaringene får nå utspring i dette gjestehuset.

– Som utlending, hvor kan man oppleve dansk design?, fortsetter Uffe. – Hvor kan man virkelig komme tett på den arven og kulturen som er så ettertraktet på verdensbasis? Møbelklassikerne vi har valgt ut er i spesielle utgaver med tekstiler som har litt brodd.

Om du leier deg inn for å jobbe i fred og ro, er det betryggende å vite at pausene kan tas horisontalt i Børge Mogensens dagsenger fra Carl Hansen & Søn.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Nye løsninger

Han innrømmer at det å skulle åpne hotell i en koronapandemi ikke er verdens beste timing.

– Men vi håper likevel at vi kan gjøre en forskjell. Gjestehusets cirka 100 kvadratmeter inneholder tre stuer på rekke, hvor man kan ha møter og private middager. I tillegg finnes kjøkken, bad og et lite soverom med utsikt til kirkeplassen. Detaljrikdommen er stor – fra teen som er utarbeidet i samarbeid med Sing Tehus til de fire servisene fra Royal Copenhagen, som gjestene kan velge mellom. Dansk kunst spiller hovedrollen i stedets uttrykk, med verk fra både anerkjente kunstnere og nye stjerneskudd. Malerier, trykk og skulpturer er nøye kuratert, hentet fra galleriene Hans Alf Gallery, Martin Asbæk Gallery, Bricks Gallery, Galleri Benoni, Schäfer Grafik og Gether Contemporary.

Kjøkkeninnredningen i eik er tegnet av Københavns Møbelsnedkeri, og spiller nydelig på lag med den vakre, dueblå tonen på veggen.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Som gjest kan man velge mellom fire ulike Royal Copenhagen-serviser, fra Hav til Musselmalt og Hvit Halvblonde.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Blåfargen er også et rolig, uforstyrrende bakteppe for grupperte verk av blant annet Jørgen Haugen Sørensen, Cathrine Raben Davidsen og Sophie Klerk. På benken står kanner i Cylinda-lineserien av Arne Jacobsen for Stelton og en skulpturell sølvkanne av Henning Koppel for Georg Jensen. PH-pendlene er fra Louis Poulsen.

© Foto: Birgitta Wolfgang

I evig forandring

– Vi har gruppert verkene på veggene, inspirert av vårt eget hjem hvor man nesten ikke kan få inn mer kunst. Målet er å gi gjesten en opplevelse, og det får man først til ved å velge enkelte verk som utfordrer litt, sier Jens. Det har tatt lang tid å få komposisjonene på veggene til å fungere, så han gruer seg litt til et av verkene blir solgt.

– Men sånn er grunnideen til The Darling. Stedet skal være i evig forandring. Når gjestene forhåpentligvis kommer tilbake skal de kunne forvente seg en helt ny opplevelse!

Gule fliser fra File Under Pop sprer solskinn på det lille badet, hvor Københavns Møbelsnedkeri har laget servantskapet i tre med matchende armatur i brunert messing fra Toni Copenhagen. På vasken står en skulptur av Morten Plesner, mens håndklærne er designet sammen med Aiayu. The Darling har også et samarbeid med Rudolph Care om såper og kremer.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Det første rommet man kommer inn i på The Darling er den lille entreen med Silhouette-speil av OEO Studio for Fredericia, en skulptur av norsk-danske Pettersen & Hein og et grønt verk av Tal R.

© Foto: Birgitta Wolfgang

The Darlings eneste soverom vender fredfylt ut mot Helligåndskirken. Den delikate Dux-sengen med sengetøy fra Aiayu fyller nesten hele rommet, med et par verk av Peter Bonde som kronene på verket. En natt på The Darling koster i overkant av 10 000 kr – det er bare å begynne å spare!

© Foto: Birgitta Wolfgang