Langstrakte linjer like ved fjorden

Innrammet av trær og med panoramautsikt over historiske Hafrsfjord, har arkitekt Tommie Wilhelmsen tegnet en bolig de fleste av oss bare kan drømme om.

Grundig forarbeid

© Nils Petter Dale

Eiendommen i Stavanger ligger vakkert til, men den var utfordrende å bygge på.

  • Tomten var i utgangspunktet et hull som måtte fylles med 3000 kubikkmeter stein. Som arkitekt ønsker man som regel å jobbe med eksisterende terreng, men her var det mer naturlig å tenke terrenginngrep, forteller arkitekt Tommie Wilhelmsen.

Han lot seg inspirere av søreuropeisk terrassert jordbrukslandskap, der det brukes lokal stein som forstøtting for å gjøre ulendt terreng byggbart.

Enkel og stram fasade

© Nils Petter Dale

  • Dette er et forholdsvis stort hus, men det er veldig ryddig og har en enkel linjeføring jeg er fornøyd med, forteller Tommie.

Han var en av tre arkitekter som konkurrerte om å få bebygge den attraktive tomten. Til slutt sto han igjen med det lengste strået, og prosjektet ble en suksess takket være byggherren; en familie som var spesielt interessert i utviklingen.

  • At det har vært mulig å lage et så enkelt og stramt hus skyldes ikke minst en god og tett dialog med byggherren, som har vært bevisst på å tenke både helhet og detaljer fra starten av, forteller Tommie.

Til tross for dets enkle hovedform har huset mange ulike soner. Det er nøye tilpasset sol- og vindforhold, og den fantastiske utsikten er ivaretatt fra de fleste vinkler.

Inspirert av Jæren

© Nils Petter Dale

Og det skorter ikke på detaljer her.

Skråningen huset er plassert i ligger lunt til og heller mot vest. Urter har forvillet seg hit gjennom årenes løp og eføyen stortrives og farger den frodig og grønn - også i vinterhalvåret.

Den omkringliggende muren, som er inspirert av de gamle steingardene på Jæren, er lødd - stablet - av Odd Fosse på Bryne. Den er reist både for å hindre innsyn og for å redusere lydnivået fra veien nedenfor, og i muren leder en port og en trapp direkte til strandsonen og båtplass nedenfor.

Planlegger passivhus

© Nils Petter Dale

Familien ønsket seg et stort allrom med kjøkken og stue i ett som var vendt ut mot sjøen gjennom store vinduer.

Til tross for glassflatene har boligen likevel et lavt energiforbruk. To jordvarmebrønner på 180 meter dekker mellom 70 og 75 prosent av oppvarmingsbehovet i huset. Det er også lagt kabelføring på taket. Tanken er å legge solceller på taket den dagen solcellepaneler blir effektive nok, slik at boligen på sikt kan bli et passivhus.

Kjøkkeninnredningen er spesialdesignet av den danske interiørarkitekten Tine Hundrup. Hvitevarene er fra Gaggenau. Spisebordet i corian er spesiallaget fra Kielland AS i Stavanger - og er tre meter langt!

Rundt bordet står Arne Jacobsens Syver-stoler fra Fritz Hansen, og over sofagruppen i enden av rommet henger et maleri signert Petter Skovgaard. Den svarte lenestolen heter EJ 5 Corona og er designet av Poul M. Volther for Erik Jørgensen.

Designklassikere

© Nils Petter Dale

Fargevalget er generelt lyst og lett, mens gulvflisene av steinsorten Jura Grau skaper et spennende fargespill i beige, svart, brunt og grått. De tyske kalkflisene går igjen i hele boligen for å skape et sammenhengende hele, men også for å gi den et lunt preg.

Sofagruppen lengst bort er en klassiker i svart skinn signert den kjente franske arkitekten og designeren Le Corbusier. Over sofagruppen henger det bilder av Frans Widerberg. Den gråmelerte sofaen i forgrunnen er fra Søren Lund.

Funksjonalisme

© Nils Petter Dale

Trespilene i eik er etter hvert blitt en av arkitekt Tommie Wilhelmsens signaturer. Trappehuset har et tydelig funksjonalistisk uttrykk. Alle eikespilene i huset har Henning hos tømrerfirmaet Brødrene Corneliussen satt opp alene.

All belysning i boligen, bortsett fra lampen over spisebordet, er fra Concept Design i Oslo.

Lyst og luftig

© Nils Petter Dale

Fargevalget er lyst og lett og det gjelder også på badene. Med belysning innfelt i speilet visker du ut de lite flatterende skyggene overlys fra downlights ofte skaper i ansiktet. Baderomsinnredningen er designet av Tine Hundrup. Blandebatterier fra Vola.

Direkte utsikt til fjorden

© Nils Petter Dale

Tenk å våkne til Vestlandets flotteste utsikt! Nattbordet er designet Eileen Grey og leselampen er Tolomeo fra Artemide. Bildet over sengen er signert Pushwagner.

Alle funksjoner ivaretatt

© Nils Petter Dale

En av Tommies utfordringer var å skjerme boligen, som ligger i et attraktivt turområde, og samtidig utnytte den praktfulle utsikten fullt ut. Han har mestret oppgaven, og har klart å skape en illusjon av at huset er privat plassert - uten å forstyrre panoramasynet.

Utearealene har også Tommie stått bak. Målet var å skape en lettstelt uteplass med badebassenget som det naturlig sentrum. På hver side av boligen er det plantet sedumvekster i skråningen med en sti av tråkkestein.

Relaterte artikler