
Uvdalshytta er resultatet av 20 års planlegging
Hege Didriksen og ektemannen Ole-Håkon Ellingsen brukte over 20 år på å realisere drømmen om en hytte på høyfjellet. Resultatet er en moderne hytte hvor håndverket trer tydelig frem.
Av– Mens ungene var små, hadde vi egentlig ikke tid til å ha hytte, så vi brukte tiden til å drømme. Vi så på hytter i magasiner og på reiser. Vi brukte mange år på å se på tomter før vi endte her i Uvdal. Det tok også noen år fra Friis Arkitekter la frem første utkast til byggestart, forteller Hege.

Stuen er plassbygget av restmaterialer fra veggpanelet. – Møbelsnekker Audrius Zvaginis fra Nore Bygg laget alle plassbygde møbler, og var så flink, sier Hege. Sitteputene er sydd av en møbeltapetserer i Kongsberg, Ingvild Osen, og er trukket med ull fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. Puter fra Røros Tweed, pledd fra Silkeborg Uldspinderi / muchi. På salongbordet fra Fredericia Furniture står en håndlaget krukke i keramikk fra Christina Peel. På veggen henger lampen Counterbalance som er designet av Daniel Rybakken for Luceplan, Jær-gyngestolen er et loppefunn.

Alle vinduer og dører til hytta er spesialbestilt og levert av Gilje, og er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Svarte rammer ble valgt for å understreke utsikten, som blir enda mer tilgjengelig med den spesialbygde møbelrammen rundt hjørnevinduene i stuen. Her står en håndlaget krukke av Christina Peel og et trefat fra Nedre Foss, sammen med loppe- og bruktfunn. Sittepute av Ingvild Osen, saueskinn fra Shepherd, puter og pledd fra Røros Tweed. Pom furukrakk fra Studio Sløyd i samarbeid med Objekt.
Tildeler æren til håndverkere og fagpersoner
Det tok over et år å bygge hytta også, midt i en pandemi, men det stresset ikke paret nevneverdig. De har hatt klare visjoner hele veien, men er snare med å tildele æren til håndverkere og fagpersoner.
– Vi er takknemlige for alle som har vært med på å realisere drømmen vår. Hytta er et flott stykke håndverk.

Hytta ligger nesten over tregrensen og er utført i materialer som skal ligne mest mulig på naturen utenfor. Lyst treverk, bjørk og hvitlasert eik, med svart, grått og brunt. Vinduskarmene blir tydelige rammer rundt utsikten. Pledd fra Røros Tweed, Tolomeo vegglampe fra Artemide.

Spisebordet Presence kontrast er tegnet av Thomas Jenkins og Sverre Uhnger for Objekt, og er bestilt i eik og granitt. – Vi liker bordet og er glade for å kunne bruke et ganske ungt, norsk firma. Materialene matcher kjøkkenet, og steinplaten er praktisk. Vi kan sette varme kjeler rett på bordet, sier Hege. Budalstolene har familien fått fra Ole-Håkons foreldre, og de er spraylakkert i nyansen 12119 Vintage Brown fra Jotun. Sittebenken er plassbygget med puter fra Ingvild Osen i ull fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. Puter fra Røros Tweed og pledd fra Høie. Orient taklamper fra Fritz Hansen. På bordet står en lysetake fra Nedre Foss, et trefat av Kathrine Hovind og en vase i keramikk av Guri Sandvik.
Ute i naturen, innenfor
Hyttekroppen er i bunn og grunn en tradisjonell trehytte med saltak, men den har fått et moderne formspråk med mange spennende løsninger. Inne er det åpent, lyst og nesten helt listefritt. Store vinduer oppfyller parets høyeste ønske: å være i naturen, enten de er inne eller ute.
– Det er så deilig å sitte her og se ut. Vi ligger i randsonen mellom øst og vest og kan se været komme vestfra med vind og nedbør. Kikker vi motsatt vei, kan vi av og til se blå himmel.

Kjøkkenet er modellen Stecca fra Nettoline i heltre eik med benkeplate i granitt. Avtrekks-viften er fra Røroshetta. – Kjøkkenet har plass til både oppvaskmaskin og et lite vinskap. Ole-Håkon er vinkjenneren, og vin og tente lys synes vi hører med på hytta. Det er ordentlig høy kosefaktor her, sier Hege. På benken står mugge i glass fra Nedre Foss og vasen Uben fra Anna Maria Øfstedal Eng.

Den plassbygde hyllen på kjøkkenet gir plass til litt av Heges servisesamling. Serviset Ruska fra Arabia er designet av Ulla Procopé og var et «kassekjøp» på loppis. – Det er mitt favorittservise! Og så passer det så godt her. I tillegg har jeg noe servise designet av Eldbjørg Løwer, som er fra Kongsberg og var vår første kvinnelige forsvarsminister, og noe av Rolf Hansen, som også var fra Kongsberg. Alt er loppefunn, sier Hege.
Ville ha flere soner
At familien havnet akkurat i Uvdal, handler om en stor kjærlighet til høyfjellet.
– Uvdal ligger i akkurat passe avstand hjemmefra, to timers kjøring, og det er et sted der tomtene ikke er for små og tette. Denne ligger slik til at vi ser bare utover fjellet, det er perfekt!
Hytta er på 117 kvadratmeter og har fire soverom, to bad, badstue, kjøkken og stue i hvert sitt rom. Dette er bevisst valgt for å skape flere soner på hytta. Størrelsen til tross ligger den fint i landskapet.

Hemsen er kledd i bjørkefiner og har heltre furugulv fra Moelven. Her er to soverom og en loftstue. – Vi bygget hytta først og fremst som et familiested, med livsløpsstandard og stor nok til at vi kan være her alle sammen. Nå som jentene har flyttet hjemmefra, blir det gjerne her vi møtes, sier Hege.

Tre er det gjennomgående materialet i hele hytta. – Vi flottet oss litt med gulvet. Det skal ligge her i hundre år og må tåle bruk, sier Hege, som kan telle på én hånd de helgene familien ikke har brukt hytta i løpet av året den har vært ferdig.

Julegavene er pakket inn i farger som matcher resten av interiøret.
Ønsker naturlig vegetasjon utenfor vinduet
– Vi vil ikke at hytta skal ruve, men gli inn blant fjellbjørkene som vokser her. Derfor har vi kledd den i malmfurupanel, som gråner over tid, valgt aluminium på kantbeslag og pipe, og svarte karmer. Takrennene er innebygd for å få et «cleant» og rent uttrykk, sier Hege.
Rundt hytta har de sådd en frøblanding som heter Hardangervidda, for at vegetasjonen skal bli naturlig og lokal. Det tar jo tid før det gror til, og før panelet gråner helt. Men tid har paret beviselig nok av.

De tre døtrene Tuva (27), Tiril (22) og Taran (21) har hvert sitt rom med plassbygget dobbeltseng og innebygget oppbevaring. Sengetøy i flanell og lin fra Høie. Nattbordet er en håndlaget stubbe fra Krosser, med karaffel fra Iittala og en håndlaget keramikkskål fra Sara Skotte.

Sengen og nattbordene i soverommet til Hege og Ole-Håkon er plassbygde av restmaterialer fra bjørkefineren som kler vegger og tak i alle soverom og på «hemsen», som den lille andreetasjen kalles. Sengetøy i lin fra Høie. – Vi sover så godt i den klare luften her, sier Hege. Nattlampe Tolomeo fra Artemide, karaffel fra Skagerak, glass fra Hadeland Glassverk og håndlaget telysholder i keramikk av Anna Maria Øfstedal Eng.

Det er to bad på hytta, begge er kledd i bjørkefiner, og har keramisk flis Teknostone Smoke fra Bella Fliser. Vask fra Porsgrund Porselen med tilpasset servantskap av restmaterialer. Speilskapet er også bygget inn. Knaggrekken er fra Iris Hantverk/Norway Designs.

Hytta er tegnet av Friis Arkitekter og kledd i malmfuru, også på taket. Den er en etasje, men har takhøyde nok til en «hems» hvor man kan gå oppreist. Pipe, alle beslag og ventilasjon er levert av Vidda Ventilasjon, mens alle vinduer og dører er fra Gilje. – Vi er så fornøyde med de store vinduene. Utsikten gjør oss rett og slett litt salige. Vi visste at det ville bli fint, men det ble fantastisk! Utover god utsikt slipper vinduene også inn masse dagslys. Solen står opp på kjøkkenet sammen med oss om morgenen, og går ned i stuen. I mellomtiden varmer den faktisk godt opp her inne, sier Hege. Hun har delt byggeprosessen på Instagram, der man kan finne mer informasjon om materialvalg og løsninger: @fjellredet_uvdal