Ta en titt inn i det unike arkitekttegnede teltet
Hytta må sies å være den luksuriøse versjonen av det klassiske teltet.
Av
Taket på det spennende sommerhuset i den svenske skjærgården legger seg som en teltduk i terrenget, med fasade i sedertre som smelter nydelig inn med omgivelsene. Huset er tegnet av arkitektkontoret Tham & Videgård. Takkonstruksjonen hviler på metallrammer i sink, mens store vinduer i fasaden skaper sømløse overganger mellom inne og ute.
Et arkitekttegnet telt i den svenske naturen
I skjærgården utenfor Stockholm, på tuppen av den idylliske øya Krokholmen, har arkitektene Tham & Videgård tegnet et annerledes sommerhus. Oppdraget de fikk fra familien som eide tomten var å skape et vedlikeholdsfritt feriested på ett plan. Huset skulle gli inn i naturen og bestå av attraktive oppholdsrom både inne og ute.
Med et overdimensjonert, bueformet tak er formspråket umiddelbart gjenkjennelig – bygget likner et stort telt. Det er også meningen, ifølge arkitektene, som hentet inspirasjon fra egne barndomsminner til prosjektet. Hvor enkelt er det ikke å ta et telt på ryggen, finne et fint sted og slå seg ned?
Teltet representerer en ukomplisert måte å oppholde seg i naturen på, som arkitektene ønsket å speile i ferieboligen. Samtidig bygger sommerhuset på gammel, svensk tradisjon for paviljong- og lysthusarkitektur, hvor enkle bygninger plassert i landskapet danner utgangspunktet for sosiale sammenkomster.

Naturen bestemte romdelingen
Forblåste furutrær og myke klippeformasjoner utgjør de vakre omgivelsene på tomten, som har åpent utsyn i øst, helt til fyrtårnet Almagrundet i Østersjøen mellom Sverige og Estland. Denne spektakulære utsikten har hatt stor betydning for romfordelingen i huset. Ferieboligen er nemlig delt i to med en gjennomgående vegg på langs. Den private sonen med soverom, bad og oppbevaring er lagt på baksiden, mot skogen i vest. På den måten ble det plass til en stor stue og en romslig kjøkkenavdeling mot havet, med utsikt i tre retninger og rikelig med dagslys.

Med seks meter under taket får stuen en nesten kirkelig høytidelighet – som skapt for Davide Groppis langstrakte Sampei-lampe! Her får også Patricia Urquiolas store Tufty-Time-sofa all boltreplassen den behøver, sammen med Naoto Fukasawas Love Papilio-stoler og Paolo Pivas Alanda-bord, alt fra B&B Italia. Vegger i ask setter en lun, taktil spiss på det hele.
En teltaktig atmosfære
Store vinduer og skyvedører i glass er brukt for å bryte ned skillet mellom inne og ute. Arkitektene ønsket å ytterligere forsterke fornemmelsen av at natur og interiør smelter sammen ved å legge til rette for hele tre terrasser – én som skjermer mot vinden, én med fronten mot sør, og én tredje vendt åpent ut mot vannet i øst.
Ønsket om å skape et bygg som inngår i en helhet sammen med omgivelsene har vært en viktig del av prosessen. Huset er derfor forankret i treverk – sedertre ute og ask inne – samt glass, for å skape gjennomsiktighet og glidende soner. Og det bueformede sinktaket gir ikke bare resultatet særpreg – det gir rommene innvendig en teltaktig atmosfære, som setter stemningen for late feriedager.

Mens soverom, bad og oppbevaring vender mot skogen i vest, kan utsikten mot havet nytes til det fulle fra kjøkkenavdelingen. Treverket i Belle-stolene og Bull-bordet designet av Naoto Fukasawa for B&B Italia smelter nydelig sammen med de innvendige flatene i ask og gir rommet en behagelig ro. På veggen henger den skulpturelle 265-lampen av Paolo Rizzatto for Flos, rommets eneste utsmykning.

Naturlig er nøkkelordet for hele sommerhuset – også på kjøkkenet, som er enkelt og funksjonelt innredet, med benkeplater i polert marmor som en raffinert og glamorøs kontrast til de øvrige flatene i ask. Store skyvedører i glass åpner opp for utsikten, og binder sammen inne og ute.

Gangarealet er utformet som en lys boks av ask.

Den fantastiske utsikten til det åpne havet nytes med stil, fra to Crinoline-stoler designet av Patricia Urquiola for B&B Italia.

Et formstøpt betongdekk ligger rundt huset og skaper tre terasser samtidig som det visker ut skillet mellom inne og ute.

Tham & Videgård Arkitekter
Siden begynnelsen av 1999 har arkitektene Tham & Videgård vakt stor oppmerksomhet for sin eksperimentelle og innovative tilnærming til byggverk.
Utgangspunktet deres er at arkitektur må nå inn i fremtiden og samtidig bli sett på som en fortsettelse av historien. Derfor tenker de langsiktig på miljøforurensning av bygninger og deres arkitektoniske integritet og funksjon, men også deres evne til å formidle samfunnsidealer.
Arkitektfirmaet er etterspurt over hele verden og har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser, blant annet for Arkitekturhøgskolen i Stockholm, Kalmar kunstmuseum, Moderna Museet Malmö og Treehotel i Harads, samt for private boliger og leilighetskomplekser. I tillegg har de stilt ut tre ganger på Architectural Biennale i Venezia, samt på Victoria and Albert Museum i London, Louisiana og mange andre steder internasjonalt.