Ta en titt inn i det unike arkitekttegnede teltet

Hytta må sies å være den luksuriøse versjonen av det klassiske teltet.

Taket på det spennende sommerhuset i den svenske skjærgården legger seg som en teltduk i terrenget, med fasade i sedertre som smelter nydelig inn med omgivelsene. Huset er tegnet av arkitektkontoret Tham & Videgård. Takkonstruksjonen hviler på metallrammer i sink, mens store vinduer i fasaden skaper sømløse overganger mellom inne og ute.

© Salva López

Et arkitekttegnet telt i den svenske naturen

I skjærgården utenfor Stockholm, på tuppen av den idylliske øya Krokholmen, har arkitektene Tham & Videgård tegnet et annerledes sommerhus. Oppdraget de fikk fra familien som eide tomten var å skape et vedlikeholdsfritt feriested på ett plan. Huset skulle gli inn i naturen og bestå av attraktive oppholdsrom både inne og ute.

Med et overdimensjonert, bueformet tak er formspråket umiddelbart gjenkjennelig – bygget likner et stort telt. Det er også meningen, ifølge arkitektene, som hentet inspirasjon fra egne barndomsminner til prosjektet. Hvor enkelt er det ikke å ta et telt på ryggen, finne et fint sted og slå seg ned?

Teltet representerer en ukomplisert måte å oppholde seg i naturen på, som arkitektene ønsket å speile i ferieboligen. Samtidig bygger sommerhuset på gammel, svensk tradisjon for paviljong- og lysthusarkitektur, hvor enkle bygninger plassert i landskapet danner utgangspunktet for sosiale sammenkomster.

© Salva López

Naturen bestemte romdelingen

Forblåste furutrær og myke klippeformasjoner utgjør de vakre omgivelsene på tomten, som har åpent utsyn i øst, helt til fyrtårnet Almagrundet i Østersjøen mellom Sverige og Estland. Denne spektakulære utsikten har hatt stor betydning for romfordelingen i huset. Ferieboligen er nemlig delt i to med en gjennomgående vegg på langs. Den private sonen med soverom, bad og oppbevaring er lagt på baksiden, mot skogen i vest. På den måten ble det plass til en stor stue og en romslig kjøkkenavdeling mot havet, med utsikt i tre retninger og rikelig med dagslys.

Med seks meter under taket får stuen en nesten kirkelig høytidelighet – som skapt for Davide Groppis langstrakte Sampei-lampe! Her får også Patricia Urquiolas store Tufty-Time-sofa all boltreplassen den behøver, sammen med Naoto Fukasawas Love Papilio-stoler og Paolo Pivas Alanda-bord, alt fra B&B Italia. Vegger i ask setter en lun, taktil spiss på det hele.

© Salva López

En teltaktig atmosfære

Store vinduer og skyvedører i glass er brukt for å bryte ned skillet mellom inne og ute. Arkitektene ønsket å ytterligere forsterke fornemmelsen av at natur og interiør smelter sammen ved å legge til rette for hele tre terrasser – én som skjermer mot vinden, én med fronten mot sør, og én tredje vendt åpent ut mot vannet i øst.

Ønsket om å skape et bygg som inngår i en helhet sammen med omgivelsene har vært en viktig del av prosessen. Huset er derfor forankret i treverk – sedertre ute og ask inne – samt glass, for å skape gjennomsiktighet og glidende soner. Og det bueformede sinktaket gir ikke bare resultatet særpreg – det gir rommene innvendig en teltaktig atmosfære, som setter stemningen for late feriedager.

Mens soverom, bad og oppbevaring vender mot skogen i vest, kan utsikten mot havet nytes til det fulle fra kjøkkenavdelingen. Treverket i Belle-stolene og Bull-bordet designet av Naoto Fukasawa for B&B Italia smelter nydelig sammen med de innvendige flatene i ask og gir rommet en behagelig ro. På veggen henger den skulpturelle 265-lampen av Paolo Rizzatto for Flos, rommets eneste utsmykning.

© Salva López

Naturlig er nøkkelordet for hele sommerhuset – også på kjøkkenet, som er enkelt og funksjonelt innredet, med benkeplater i polert marmor som en raffinert og glamorøs kontrast til de øvrige flatene i ask. Store skyvedører i glass åpner opp for utsikten, og binder sammen inne og ute.

© Salva López

Gangarealet er utformet som en lys boks av ask.

© Salva López

Den fantastiske utsikten til det åpne havet nytes med stil, fra to Crinoline-stoler designet av Patricia Urquiola for B&B Italia.

© Salva López

Et formstøpt betongdekk ligger rundt huset og skaper tre terasser samtidig som det visker ut skillet mellom inne og ute.

© Salva López
© Tham & Videgård

Tham & Videgård Arkitekter

Siden begynnelsen av 1999 har arkitektene Tham & Videgård vakt stor oppmerksomhet for sin eksperimentelle og innovative tilnærming til byggverk.

Utgangspunktet deres er at arkitektur må nå inn i fremtiden og samtidig bli sett på som en fortsettelse av historien. Derfor tenker de langsiktig på miljøforurensning av bygninger og deres arkitektoniske integritet og funksjon, men også deres evne til å formidle samfunnsidealer.

Arkitektfirmaet er etterspurt over hele verden og har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser, blant annet for Arkitekturhøgskolen i Stockholm, Kalmar kunstmuseum, Moderna Museet Malmö og Treehotel i Harads, samt for private boliger og leilighetskomplekser. I tillegg har de stilt ut tre ganger på Architectural Biennale i Venezia, samt på Victoria and Albert Museum i London, Louisiana og mange andre steder internasjonalt.