Plass til hele familien
I 1970 bestemte Anne og Povl seg for å skape en hyggelig sommerbase for seg og familien. De kjøpte et feriehus i Asserbo på Nordsjælland, men etter hvert som årene gikk og flere familiemedlemmer kom til, meldte behovet for større plass seg. For ti år siden tok de avgjørelsen om å bygge om og ut, slik at alle barn, svigerbarn og barnebarn kunne samles på hytta samtidig. Ettersom de selv var blitt pensjonister ønsket de seg også muligheten til å benytte feriestedet om vinteren. Det gamle huset var nemlig fuktig, kaldt og dårlig isolert, og uegnet for bruk i kaldere vær.
Datteren til Anne og Povl, Eva, og svigersønnen Steffen er arkitekter med eget selskap, Valbæk Brørup Arkitekter. Paret tok utfordringen med å oppdatere det gamle 70-tallshuset, og sammen har de skapt en ekte familieperle som glir nesten ubemerket inn i naturen. Beliggenheten kom med visse begrensninger for bebyggelsen – her skulle nemlig områder på minimum 2400 kvadratmeter bevares som naturtomt. Det var ikke lov å legge ny gressplen for eksempel, men taket skulle være dekket av gress. Restriksjonene er noe av det familien liker med området.
En del av skogen
– Tenk hvis vi var omgitt av ligusterhekk, staudebed og gressplener? Det har jo ikke så veldig mye med skog å gjøre, sier Anne.
Store vinduer underbygger det fantastiske samspillet med den ville naturen på tomten. Man føler seg som en del av skogen, ikke minst ettersom alle rom har dører som fører direkte ut til trær og grønne vekster. Arkitekturen gir på denne måten stor fleksibilitet, hvor storfamilien kan være både sammen og hver for seg. Innvendig er alle flater dekket av furu, med synlige kvister som skaper fint spill og underbygger den trygge, skogsaktige stemningen. De nordiske materialene fortsetter inn på badet, som har fått gulv i svenske ølandsfliser.
– Da vi gikk i gang med tilbygget og renoveringen var det kun to møner og en skyvedør igjen av det opprinnelige huset. Planen var ikke at alt skulle rives, men kvaliteten på konstruksjonen var så elendig at det ikke lot seg gjøre å bygge videre på. Likevel minner huset om det opprinnelige ettersom prosjektet i utgangspunktet var tenkt som en ombygging, forklarer Anne.
Det var viktig for paret med en stor stue hvor mange kunne samles, også i dårlig vær, og i dag danner feriehuset rammen for alle familiens store sammenkomster.
– Vi har mange tradisjoner her. Hvert år inviterer vi venner og familie til en tur i skogen i begynnelsen av desember, og vi feirer alltid jul her. Det er fantastisk å være så tett på skogen om vinteren. Huset egner seg utrolig godt til fest, og vi feirer alltid nyttår og alle fødselsdager her. Når våren kommer samles vi til den store familiepåskelunsjen. Vi prioriterer også alltid å være i sommerhuset i sommerferien, forteller Anne.
– Samtidig er det viktig for oss at barna og barnebarna våre også kan nyte feriene sine her og beholde sin tilknytning til huset. Hvis de vil låne hytta i helger eller i ferier er de mer enn velkomne til det. Nå som vi er pensjonister kan vi jo være her når vi vil!