Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Sommerparadis i samspill med naturen

Smarte grep har forvandlet en viltvoksende tomt til et vakkert sommerparadis for flere generasjoner. Med frodige vekster som bakgrunn går huset nesten i ett med naturen.

© Foto: Peter Kragballe, Styling: Camilla Tange Peylecke - Pensjonistene Anne og Povl ønsket å oppgradere sommerhuset sitt fra 1970 for at storfamilien kunne feriere sammen. De ga datteren Eva, her sammen med Anne, oppgaven om å utvide det idylliske feriestedet i Asserbo på Nordsjælland. Sammen med ektemannen Steffen driver Eva arkitektfirmaet Valbæk Brørup Arkitekter, som med en dempet fargeskala, gress på taket og utstrakt bruk av furu har skapt en romslig perle som formelig smelter sammen med naturen.

Plass til hele familien

I 1970 bestemte Anne og Povl seg for å skape en hyggelig sommerbase for seg og familien. De kjøpte et feriehus i Asserbo på Nordsjælland, men etter hvert som årene gikk og flere familiemedlemmer kom til, meldte behovet for større plass seg. For ti år siden tok de avgjørelsen om å bygge om og ut, slik at alle barn, svigerbarn og barnebarn kunne samles på hytta samtidig. Ettersom de selv var blitt pensjonister ønsket de seg også muligheten til å benytte feriestedet om vinteren. Det gamle huset var nemlig fuktig, kaldt og dårlig isolert, og uegnet for bruk i kaldere vær.

© Foto: Peter Kragballe, Styling: Camilla Tange Peylecke

© Foto: Peter Kragballe, Styling: Camilla Tange Peylecke - Store vinduer rammer inn den ville naturen og bidrar samtidig til at det innvendige arealet oppleves større. Planen var å bygge på den gamle hytta, men ettersom materialene var i dårlig stand, måtte mesteparten rives. Det opprinnelige uttrykket er likevel bevart. Stuen rommer hele storfamilien, men egner seg også til roligere stunder i gyngestolen, som er et vintagefunn. Den dekorative Arco-lampen er designet av Achille og Pier Giacomo Castiglioni for Flos i 1962, mens det klassiske sidebordet er designet av Eileen Gray i 1927, i dag produsert av ClassiCon.

Datteren til Anne og Povl, Eva, og svigersønnen Steffen er arkitekter med eget selskap, Valbæk Brørup Arkitekter. Paret tok utfordringen med å oppdatere det gamle 70-tallshuset, og sammen har de skapt en ekte familieperle som glir nesten ubemerket inn i naturen. Beliggenheten kom med visse begrensninger for bebyggelsen – her skulle nemlig områder på minimum 2400 kvadratmeter bevares som naturtomt. Det var ikke lov å legge ny gressplen for eksempel, men taket skulle være dekket av gress. Restriksjonene er noe av det familien liker med området.

© Foto: Peter Kragballe, Styling: Camilla Tange Peylecke - Fasadens rå treverk matcher den upolerte naturen som omringer hytta.

En del av skogen

– Tenk hvis vi var omgitt av ligusterhekk, staudebed og gressplener? Det har jo ikke så veldig mye med skog å gjøre, sier Anne.

Store vinduer underbygger det fantastiske samspillet med den ville naturen på tomten. Man føler seg som en del av skogen, ikke minst ettersom alle rom har dører som fører direkte ut til trær og grønne vekster. Arkitekturen gir på denne måten stor fleksibilitet, hvor storfamilien kan være både sammen og hver for seg. Innvendig er alle flater dekket av furu, med synlige kvister som skaper fint spill og underbygger den trygge, skogsaktige stemningen. De nordiske materialene fortsetter inn på badet, som har fått gulv i svenske ølandsfliser.

© Foto: Peter Kragballe, Styling: Camilla Tange Peylecke - Terrassen går hele veien rundt huset, rommer mange oppholdsplasser og gir en fin overgang mellom hus og natur. Hagemøblene er fra Skagerak.

– Da vi gikk i gang med tilbygget og renoveringen var det kun to møner og en skyvedør igjen av det opprinnelige huset. Planen var ikke at alt skulle rives, men kvaliteten på konstruksjonen var så elendig at det ikke lot seg gjøre å bygge videre på. Likevel minner huset om det opprinnelige ettersom prosjektet i utgangspunktet var tenkt som en ombygging, forklarer Anne.

© Foto: Peter Kragballe, Styling: Camilla Tange Peylecke - Dypgrønne bjelker danner dekorative linjer som bryter med de ellers furukledde flatene. Et gulvteppe fra Kasthall binder sammen sofakroken, bestående av CH468 Oculus-lenestolen av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn, et sofabord av Marcel Breuer og Outline-sofaen av Anderssen & Voll for Muuto. AJ-gulvlampen er av Arne Jacobsen og PH 5-pendelen av Poul Henningsen, begge for Louis Poulsen.

© Foto: Peter Kragballe, Styling: Camilla Tange Peylecke - Synlige kvister i treverket skaper fint spill i rommet. PH-pendelen er av Poul Henningsen for Louis Poulsen.

Det var viktig for paret med en stor stue hvor mange kunne samles, også i dårlig vær, og i dag danner feriehuset rammen for alle familiens store sammenkomster.

– Vi har mange tradisjoner her. Hvert år inviterer vi venner og familie til en tur i skogen i begynnelsen av desember, og vi feirer alltid jul her. Det er fantastisk å være så tett på skogen om vinteren. Huset egner seg utrolig godt til fest, og vi feirer alltid nyttår og alle fødselsdager her. Når våren kommer samles vi til den store familiepåskelunsjen. Vi prioriterer også alltid å være i sommerhuset i sommerferien, forteller Anne.

© Foto: Peter Kragballe, Styling: Camilla Tange Peylecke - En grønn, integrert høyskapsvegg underbygger husets rene linjer og danner et vakkert bakteppe for spisestuen, hvor Arne Jacobsens Syvern-stoler omringer Super-Ellipsespisebordet av Piet Hein, Arne Jacobsen og Bruno Mathsson, alt fra Fritz Hansen. PH-lampen er av Poul Henningsen for Louis Poulsen.

© Foto: Peter Kragballe, Styling: Camilla Tange Peylecke - I forlengelse av badet har familiens drøm om en skjermet utendørs badeavdeling med tilhørende sauna blitt til virkelighet! Svenske ølandsfliser binder sonene nydelig sammen. Stolen er fra Skagerak.

– Samtidig er det viktig for oss at barna og barnebarna våre også kan nyte feriene sine her og beholde sin tilknytning til huset. Hvis de vil låne hytta i helger eller i ferier er de mer enn velkomne til det. Nå som vi er pensjonister kan vi jo være her når vi vil!

© Foto: Peter Kragballe, Styling: Camilla Tange Peylecke - Hovedsoverommets trygge lunhet lyses opp av et dekorativt vindu, som rammer inn skogen utenfor. Vegglampen er designet av Arne Jacobsen for Louis Poulsen, mens stolen er vintage.

© Foto: Peter Kragballe, Styling: Camilla Tange Peylecke - Fra soverommet er det fantastisk utsikt til hagen og skogen, hvor det gamle, skulpturelle treet gir både skjerming og nydelig nærutsikt.

Relaterte artikler