© andreas mikkel hansen

Se hytta som går i ett med kystlandskapet

Familien Hansens moderne tolkning av en sommerhytte fra 70-tallet er inspirert av det vakre kystlandskapet og skipshistorien på stedet.

Et hus med en unik beliggenhet

Grethe og Bent Hansen var på jakt etter en sommerhytte de kunne renovere. De ønsket seg mye natur og kort vei til sjøen. Første gang de så hytta, var på en tåkete og grå regnværsdag, men de skjønte straks at den hadde potensial.

14 dager senere var de der igjen. Da skinte solen – og dermed var valget tatt.

70'er-A-hus
© andreas mikkel hansen
© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Nærheten til naturen var det som gjorde at Grethe og Bent falt for hytta. Fra toppen av sanddynene har de utsikt over havet, landskapet og fjorden.

De vakre omgivelsene avgjorde valget

– Med det samme vi kom opp på sandryggen, hvor det er 360-graders utsikt over havet, landskapet og fjorden, visste vi at det var her vi skulle være. Den lille, koselige hytta sto der som en tidskapsel fra 70-tallet. Vi bestemte oss for å ta den i bruk og vente litt med å starte ombyggingen, forteller paret om sine umiddelbare tanker om stedet.

© andreas mikkel hansen

Bordet er fra Jysk og brettet fra Ferm Living, mens tekoppene er fra Vipp. Lysestaken med det fine håndtaket er en LED-Wick-lampe fra Graypants, og benken er fra Skagerak.

© andreas mikkel hansen

I sene nattetimer er det alltid en opplevelse å studere himmelen gjennom de store vinduene. Lounge-stolene er fra Skagerak.

Samhørighet med naturen

Planene ble til etter hvert. Hytta skulle blant annet åpnes mer mot sjøen og sanddynene, slik at man følte seg mer i ett med landskapet rundt. Det skulle være rikelig med vinduer, for da kunne de kunne følge de store og raske værskiftene ute ved kysten.

Og Bent hadde en idé om at hytta skulle gli naturlig inn i omgivelsene. Fasaden skulle være antrasittgrå med svart tak og grå vinduer, slik at man fikk inntrykk av at den vokste ut av sanddynene. Han bygget en LEGO-modell, og det ble utgangspunktet for hvordan hytta står i dag.

70'er-A-Hus
© andreas mikkel hansen

Kjøkkenet er spesialbygget av kjøkkenleverandøren SIG i samarbeid med Grethe og Bent.

© andreas mikkel hansen

Paret har selv vært på sagbruket og valgt treverket som skulle bli til fronter og skuffer.Benkeplaten er tegnet av Bent og laget på et lokalt verksted.

Et kjøkken med historiske referanser

Interiøret og materialene har de bestemt i samarbeid med svigerdatteren, som er arkitekt. Utgangspunktet var at alt skulle være enkelt og naturlig, og ha en tilknytning til omgivelsene. Sandbankene gjorde at de valgte betong- gulv, og sand og drivved har inspirert til lamellkledde trevegger og tak.

Stålet på kjøkkenet har også historiske referanser, for i tidligere tider gikk så mange skip på grunn her at stedet ble kalt «Jernkysten». I tillegg er stål et praktisk valg fordi det kan formes til benkeplater og bøyes oppover veggen.

© andreas mikkel hansen

Alle soverommene har dobbeltseng, takvindu, trevegger og betonggulv, noe som både er enkelt å vedlikeholde og rengjøre. Lampene var i hytta da paret kjøpte den.

© andreas mikkel hansen

En lang smal gang fører fra det store oppholdsrommet til tre soverom og et bad med badstue. I enden er det utgang til en terrasse.

© andreas mikkel hansen

Spisebordet og benken er laget av Bent, mens putene er laget på mål. Lampen over spisebordet er fra Ilva, og den svarte benken og krakken er fra Skagerak. På bordet står glass fra Vipp og en melkemugge fra Ferm Living.

Med hems og utsikt til havet

– Vi kunne selvfølgelig ha bygget om slik at det sto i stil med det som opprinnelig var her. Drømmen vår var imidlertid å ha en hems, slik at vi fikk utsikt utover sjøen og stor takhøyde inne. Vi har brukt stående lister på veggene for å understreke høyden i rommet, avslutter Grethe og Bent.

© andreas mikkel hansen

Familien samles ofte ved peisen i det store oppholdsrommet. Til venstre ligger kjøkkenet, og stuen til høyre. Tanken bak taklamellene er at blikket skal dras mot sjøen og himmelen.

Et rom med mange funksjoner

Kjøkkenet har de plassert sentralt i det store oppholdsrommet. Der kan de lage mat og bake, slappe av ved peisen eller ta en middagslur på hemsen eller i stuekroken.

Synet av sanddynene utenfor gir kroken en hulelignende stemning, og den er det perfekte stedet å trekke seg tilbake om det skulle bli for mye sol.

© andreas mikkel hansen

Badet og badstuen er bygget større, men de er plassert på samme sted som tidligere. De lange metallhyllene som er montert på de rå veggene, har paret designet selv. Det er brukt trelameller i hele hytta, og med hjelp fra håndverkere har Grethe og Bent satt opp 4,5 kilometer med lister og brukt 7500 skruer.

© andreas mikkel hansen

Badstuen er samlingssted etter en svømmetur i sjøen på kalde høst- og vinterdager, for de fleste i familien bader hele året. Håndklærne fra Vipp og håndsåpen fra Tromborg.