© Foto: Birgitta Wolfgang

Hytte i ubehandlet kjernefuru fra vegg til tak

Da Karen Kjærgaard skulle tegne sitt eget sommerhus, visste hun at resultatet måtte være av høy kvalitet og lett å vedlikeholde - pluss inneholde en dose gult.

Kjøpte egen naturtomt

Etter 12 år med utallige besøk og ferier i venners sommerhus bestemte arkitekt Karen Kjærgaard seg for å kjøpe sin egen naturtomt på spissen av Sjællands Odde. Her har hun tegnet sitt eget feriested, godt tilrettelagt for avslapping, bading året rundt og nyting av lyset der hvor Kattegat deles og naturen er rå og sterk.

Forutsetningen for det enkle huset var at det skulle være økonomisk forsvarlig, ha god kvalitet og være lett å vedlikeholde. Det stilrene resultatet er laget av lakkerte stålprofiler, med skjulte skruer for et mest mulig renskåret uttrykk. Bredden på platene har definert størrelsen og detaljene på vinduene og dørene.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Arkitekt Karen Kjærgaard har tegnet sitt eget
sommerhus på spissen av Sjællands
Odde. Vill natur omkranser huset, en flott
kontrast til den stramme fasaden i stål.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Den gule skyvedøren som leder inn til badet er et lekent blikkfang, også fra utsiden.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Sollys fra morgen til kveld

Karen jobber i skjæringspunktet mellom kunst, håndverk og arkitektur, og utfordrer gjerne standardiserte arkitektoniske praksiser – noe sommerhuset er et godt eksempel på. Bygget har en arketypisk grunnform med saltak og ett vindusparti per side. På den måten faller lyset løpende og naturlig inn gjennom glassflatene etter hvert som solen beveger seg gjennom dagen. Innvendig var kravet til planløsningen at huset skulle legge til rette for én person, men også kunne romme seks ekstra soveplasser. Ytterligere skulle det være bærekraftig, økonomisk forsvarlig og holde god kvalitet.

Hytta er bygget som et stort rom med en kjerne i midten, noe som gir en liten entré på den ene siden. Alle innvendige flater er dekket med kryssfiner, bortsett fra gulvet som er i lys grå betong – et fint nikk til den grå stålkledningen på utsiden. På Coat Dots-knaggene av Hella Jongerius for Vitra henger en May Day-lampe designet av Konstantin Grcicfor Flos.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Husets kjerne rommer både kjøkken og bad, med ekstra soveplass på hemsen. I vinterhalvåret varmes huset utelukkende opp av Antonio Citterios dekorative Shaker-ovn for Skantherm. En gul krakk og grønne DSR-stoler av Charles og Ray Eames fra Vitra bryter nydelig med de gjennomgående flatende i rå kryssfiner.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Med vinduer på alle kanter kan man slumre i solen hele dagen – i dagsengen fylt med Doshi Levien-puter og et Raf Simons-pledd, for eksempel. Den skulpturelle skammelen i tre av arkitekt Jacob Hermann er et arvestykke.

© Foto: Birgitta Wolfgang

God kjøkkenplass

Løsningen ble et stort rom på 5,5 x 11 meter bygget opp rundt en kjerne i midten med hems til ekstra overnatting på toppen. Kjernen fungerer som romdeler med integrert kjøkken, bad, varmtvannstank, vaskemaskin og kosteskap. Ettersom selve konstruksjonen er litt forskjøvet gir den god kjøkkenplass på ene siden og en mindre entré på den andre.

De grønne DSR-stolene av Charles og Ray Eames fra Vitra skaper en fin kontrast i stuen og refererer nydelig til det grønne universet utenfor, godt synlig gjennom store vindusflater. Spisebordet, en midlertidig løsning, har Karen designet av to Dinesenplanker og bordben fra Ikea. Den røde Mezzadro-skammelen er designet av Achille and Pier Giacomo Castiglioni fra Zanotta, den andre er et bruktfunn. 265-lampen, designet av Paolo Rizzatto for Flos, kan dreies 265 grader og lyser opp ulike soner etter behov.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Karen har selv tegnet den lyse, oversiktlige kjøkkenkroken. Frontene skjuler blant annet et Smeg-kjøleskap, og gult brukes som en varm, livgivende farge – her i form av en Vola-armatur og vintageskåler fra Ørskov & Co. Oppbevaringstavlen Uten. Silo er designet av Dorothee Becker fra Vitra, mens fiskefatet er et bruktfunn.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Soverommet er i enden av husets kjerne, og henter referanser fra resten av innredningen i form av Pols Pottens gule Zig Zag-bord og Raf Simons gulstripede Reflex-sengeteppe fra Kvadrat. På veggen, et australsk verk laget av emufjær.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Lakkerte stålprofiler

Et must ved huset var også at det skulle være lett å vedlikeholde. Karen valgte derfor kledning i lysegrå lakkerte stålprofiler. Normalt bruker man ikke denne typen plater til private boliger, og slett ikke som her, på både fasade og tak. Men i Karens hender er resultatet en gjennomført stålkasse hvor skjulte skruer forsterker det sømløse uttrykket. Størrelsen og detaljeringen på vinduene og dørene er definert av platenes bredde på 27,5 cm, noe som har vært utslagsgivende for husets endelige utforming.

Tre på vegger og tak

Husets stramme, monokrome ytre er videreført innvendig med utstrakt bruk av tre. For å skape et ensartet uttrykk er alle vegger og tak, samt husets kjerne og kjøkkennisje, i kryssfiner. Treverk går også igjen i vinduskarmene, som er utført i massiv og ubehandlet kjernefuru. Et lysegrått betonggulv fungerer som samlende underlag for de lune nyansene, og er samtidig en fin videreføring av husets grå utside. I vinterhalvåret varmes boligen utelukkende opp av Antonio Citterios dekorative Shaker-ovn for Skantherm.

Gulfargen på badet er inspirert av den vakre, knallgule gyvelen i naturen utenfor.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Toalettet og vasken er fra Duravit, armaturen fra Vola, og det svarte oppbevaringsmøbelet fra Kartell.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Den gule skyvedøren inn til badet bryter nydelig med sommerhusets materialbase i tre, stål og betong.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Energisk gul

Den knallgule gyvelen i den ville naturen som omslutter huset har inspirert fargevalget på badets fliser, vegger, Vola-armatur samt skyvedøren inn til baderommet. Den gule fargen hentes også opp i detaljer i resten av huset

– i et pledd, i Raf Simons-tekstiler fra Kvadrat, i en skammel, et sidebord, et bilde og et par skåler. Det gule komplementeres av et knippe grønne Eames Plastic Side Chair-stoler ved kjøkkenbordet, samt den mørkelilla nyansen på gelenderet rundt hemsen. Med naturlige materialer og spennende fargevalg har Karen skapt et enkelt univers med en lett stemning av sommer og sol.