I naturskjønne omgivelser har arkitektene bygget en enkel og ærlig hytte innredet som et stort møbel
Arkitektene Mirja Larsen og Lars Nymand har tegnet deres egen hytte som sammen med vann, mark, siv og høye trær smelter sammen i det naturskjønne landskapet og gir dem deres eget fristed.
Arktitektparet Mirja Larsen og Lars Nymand har tegnet hytta slik at ingen rom skal stå tomme.
Skaper sitt eget fristed
Selv om GPS-en viser vei til den riktige adressen, er det ikke enkelt å finne hytta til arkitektene Mirja Larsen og Lars Nymand. Strukturen glir nemlig sømløst inn i det naturskjønne landskapet – og det er selvsagt ingen tilfeldighet. Paret har bevisst jobbet med å få bygget til å smelte mest mulig sammen med omgivelsene.
Huset er bygget opp av moduler i kryssfiner med fokus på funksjonalitet og flerbruksløsninger, der synlige bolter og skjøter gir en ærlig og særegen karakter. Det integrerte kjøkkenet er innredet med en praktisk hyllerekke over kjøl, vask og ovn, mens Luxembourg-spisebordsstolene av Frédéric Sofia for Fermob kan brukes både inne og ute. Spisebordet er designet av arkitektparet selv, mens Dondolina- lenestolen i forgrunnen er av Francesco Favagrossa for Fiam.
Det var utsikten til vannet, de nydelige lysforholdene og de frodige plantene i form av siv, busker og trær som gjorde at paret kjøpte tomten i 2013. De så fort mulighetene for hvordan de kunne gjøre området til sitt eget fristed like ved København, hvor de til daglig bor sammen med barna, fem år gamle Alfred og Dagmar på to år .
Kjøkkenet er innebygget i to avlange moduler, og kan betjenes fra utsiden når glassdørene mot terrassen åpnes. Smart! Armaturen er plassert i siden av vasken slik at den enkelt kan brukes fra begge sider, mens furugulvet innvendig glir nydelig over i treverket i terrassen utenfor.
Ute og inne sammensmelter
Den 75 kvadratmeter store hytta er bygget som en enkel, langstrakt struktur. Paret har ikke forsøkt å legge skjul på de konstruksjonsmessige prinsippene, noe som bidrar til å gi bygget dets helt særegne karakter. De har også jobbet svært bevisst med forholdet mellom ute og inne med hensyn til bygningens plassering, uttrykk, bruk og lys.
– Ved å skape utsikt og forbindelser på tvers av bygget og tomten får hytta ingen frem- og bakside, men inviterer til bruk på alle sider. Den er dessuten bygget med store vindu- og dørpartier, noe som betyr at vi har fantastisk lys, kryssventilering og passiv solvarme som direkte gevinst, forteller Lars.
Planløsningen i den modulbaserte hytta er svært enkel, med et romslig oppholdsrom i den ene enden og et stort soverom i den andre. I midten skiller en kjerne bestående av vindfang og bad de to sonene fra hverandre med skyvedører. Fra alle hyttas sider er det tilgang til uterom, med innredning tilpasset solen og utsikten. Terrassen er integrert i terrenget, og rommer både benker, bålplass og sandkasse – alt utført i massivt eiketre.
Oppholdsrommet har god størrelse, med stuesone i forlengelse av kjøkkenet.
– En helt sentral del av hyttas arkitektur har vært ideen om å designe den som ett stort møbel. Vi har bevisst jobbet med å la konstruksjonen og alt av fast inventar smelte sammen slik at det i modulsystemet naturlig dannes sittenisjer med faste benker som er store nok til å kunne brukes som gjestesenger. Det samme gjelder for det åpne, tosidige kjøkkenet, sier Mirja.