På en privat øy
Svenske Gustav Jerlvall Jeppsson (28) og finske Sarita Poptani (29) var fortsatt studenter da de fikk oppdraget om å tegne feriehuset på Norra Furuholmen, en privat øy i den finske skjærgården. Via Aalto-universitetet i Espoo hadde byggherren, en finsk advokat, utlyst en konkurranse blant utvalgte arkitektstudenter, hvor Gustav og Sarita stakk av med seieren.
– Vi fikk en kickstart! Selv om vi nok var litt naive i begynnelsen, ler Gustav.
– Naive på en bra måte, det gjorde at vi faktisk tok på oss oppgaven, supplerer Sarita.
Sammenkoblede bygninger
For å unngå unødvendige innhugg i den eksisterende naturen er hovedhuset fordelt på fem bygninger langs en sti, koblet sammen av terrasser. På den måten veves strukturen inn i omgivelsene og fremstår som en organisk del av landskapet. I tillegg finnes også et strandhus og en egen sauna.
– Når du bygger et 400 kvadratmeter stort hus er det et voldsomt innhugg på et spesifikt område. Ved å spre volumet utover og plassere strukturen på stolper av stål vil naturen under fortsatt være fin om 200 år, selv om hytta kanskje ikke lenger finnes da, sier Gustav.
Smarte løsninger
Hoveddelen er viet stue, kjøkken og spisestue, mens de mindre, omkringliggende byggene er innredet som sove og oppholdsrom med tilhørende bad. For å unngå dødt areal finnes ingen korridorer, og man må via uterommet for å bevege seg mellom byggene – men aldri mer enn noen få skritt, forsikrer arkitektene.
– Som gjest, hvis du er her på øya i tre uker, har du kanskje behov for litt privatliv. Da er det fint å kunne trekke seg tilbake til ditt eget lille hus, sier Sarita.
Materialer av kvalitet
Innvendig er alle flater dekket av eik med skreddersydde innredninger i samme materiale. Kjøkkenbenk og baderomsgulv er i granitt, et materiale som eksisterer naturlig på øya, mens de innvendige ildstedene med integrert sittebenk er bygget i gyllen, dansk tegl – en løsning som gir de visuelt enkle rommene en sofistikert taktilitet.
– Teglsteinen er håndlaget og har en fargevariasjon i seg som gjør den levende og som fremhever håndverket. Det har vært viktig for oss å bruke gode, varige materialer. Resultatet er rent og ryddig. Det oppleves enkelt, men det ligger mye arbeid bak! smiler Sarita.
Fornøyd med sluttresultatet
I arbeidet med sitt første realiserte prosjekt er de to arkitektene takknemlige for det gode samarbeidet med håndverkerne i det lokale byggefirmaet Jerker Jensén. Sammen hjalp de og lærte av hverandre frem til feriehuset sto ferdig i 2019.
– Vi er fornøyde med hvordan vi klarte å oppfylle de tekniske ønskene til klienten uten å forstyrre den romlige opplevelsen. Ved å ta hensyn til detaljer og samarbeide med leverandører og snekkere på stedet var det mulig å integrere solskjerming, kinoprojeksjon og belysningsanlegg i vegger, gulv, vinduskarmer og tak, sier Gustav.
Flere oppdrag i vente
Villa Amalia ble starten på Rå Arkitektur, arkitektkontoret som Sarita og Gustav etablerte sammen i 2017. Året etter flyttet de til Oslo («Litt tilfeldig, det er fin natur her!») hvor de er en del av Myntgata arkitektursamvirke. Her har de eget kontor, men deler møterom og spiser lunsj sammen med ti andre arkitektfirmaer. Mens noen kommer rett fra studier, har andre jobbet i bransjen lenge.
– Det er et veldig hyggelig kollektiv hvor vi deler kunnskap og erfaring med hverandre, sier Gustav, og forteller at de har fått flere oppdrag som direkte konsekvens av det finske feriehuset.
Nå jobber de med en bolig i Bergen.
– For mange unge arkitekter er det vanskelig å få den første referansen. Jeg er takknemlig for at vi fikk muligheten til å fullføre noe så tidlig, avslutter Sarita.