Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Her er et unikt feriehus bygget i ett med naturen

Da to oslobaserte arkitektstudenter fikk i oppdrag å tegne en 400 kvadratmeter stor feriebolig på en privat, finsk øy, lot de landskapet lede an. Resultatet er helt enkelt storslått.

© Foto: Thurston Empson / Rå Arkitekter - Det 400 kvadratmeter store feriehuset i den finske skjærgården er bygget med stor følsomhet for naturen rundt. Arkitektkontoret Rå Arkitektur har brutt opp hovedhuset i fem bygg, som er bundet sammen av stier og terrasser og plassert på jernstolper for å skåne naturtomten mest mulig. Store trær er bevart, mens svømmebassenget er tegnet for å gli mest mulig inn med omgivelsene – deler av basen er en klippeformasjon på tomten.

På en privat øy

Svenske Gustav Jerlvall Jeppsson (28) og finske Sarita Poptani (29) var fortsatt studenter da de fikk oppdraget om å tegne feriehuset på Norra Furuholmen, en privat øy i den finske skjærgården. Via Aalto-universitetet i Espoo hadde byggherren, en finsk advokat, utlyst en konkurranse blant utvalgte arkitektstudenter, hvor Gustav og Sarita stakk av med seieren.

– Vi fikk en kickstart! Selv om vi nok var litt naive i begynnelsen, ler Gustav.

– Naive på en bra måte, det gjorde at vi faktisk tok på oss oppgaven, supplerer Sarita.

© Foto: Thurston Empson / Rå Arkitekter - Bygningskroppen følger de naturlige linjene på tomten, som er bakgrunnen for det skrånede taket. I spisestuen er store vinduer plassert overfor hverandre, og gir dermed kontinuerlig kontakt med naturen. Med listverk integrert i den furukledde fasaden får huset et sofistikert, renskåret uttrykk. Ferieboligen kan leies i periodene hvor eieren selv ikke bruker den.

Plass til alt

Eieren, som bor og jobber utenlands, ønsket seg et romslig feriested i hjemlige trakter med plass til både familie, venner og svømmebasseng. Landskapet på tomten var kupert og utfordrende, så da de to arkitektene satte seg ved tegnebrettet i 2016 visste de at de måtte finne en løsning som ville fungere for både folk og flora.

© Foto: Thurston Empson / Rå Arkitekter - Arkitektene har brukt få materialer med fokus på stil- og bruksmessig varighet. I stuen, som i resten av boligen, dekker eik alle flater, mens peisen med integrert sittebenk i håndlaget tegl fra danske Petersen Tegl folder seg utover en hel vegg og fyller det ennå ikke innredete rommet med et diskré og gyllent spill. Med integrert kinoprojeksjon kan man dessuten se film mot teglveggen! Uten gulvlister står de store vinduene som åpne gap, hvor rå eikelister blender inn med trestammene utenfor. Pampa Mariposa Butterfly-stolen er fra Cuero.

Sammenkoblede bygninger

For å unngå unødvendige innhugg i den eksisterende naturen er hovedhuset fordelt på fem bygninger langs en sti, koblet sammen av terrasser. På den måten veves strukturen inn i omgivelsene og fremstår som en organisk del av landskapet. I tillegg finnes også et strandhus og en egen sauna.

– Når du bygger et 400 kvadratmeter stort hus er det et voldsomt innhugg på et spesifikt område. Ved å spre volumet utover og plassere strukturen på stolper av stål vil naturen under fortsatt være fin om 200 år, selv om hytta kanskje ikke lenger finnes da, sier Gustav.

© Foto: Thurston Empson / Rå Arkitekter - Oslobaserte Rå Arkitektur har tegnet kjøkkeninnredningen i eik med benkeplate i granitt, et materiale som finnes naturlig på tomten. Med praktiske skyvedører er sprutsonen blitt til oppbevaring for brødrister, kaffemaskin og annet som ellers samler seg på kjøkkenbenken.

Smarte løsninger

Hoveddelen er viet stue, kjøkken og spisestue, mens de mindre, omkringliggende byggene er innredet som sove og oppholdsrom med tilhørende bad. For å unngå dødt areal finnes ingen korridorer, og man må via uterommet for å bevege seg mellom byggene – men aldri mer enn noen få skritt, forsikrer arkitektene.

– Som gjest, hvis du er her på øya i tre uker, har du kanskje behov for litt privatliv. Da er det fint å kunne trekke seg tilbake til ditt eget lille hus, sier Sarita.

© Foto: Thurston Empson / Rå Arkitekter - Hoveddelen av bygget strekker seg over tre plan, bundet sammen av trapper i massiv eik, samme materiale som på gulvet. Fra stuen trår man opp i kjøkkenet og videre til spisestuen på øverste plan.

© Foto: Thurston Empson / Rå Arkitekter - En åpen hylle i eik både skjermer og binder sammen spisestuen med kjøkkenet på nivået nedenfor, og ivaretar dagslyset fra de store vinduene. Den tette delen nederst i hyllen hindrer at støv og skitt ramler ned på kjøkkenbenken nedenfor, og utgjør samtidig praktisk oppbevaring på andre siden. Smart!

Opplevelse av eksteriør og interiør

Kledningen i børstet og oljet finsk furu gir bygget et rolig uttrykk. Store vinduer plassert overfor hverandre i bygningskroppen gir gjennomsyn og nærhet til naturen, hvor integrert listverk opphever skillet mellom inne og ute – en enkel detalj med stor innflytelse på opplevelsen av både eksteriør og interiør. Svømmebassenget er møysommelig tegnet inn som en del av landskapet. Man beveger seg ut i vannet via en klippe, som blir til en del av basen.

© Foto: Thurston Empson / Rå Arkitekter - Fra stuen har man direkte adgang til en stor uteplass med et fem meter langt spesialdesignet, betongstøpt spisebord og Regista-stoler av Monica Armani fra Tribù. Vindusveggen i stuen er sammenfoldbar slik at man enkelt kan åpne opp og utvide arealet ytterligere. De ulike byggene gir rikelig med kroker og sitteplasser som gjør at man alltid finner et solfylt sted eller skjerming for vind – som her, hvor en Skagerak-stol inviterer til avslapping og enkel tilgang til vedkubber når saunaen måtte lokke.

© Foto: Thurston Empson / Rå Arkitekter - Åpninger mellom de ulike bygningene gir fine vinkler og en letthet i arkitekturen. Terrassene er plassert lavt og fremstår som en forlengelse av berget under.

Materialer av kvalitet

Innvendig er alle flater dekket av eik med skreddersydde innredninger i samme materiale. Kjøkkenbenk og baderomsgulv er i granitt, et materiale som eksisterer naturlig på øya, mens de innvendige ildstedene med integrert sittebenk er bygget i gyllen, dansk tegl – en løsning som gir de visuelt enkle rommene en sofistikert taktilitet.

– Teglsteinen er håndlaget og har en fargevariasjon i seg som gjør den levende og som fremhever håndverket. Det har vært viktig for oss å bruke gode, varige materialer. Resultatet er rent og ryddig. Det oppleves enkelt, men det ligger mye arbeid bak! smiler Sarita.

© Foto: Thurston Empson / Rå Arkitekter - Den spilede, svært dekorative, kledningen i finsk furu er børstet og oljet.

© Foto: Thurston Empson / Rå Arkitekter - Et utendørs betongkjøkken glir nydelig inn mot havet i bakgrunnen.

Fornøyd med sluttresultatet

I arbeidet med sitt første realiserte prosjekt er de to arkitektene takknemlige for det gode samarbeidet med håndverkerne i det lokale byggefirmaet Jerker Jensén. Sammen hjalp de og lærte av hverandre frem til feriehuset sto ferdig i 2019.

– Vi er fornøyde med hvordan vi klarte å oppfylle de tekniske ønskene til klienten uten å forstyrre den romlige opplevelsen. Ved å ta hensyn til detaljer og samarbeide med leverandører og snekkere på stedet var det mulig å integrere solskjerming, kinoprojeksjon og belysningsanlegg i vegger, gulv, vinduskarmer og tak, sier Gustav.

© Foto: Thurston Empson / Rå Arkitekter - Med integrert køyeseng og pult i eik er barnerommet både soverom og oppholdsrom, med direkte adgang til en egen terrasse. Luksus! Rivea-solsengen er designet av Povl B. Eskildsen for Skagerak.

Flere oppdrag i vente

Villa Amalia ble starten på Rå Arkitektur, arkitektkontoret som Sarita og Gustav etablerte sammen i 2017. Året etter flyttet de til Oslo («Litt tilfeldig, det er fin natur her!») hvor de er en del av Myntgata arkitektursamvirke. Her har de eget kontor, men deler møterom og spiser lunsj sammen med ti andre arkitektfirmaer. Mens noen kommer rett fra studier, har andre jobbet i bransjen lenge.

– Det er et veldig hyggelig kollektiv hvor vi deler kunnskap og erfaring med hverandre, sier Gustav, og forteller at de har fått flere oppdrag som direkte konsekvens av det finske feriehuset.

Nå jobber de med en bolig i Bergen.

– For mange unge arkitekter er det vanskelig å få den første referansen. Jeg er takknemlig for at vi fikk muligheten til å fullføre noe så tidlig, avslutter Sarita.

© Foto: Thurston Empson / Rå Arkitekter - En skyvedør integrert i teglsteinspeisen på hovedsoverommet skiller sovesonen fra oppholds- og arbeidsrom.

© Foto: Thurston Empson / Rå Arkitekter - Et lite strandhus er det også blitt plass til på den lille øya. – Jeg er veldig stolt av at kunden er så fornøyd, det er han som skal bo her, sier arkitekt Gustav Jerlvall Jeppsson, som har tegnet Villa Amalia sammen med Sarita Poptani.

© Foto: Thurston Empson / Rå Arkitekter - Sauna hører med når man bygger i Finland!

© Foto: Thurston Empson / Rå Arkitekter - Her med nydelig skyggespill som fremhever materialene – eik og stucco, en type miljøvennlig mikrosement.

Relaterte artikler